Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Obsah alkoholu ve kvasu

Obsah alkoholu ve kvasu


klix (8) - xxx.xxx.234.110 (?)
24.7.2019 9:58, počet návštěv: 1818
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, při zakládání letošního meruňkového kvasu jsem udělal chybu a nezměřil jeho prvotní cukernatost (-zvlášť pokud to člověk nechce zasypat cukrem s cílem aby mu něco určitě nateklo). Meruňky to vesměs výstavní nebyly.

Do 1: sudu jsem přidal 2kg cukru a byl plněn v rozmezí 9-17.7. Teplota v místnosti při kvašení byla cca 23.4°C (přes den). Při včerejším měření byly ve šťávě 3% cukru.

Teď bych potřeboval zjistit jak na tom sud je s alkoholem. Dělával jsem metodu kvas nad sporákem, přivést do varu a výpary zapálit sirkou - pokud samy hořely (po odebrání sirky), kvas byl v pořádku na pálení, jinak ne. Stále je to ale zásah do kvasu, který nerad dělám, zvláště pokud ještě trochu kvasí.

Chtěl bych se ale zeptat, zda by se alkohol ve kvasu nedal změřit jinak než touto archaickou metodou, tady na fóru jsem našel přízpěvek, že by to mohlo být možné alkoholovým refraktometrem nebo vínoměrem, ale víc se to nerozebíralo, ani jinde jsem informace nenašel. Nechci aby mě páleník seřval že mu tam nosím nesmysly a nic neteče.
Děkuji za rady.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Obsah alkoholu ve kvasu


vyslouzil (17386) - xxx.xxx.92.38 (?)
24.7.2019 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vůbec bych to neřešil. Měřit alkohol v kvasu nemá smysl. Zajistěte co nejmenší přístup vzduchu a přiměřenou teplotu mače. Když kvašení ustane a nezhasne sirka nad kvasem, běžte pálit.

Připojit reakci
   

Obsah alkoholu ve kvasu


pavelmicek (49) - xxx.xxx.230.210 (?)
24.7.2019 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s panem Vysloužilem, do kvasu po přejetí bouřlivého kvašení nevrtat! Zavřít kvasnou zátkou a čekat na termín v pálenici. Snížení teploty po tom co dokvasí je sice hezká teorie, ale předpokládám, že nereálná praxe většiny z nás. Prostě a jasně kolik máme ve sklepě stupňů s tím se musíme smířit.

S pokusy neustálého přeměřování cukernatosti nebo alkoholu už pomalu kvas od kvasu končím. Pořád se dovídám to samé a výsledné kvalitě to spíše ubírá než prospívá. Přeměřit brix ovoce na počátku to je jiná!

Alkohol měřím vínoměrem. S jeho výsledky jsem celkem spokojený. Je potřeba provést více měření a hlídat si čistotu kapaliny kterou do vínoměru kapu. U ovocných kvasů je vysoký podíl pevných částeček, které kapiláru ucpou a naměřená hodnota je tímto znehodnocená.

Přesnost měření je ovlivněna mírou cukru, ale jen nepatrně. Při 10°brix zbytkového cukru je stupnice alkoholu ovlivněna 1%alk. s touto nepřesností si vystačím, když budu předpokládat že mám na konci kvašení 5°brix zbytkového cukru

Tímto měřením mají mé kvasy průměrně 9-10% alk, což je překvapivě málo (a to i při cukernatosti ovoce 19-21°brix), ale celková výtěžnost bývá v normě, takže s tím nijak nepanikařím.

U kvasu z třtinové melasy jsem naměřil po dokvašení 13,5-14%, to pak teklo jiné množství s výtěžností cca 19l 50% /hl kvasu

Připojit reakci
      

Obsah alkoholu ve kvasu


klix (8) - xxx.xxx.234.19 (?)
25.7.2019 9:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

děkuji Vám za obsáhlá data

ale otázka pro všechny: Už pro důvody, které tady byly zmíněny, nebyl by teoreticky vhodný ten alkoholový refraktometr? V běžném popisu sice toto využití nemají (viděl jsem toto využití v popisu jen u některých vínometrů)

Připojit reakci
         

Obsah alkoholu ve kvasu


vyslouzil (17386) - xxx.xxx.236.1 (?)
25.7.2019 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K čemu by teoreticky byl vhodný?

Připojit reakci
            

Obsah alkoholu ve kvasu


klix (8) - xxx.xxx.234.14 (?)
25.7.2019 12:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ke zjištění (aspoň orientačního) obsahu alkoholu ve kvasu, bez většího zasahování do něj a aby člověk pak vědel, zda má smysl to pálit, pokud má pochybnosti (např. pro ty, co minimálně doslazují nebo pro zkoušku zakonzervovaného kvasu). Vloni jsem měl hrušky, které jsem nedosladil (+nezměřil cukr na začátku, chyba, vím) a téměř nic z nic neteklo. Páleník nebyl nadšenej, že nebyl výsledek = neměl zaplaceno za čas.

Připojit reakci
               

Obsah alkoholu ve kvasu


Dakota.F (25) - xxx.xxx.238.190 (?)
25.7.2019 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jsem to s Refraktometrem stupnicí 0 až 90% a nikdy jsem nic kloudného nenaměřil.

První pokusy ukázali třeba 22/23% což je samozřejmě holí nesmysli.Tak jsem si říkal určitě je rozhozený a je jej potřeba kalibrovat. První pokus kalibrace byl neúspěšný.Druhý už jsem byl chytřejší a vzorek jsem vzal z více lahví, již naředěného alkoholu na 52% a přeměření lihoměrem.Poté mi to již sedělo a refraktometr byl zkalibrovaný.

Opět jsem vyzkoušel měřit kvas a opět hodnoty vysoké. Tak že k ničemu. Dle mého názoru jej ovlivnuje zbytkový cukr a nezkvasitelné cukry.

Pro orientační měření jej stále používám. Už jsem si trochu zvykl vždy odečítám cca. 10 až 11 % tak že když naměřím 16% alkoholu jako by tam bylo 5/6% alkoholu. 22% joko 11/12%. Pro malou orientaci OK  

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zakalená část pálenky1311.11.20191436
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932056
Pálenka z kdoulí208.11.201922915
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201922159
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201928883
Pečetní vosk114.11.20191741
Palenka z datli?103.11.20197062
Refraktometr na měření kvasu243.11.201913447
Destilat z duly (kdoule)32.11.201911574
Vaření hroznového vina21.11.2019276
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019453
Pálenka z dýně6030.10.201958496
Tis cerveny129.10.2019205
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919234
Míchat lutr při 2D?528.10.20191307
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921495
Zakalená slivovice17222.10.2019236272
Dřevo do destilátu4517.10.201931820
Koupě Palírny 1614.10.20193901
Poraďte jaké kvasinky289.10.201918862
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191195
Test na metanol832.10.201996253
Kvas trnky630.9.20191061
Šípkovica ako ma to2326.9.201940858
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191141
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20191995
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193589
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923205
Novy kvas nekvasi712.9.20191596
Výtěžnost a cena1012.9.20191977
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191498
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019139737
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910822
Destilační přístroj193.9.20194042
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201936935
Da se to este?927.8.20191509
borovička827.8.201922022
Kvas broskve226.8.20191179
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20192172
Olej v destilatu222.8.2019769
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Udírna9.11.2019
Udírna9.11.2019
Lovecký a Turistický salám9.11.2019
Udírna8.11.2019
Jak obalit uzené maso?7.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů