Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z melasy

   << Předchozí příspěvky | 1, 2   
                        

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.133.100 (?)
9.1.2019 20:31, počet návštěv: 4004
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Vážení přátelé, tak já se (opatrně) přiznám. Pálím již velmi dlouhý čas, ale pouze laboratorně, výzkumně a pro svou potřebu, a to hluboko pod množství EtOH, povolené zákonem o lihu. Rumem se pouze výzkumně a laboratorně! zabývám a troufám si tvrdit, že jej umím. Mám vlastní recepturu a technologický postup. Abych nepřekročil nějaký zákon, pak mi to musíte věřit, protože je z uvedených důvodů nemohu zveřejnit :(. Nekecám. Vím tedy přesně, o čem je řeč a jde mi pouze o případné zkušenosti místních odborníků se zpracováním řepné melasy. Abych nemusel jet zbytečně někam s kanystrem pro melasu a pak ji vylít do příkopu.

Ujišťuji Vás, že vyrobit SKUTEČNĚ výborný rum, není jen tak.

Obecně k (třtinové) melase. Cukru, míněno zkvasitelných složek, je ve skutečnosti v melase málo. Technologický postup výroby cukru z ní způsobuje, že značná část cukru je zkaramelizovaná a tedy nezkvasí. Jmenovitě v ČR prodávaná Black Strap obsahuje podle mých zjištění v 600g sklenici tak 40g zkvasitelných složek. Zřejmě se kupuje nějaká zvlášť důkladně zpracovaná, aby se dala prezentovat jako bionekalorická a tedy zdravá potravina - viz eshopy. Dá se tedy v Česku dosažitelná melasa použít snad jen jako zdroj vůně a chuti. A tím se to sakra prodražuje a na víc než pár větších štamprlat se to ani nevyplatí.

Pokud by zde někdo jednoznačně prohlásil, že to zkoušel a nebylo to k pití, měl bych ulehčenou cestu k uvažování, zda provedu nějaké pokusy s výrobou rumu z řepy.,

V každém případě Vám všem děkuji za názory a budu se případně těšit na další.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                           

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každá melasa, řepná i třtinová obsahuje cca 50% zkvasitelných cukrů. Proto se musí před zkvašením zředit.
A to, že je nahnědlá, neznamená že je zkaramelizovaná. Je to jen její přirozené zbarvení vlivem balastních látek při zpracování a rafinaci a ty znemožňují další získání cukru z ní. Proto je to z hlediska cukrovarnického nepoužitelný odpad...
Pokud melasa zkaramelizuje, je havarovaná a ke kvašení absolutně nepoužitelná! A myslím, že i ke krmným účelům nevhodná!

Co prodávají eshopy, přip. nějaká "zdravá výživa" absolutně netuším. Ale co vím je to, že každý lihovar by tu zkaramelizovanou, znehodnocenou odmítnul. A i zemědělci, krmiváři.

Bližší informace lze najít třeba tady:
[PDF] Melasa řepná – pro lihovary – specifikace výrobku - Cukrovar Prosenice

Připojit reakci
                           

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.184.133 (?)
10.1.2019 10:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby to bylo tak super, dělal by se líh z melasy i v cukrovarech. Ale je to jinak. Mrkněte na Jídlo s.r.o. - Lihovar

Připojit reakci
                           

Pálenka z melasy


Kamil Severa (88) - xxx.xxx.187.206 (?)
10.1.2019 17:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)


Na televizi Prima Cool běžel ve čtvrtek 3.1 a v pátek 4.1. pořad Špinavá práce V (12) a je o DESTILACI. Stojí určitě za shlédnutí. Dělají rum z melasy, ale princip pálení je obdobný, jako pálení kvasu. Zkuste vyhledat a podívat se.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


Marek-TT (620) - xxx.xxx.182.44 (?)
10.1.2019 10:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes som to zisťoval a stále vyrábajú lieh z melasy, firma sa volá Tereos Kojetín.

Připojit reakci
               

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.133.100 (?)
11.1.2019 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázka karamelizace zní poněkud jinak. Samozřejmě, že melasa nezkaramelizuje, jako třeba záměrně vyrobený karamel z cukru, používaný na barvení levnějších "nápojů", ale ČÁST melasy ze stane, vlivem působení tepla nezkvasitelnou. Na homebrew stránkách se o tom mluví. Třeba mají anglofonní paliči pro takovou melasu (caramelised) název, jehož český ekvivalent není přímo" zkaramelizovaný". Ale to, myslím, vede debatu jiným směrem. Na každý pád, všechny destiláty jsou v podstatě líh s něčím málo navíc. Takže líh z řepné melasy - ano. Ale teprve to "něco navíc" z něj může udělat rum. A o tom "něčem navíc" je řeč. Jde o to, jestli někdo z přítomných někdy zkusil či ochutnal ten řepný melasový líh s "něčím navíc" a když ano, jak mu to chutnalo. Sám dobře vím, co to dá za starání, aby z prokvašené třtinové melasy vznikl rum (dobrý) a nikoli pouze líh. Tedy podle mého názoru. Objevuje se tu spousta šikovných a tvořivých lidí (mohl bych jmenovat), kteří to třeba kvalifikovaně zkusili... A za ten Deslik děkuji. Sám jsem se kdysi na jejich stránku náhodou díval, ale ten RUM mi unikl.

Připojit reakci
   

Pálenka z melasy


pavelmicek (47) - xxx.xxx.221.243 (?)
7.2.2019 11:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z akademických důvodu bych rád znal názor jaký by měl úspěch hnědý rum připravený tímto způsobem:

50l demižon = 40l kvasu = 9kg třtinového cukru + 30l vody + 5l třtinové melasy.
9kg cukru + 30l vody = 35,5l roztoku (39kg) = 23°Bx

Kolik zkvasitelných cukrů dodá melasa je ve hvězdách takže raději počítám že prakticky 0. Možná by něco napověděl refraktometr.
Třtinový cukr demerara s vysokým obsahem melasy (4500 ICUMSA - nevím co toto číslo znamená)

1. V teplé vodě (kohoutková?) rozpustím cukr, následně přidám melasu

2. Jakmile klesne teplota roztoku pod 28°C v jeho menším množství rozpustím Rumové kvasnice (Saccharomyces) s tolerancí do 15%. Údajně je dobrý kmen Schizosaccharomyces? V balíčku rumových kvasnic je obsažena i výživa (v jaké kvalitě těžko říct) Promísíme s celým objemem

3. Kvasíme v pokojové teplotě nad 20°C. Jakmile přejde bouřlivé kvašení nasadím kvasnou zátku.

4. Pro destilaci je nepřípustný kvasničný kal : jakmile kvasinky sednou na dno scedíme do druhého demižonu a necháme pod kvasnou zátkou dále čířit. Před destilaci to vzít ještě přes papírový filtr?

5. Destilace 1D + 2D - postup shodný s ovocným vínem. Otázkou je zda senzorické oddělení úkapu a dokapu se bude řídit stejnými vjemy. Měděný reakční člen je zřejmě nepotřebný?

Filtrace přes uhlí? Předpokládám že by došlo k odstranění žádoucích aromat, která se sice v této fázi nezdají ideální, ale jsou zapotřebí pro následující zrání v sudu.

6. Vypálený destilát nechat 3 týdny odvětrat. Naředit na 50% - tato síla mi vyhovuje u ovocných pálenek, velmi předpokládám, že bude sedět i rumu.

7. V následujících týdnech macerace koření? Vanilkový lusk, skořice, nové koření, pepř, zázvor, pomerančová kůra - na jak dlouho?

8. Obarvení a ochucení sladkým karamelem ze třtinového cukru nebo melasy? Dělá se to ještě před zráním v sudu?

9. Zrání v dubovém soudku. Pokud je k dispozici pouze nový sud je lepší je alespoň na pár týdnu “vybít” do levného červeného vína? Je důležité aby byl sud pořád plný? Do vzduchové bubliny unikají aromatické látky? Nebo proč se sudy se zrající pálenkou (whiskey, koňak, rum) dolévají? Není to přece víno které se zkazí.

Připojit reakci
      

Pálenka z melasy


vyslouzil (17296) - xxx.xxx.11.66 (?)
7.2.2019 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dost složitých neznámých - pochybuju, že s tím má někdo hlubší zkušenosti. Ale vtírá se otázka - Vyplatí se to? Trvá to dlouho, všechny suroviny musíte koupit a nejsou extra levné. Šanci, že vyrobíte rum kvality řekněme jako Republica, vidím jako velmi malou.

Připojit reakci
         

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.20.244 (?)
7.2.2019 14:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uniká mi smysl toho projektu, tak taky jen akademicky a bez praktických zkušenosti.
*
Myslím, že melasa má cukrů dost, že ji přicukřovat nebude třeba. Spíš ředit...
Třtinovým cukr je asi dost drahý, ne?
Ale jeho cenu v porovnání se třinovou melasou neznám.
(Jen tuším, že za běžné ceny v bio obchodech apod. těch surovin, by bylo možná i levnější si pravý rum koupit a nepatlat se s tím...).

-Třtinová melasa je dost zásaditá, bylo by dobré kvas okyselit.
-Vedení destilace, filtrace, kaly, kvasinky bych moc neřešil. Stejné jako u ovocných a obilních pálenek. Ale oddělení kvasničních kalů, kde to jde, je přínosné, filtrace zbytečná.
-Karamelem se barví aby se dosáhlo vizuálního efektu zrání v sudech. Anebo jen pro barvu.
-V sudech se nechává zrát až finální výrobek
-Byliny, koření.., podle osobní chuti, proč ne. Ale pak to bude spíš likér a ne Rum jako pravý stařený destilát.

Rafael.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


pavelmicek (47) - xxx.xxx.221.243 (?)
7.2.2019 15:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Melasa je znatelně dražší než cukr.

5l balení 580,- Složení dle prodejce 70% sacharidů z toho 35% cukrů. Netuším kolik je zde zkvasitelných cukrů když někdo varuje že žádné. 

Proto se mi její použítí zda odůvodněné jen za účelem aromatických složek.

10kg třtinového cukru 410,-

Pokud by ze 40l nateklo 6l 50% (a mohlo by i více, záleží do jaké míry alkoholu budou pracovat kvasinky) jsme na ceně 200,- /l pouze za materiál.

Málokterý projekt (víno, uzené, ovocné pálenky) dělám za účelem docílit levnější varianty než je běžně dostupné. Mezi neméně důležité motivy jsou i získané zkušenosti (i zklamání je zkušenost), zodpovězené otázky, atd..

Připojit reakci
1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě Palírny 718.9.2019612
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921723
Marhulovy kvas je moc husty1213.9.2019943
Novy kvas nekvasi712.9.20191049
Výtěžnost a cena1012.9.20191199
Posudzovanie ovocného kvasu812.9.20192777
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019727
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136736
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199853
Destilační přístroj193.9.20192743
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934181
Míchat lutr při 2D?329.8.2019525
Pečetní vosk1027.8.20191002
Da se to este?927.8.2019860
borovička827.8.201921017
Kvas broskve226.8.2019774
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191419
Olej v destilatu222.8.2019425
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191415
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917648
Aroma meruňkovica813.8.20191403
Pálení ovocných vín1912.8.201911339
Melounovice610.8.2019804
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930363
destilační přístroj10529.8.20191445907
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911731
Trubka ke chladiči21.8.2019568
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193279
Cudny proces palenia430.7.2019830
Meruňkový kvas 4627.7.201945833
Ražná - ražovica1526.7.201943706
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191292
Ananasový kvas318.7.20191473
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917032
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191747
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191482
Pach po acetonu35.7.20191153
Domácí ořechovice1131.7.2019206472
Kvas z mandarinek1923.6.20192882
Zapach dymu623.6.20191937
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů