Empiricky to popisujete zcela správně. Rozdíl v tvrdosti a měkosti dužiny, stejně jako ve velikosti plodů je ale způsoben častěji pěstitelským tvarem a agrotechnikou než starou či novou odrůdou. Ostatně Golden D. je poměrně stará odrůda. Jasně, jarerníčky budou malé a tvrdší vždycky.
Dobře hnojené, prořezávané a zalévané stromy plodí jablka větší, sladší, možná šťavnatější, tedy měkší a "řidší", mají relativně méně slupek, jader, kyselin, aromatu. Takže paradoxně chuťově lahodnější plody dávají prázdnější mošt.
Chutnal jsem mošt ze zanedbaného sadu z drobných Goldenů a Red Deliciousů - obojí tvrdé slupkaté plody, super šťáva. Z novějších odrůd hodnotím vysoko mošt ze Šampionu - dá se z něj vyrobit burčák docela podobný vinnému. Dobrý byl i načervenalý ze Spartanů. Za nejlepší ovšem považuji mošty z pozdních zimních jablek, nejlépe těch, které na řezu nehnědnou. Mým favoritem je Vilémovo - prakticky čirý mošt.