Slivovice vs. calvados



Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?)
2.10.2007 16:15
Dřeva není nutné se bát, moderní technologie zrání vín umožňují "barikování" vín v nerezovém tanku, ve kterém sjou ponořené dubové rošty. Palicky přemýšlím (nemám s tím zkušenost), jak by se chovala pálenka anticoro válci, položeným naležato, s dubovým "sudovým deklem" deklem a dobovým roštíkem, či špalíky, volně v destilátu plavajícími...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                  
host - 1.251 (?), 4.9.2007 10:49
Planá jablka mívají poměrně tvrdou dužinu a poměrně ostrý sladkokyselý mošt. Staré odrůdy mají tu tvrdou dužinu i ten mošt po nich, třeba jadernička ale znatelně i jiné. Novější odrůdy mají vyšlechtěnou měkčí dužinu a často méně kyselý planější mošt, ale jablko je celkově měkčí a proto je pro přímý konzum hodnoceno lépe. Stačí porovnat "novější" Golden Delicius, o kolik má měkčí dužinu, která umožnuje jako měkká prodávat v supermarketech  i vysloveně nezralá podtržená jablka a o kolik má planější mošt, takže ta vysloveně nezralá podtržená jablka nejsou kyselá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 4.9.2007 12:51

Empiricky to popisujete zcela správně. Rozdíl v tvrdosti a měkosti dužiny, stejně jako ve velikosti plodů  je ale způsoben častěji pěstitelským tvarem a agrotechnikou než  starou či novou odrůdou. Ostatně Golden D.  je poměrně stará odrůda. Jasně, jarerníčky budou malé a tvrdší vždycky.
   Dobře hnojené, prořezávané a zalévané stromy plodí jablka větší, sladší, možná šťavnatější, tedy měkší a "řidší", mají relativně méně slupek, jader, kyselin, aromatu. Takže paradoxně chuťově lahodnější plody dávají prázdnější mošt.
   Chutnal jsem mošt ze zanedbaného sadu z drobných Goldenů a Red Deliciousů - obojí tvrdé slupkaté plody, super šťáva. Z novějších odrůd hodnotím vysoko mošt ze Šampionu - dá se z něj vyrobit burčák docela podobný vinnému. Dobrý byl i načervenalý ze Spartanů. Za nejlepší ovšem považuji mošty z pozdních zimních jablek, nejlépe těch, které na řezu nehnědnou. Mým favoritem je Vilémovo - prakticky čirý mošt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 24.151 (?), 9.9.2007 9:56

Zdravím Vás pánove, jsem také výrobce různých kvasů a lihovin, ale amatér a nevěnuji se tomu tak profesionálně jak se tady dočítám, proto jsem rád za jakoukoli dobře míněnou radu a tuto stránku jsem si rád přečetl. Měl bych otázku na zraní calvadosu, jak dlouho se nechavají dubové hobliny v lihovině a kolik na 10 l (váhově). Vím že do vína se dává asi 20 dkg na 1hektolitr .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 9.9.2007 23:30
Hobliny nemám, používal jsem špalíky. Ovšem v malém a od oka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 2.10.2007 16:15
Dřeva není nutné se bát, moderní technologie zrání vín umožňují "barikování" vín v nerezovém tanku, ve kterém sjou ponořené dubové rošty. Palicky přemýšlím (nemám s tím zkušenost), jak by se chovala pálenka anticoro válci, položeným naležato, s dubovým "sudovým deklem" deklem a dobovým roštíkem, či špalíky, volně v destilátu plavajícími...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kittikit - (12) - 54.237 (?), 16.10.2007 19:56
Uvažuji, že si nechám vyrobit dubový sud pro uchování pálenky. Nechal jsem si poslat ceník, 5l soudek začíná na částce do 2000 kč, tady vidíte :
5 l v-28,5 x Ø-18 1600 Kč 270 Kč 120 Kč č. -6 100 Kč
10 l 31 x 20,5 1750 Kč 280 Kč 130 Kč 100 Kč
15 l 37,5 x 24 1900 Kč 320 Kč 150 Kč 100 Kč
20 l 39 x 26 2100 Kč 320 Kč 150 Kč č. -8 120 Kč
25 l 42 x 28 2300 Kč 350 Kč 170 Kč 120 Kč
30 l 44.5 x 30 2600 Kč 380 Kč 180 Kč 120 Kč
40 l 3000 Kč 430 Kč 210 Kč č. -10 140 Kč
50 l 53 x 35 3300 Kč 450 Kč 250 Kč 140 Kč
75 l 60,5 x 40,5 4000 Kč 500 Kč 275 Kč
100 l 66,5 x 44,5 4800 Kč 550 Kč 300 Kč

První čísla znamenají obsah, druhá rozměry, třetí cena s dph, čtvrtá podstavec, pátá pozink. obruče, poslední je pípa.
Nevím, jak komu, ale jestli si zakoupím 5l sud, nebo si připlatím pár stovek a mám dvou, tří či čtyřnásobný obsah, už tak velikou roli nehraje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 113.29 (?), 17.10.2007 7:27

zajímavá informace, také uvažuji o sudu byt ztráty nejsou zandbatelné, můžete sdělit odkud máte tuto nabídku  díky Aldo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 17.10.2007 8:25
A není jednodušší vložit trochu dubového dřeva do skleněné nádoby? Lze dát každoročně čerstvé. Vliv sudu na kvalitu pálenky totiž postupně lety slábne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kittikit - (12) - 54.237 (?), 17.10.2007 18:18
Pro Alda: http://www.bednarstvi-jf.cz, ale zkuste i jiná bednářství, pokud seženete, já psal do třech, ale jen odtud mi poslali nabídku.
Pro p. Vysloužil: Myslím, že léta u mě slivovice ani jablkovice nevydrží :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 17.10.2007 23:36
To chápu, ale myslel jsem to jinak. Sud dodá pálence specifickou chuť dřeva, takře připominá trochu whiskey. Čím je soudek víckrát použitý, tím menší je vliv na chuť pálenky. Jinak dlouhodobým skladováním v sudu destilát získává jemnost, ale ztrácí objem i procenta alkoholu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika