|
Slivovice - kvas
|
|
|
|
host - 129.96 (?) 3.12.2009 11:03
Takže s pomocí citace literatury "Domácí výroba lihovin" - Malle, Schmickl:
K tomu, abychom obsah alkoholu zvýšili, musíme do rmutu přidat cukr (normální cukr používaný v domácnosti). Při vyšším obsahu alkoholu se aromatické látky z ovoce extrahují mnohem lépe, protože alkohol je pro ně dobrým rozpouštědlem. Proto je destilát na tyto látky bohatší a chuť i vůně je intenzivnější.
Tradiční (nedoslazené) kvasy mají zhruba od 2 do 8% obj. alkoholu, což je médium s vysokým obsahem vody. Protože aromatické látky kvasu jsou ve vodě hůře rozpustné, je účinek extrakce v těchto kvasech malý.
Takže takhle hovoří odborná literatura, připadá mi to logické a mám takovou zkušenost.
Cukr je prostě cukr a je mu jedno jestli je ze švestek, jablek, hrušek, brambor, medu nebo řepy. Z něj se udělá alkohol. Aromatické látky v ovoci s cukrem nemají nic společného a je třeba je z ovoce extrahovat. A tady platí: čím koncentrovanější líh, tím silnější extrakce.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 11, 12, 13, 14, 15 >
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 65.50 (?), 22.10.2009 10:33
"...z 1g cukru získáte v ideálním případě 1,5 ml alkoholu..."
Ten přepočet by mě docela zajímal, sám to neumím spočítat. Pokud by to byla pravda, že z 1g cukru vznikne 1,5ml alkoholu, pak by přidáním 1 kg cukru přibylo 1,5 l alkoholu, tedy 3 litry 50% slivovice navíc. A to mi přijde trochu moc. Ze švestek se to počítat nedá, musel by se odečíst pevný podíl, procenta cukru se nepočítají v hmotnosti ovoce, nýbrž v ovocné š'ťávě. Nebo si to aspoň myslím.
Pokud ale pálím z jablek, kvasím čistý mošt. Ten ze zimních odrůd mívá 11-13% cukrů dle moštoměru. Vypálím obvykle kolem 10 litrů 51%ního destilátu ze 100 litrů kvasu nebo i méně, tedy 5 litrů lihu. Je pravda, že všechen líh se nevypálí, destilace se ukončuje při 20-40% aktuální lihovitost. I tak mi ale poměr cukru a lihu nesedí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 250.138 (?), 22.10.2009 10:54
Kvašení probíhá podle rovnice:
C6H12O6--> 2C2H5OH + 2CO2
takže tak od oka(nechce se mi to počítat) z 1g cukru vznikne plus mínus 1/2 g lihu, hustota lihu je něco pod 1, mám dojem, že je to kolem 0.8, takže tak od oka z 1 g cukru vznikne tak plus mínus 0,6 ml čistého lihu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.44 (?), 22.10.2009 11:21
U nás se pálí docela dost a je odzkoušené že co kg- to asi litr slivovice navíc.Pokud pálíte z švestek nebo jablek, které mají dobrou cukernatost tak je zbytečné cukr dávat většinou to dobře teče ale pokud pálíte z třešní malin apod kde je veliká pracnost vůbec nasbírat na kvas, a paradoxně toto ovoce obsahuje méně cukru tak většinou každý, aby něco vypálil tak dá i 5kg na 100l kvasu a věřte že je dobrá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 3.12.2009 11:03
Takže s pomocí citace literatury "Domácí výroba lihovin" - Malle, Schmickl:
K tomu, abychom obsah alkoholu zvýšili, musíme do rmutu přidat cukr (normální cukr používaný v domácnosti). Při vyšším obsahu alkoholu se aromatické látky z ovoce extrahují mnohem lépe, protože alkohol je pro ně dobrým rozpouštědlem. Proto je destilát na tyto látky bohatší a chuť i vůně je intenzivnější.
Tradiční (nedoslazené) kvasy mají zhruba od 2 do 8% obj. alkoholu, což je médium s vysokým obsahem vody. Protože aromatické látky kvasu jsou ve vodě hůře rozpustné, je účinek extrakce v těchto kvasech malý.
Takže takhle hovoří odborná literatura, připadá mi to logické a mám takovou zkušenost.
Cukr je prostě cukr a je mu jedno jestli je ze švestek, jablek, hrušek, brambor, medu nebo řepy. Z něj se udělá alkohol. Aromatické látky v ovoci s cukrem nemají nic společného a je třeba je z ovoce extrahovat. A tady platí: čím koncentrovanější líh, tím silnější extrakce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 3.12.2009 12:07
Proč se tedy k např. při extrakci bylin používá vysoce koncentrovaný alkohol a ne 8%? Prostě proto, že je vyšší koncentrace alkoholu to dokáže. A pak to samozřejmě i vlastní jazyk a nos pozná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 22.10.2009 16:38
Muškám se sice říká octomilky, ale s ještě větší vervou se vrhají do čerstvě destilovaného lihu s koncentrací 80%, ve kterém žádný ocet není. Samozřejmě hned zahynou.
Mušky jdou na sladké, ale problém je, že dokáží kvas infikovat hnilobou a plísní, ze které někde před nedávnem slezly. A potom už se děje vůle páně. Rozhodně nepřispějí k většímu výtěžku. Je velmi pravděpodobné, že bude spíš menší a v kritickém případě žádný.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 11, 12, 13, 14, 15 >
|
|
|
|
|
|
|