"...z 1g cukru získáte v ideálním případě 1,5 ml alkoholu..."
Ten přepočet by mě docela zajímal, sám to neumím spočítat. Pokud by to byla pravda, že z 1g cukru vznikne 1,5ml alkoholu, pak by přidáním 1 kg cukru přibylo 1,5 l alkoholu, tedy 3 litry 50% slivovice navíc. A to mi přijde trochu moc. Ze švestek se to počítat nedá, musel by se odečíst pevný podíl, procenta cukru se nepočítají v hmotnosti ovoce, nýbrž v ovocné š'ťávě. Nebo si to aspoň myslím.
Pokud ale pálím z jablek, kvasím čistý mošt. Ten ze zimních odrůd mívá 11-13% cukrů dle moštoměru. Vypálím obvykle kolem 10 litrů 51%ního destilátu ze 100 litrů kvasu nebo i méně, tedy 5 litrů lihu. Je pravda, že všechen líh se nevypálí, destilace se ukončuje při 20-40% aktuální lihovitost. I tak mi ale poměr cukru a lihu nesedí.