Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Obsah alkoholu ve kvasu

Obsah alkoholu ve kvasu


klix (8) - xxx.xxx.234.110 (?)
24.7.2019 9:58, počet návštěv: 1292
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, při zakládání letošního meruňkového kvasu jsem udělal chybu a nezměřil jeho prvotní cukernatost (-zvlášť pokud to člověk nechce zasypat cukrem s cílem aby mu něco určitě nateklo). Meruňky to vesměs výstavní nebyly.

Do 1: sudu jsem přidal 2kg cukru a byl plněn v rozmezí 9-17.7. Teplota v místnosti při kvašení byla cca 23.4°C (přes den). Při včerejším měření byly ve šťávě 3% cukru.

Teď bych potřeboval zjistit jak na tom sud je s alkoholem. Dělával jsem metodu kvas nad sporákem, přivést do varu a výpary zapálit sirkou - pokud samy hořely (po odebrání sirky), kvas byl v pořádku na pálení, jinak ne. Stále je to ale zásah do kvasu, který nerad dělám, zvláště pokud ještě trochu kvasí.

Chtěl bych se ale zeptat, zda by se alkohol ve kvasu nedal změřit jinak než touto archaickou metodou, tady na fóru jsem našel přízpěvek, že by to mohlo být možné alkoholovým refraktometrem nebo vínoměrem, ale víc se to nerozebíralo, ani jinde jsem informace nenašel. Nechci aby mě páleník seřval že mu tam nosím nesmysly a nic neteče.
Děkuji za rady.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Obsah alkoholu ve kvasu


vyslouzil (17296) - xxx.xxx.92.38 (?)
24.7.2019 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vůbec bych to neřešil. Měřit alkohol v kvasu nemá smysl. Zajistěte co nejmenší přístup vzduchu a přiměřenou teplotu mače. Když kvašení ustane a nezhasne sirka nad kvasem, běžte pálit.

Připojit reakci
   

Obsah alkoholu ve kvasu


pavelmicek (47) - xxx.xxx.230.210 (?)
24.7.2019 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s panem Vysloužilem, do kvasu po přejetí bouřlivého kvašení nevrtat! Zavřít kvasnou zátkou a čekat na termín v pálenici. Snížení teploty po tom co dokvasí je sice hezká teorie, ale předpokládám, že nereálná praxe většiny z nás. Prostě a jasně kolik máme ve sklepě stupňů s tím se musíme smířit.

S pokusy neustálého přeměřování cukernatosti nebo alkoholu už pomalu kvas od kvasu končím. Pořád se dovídám to samé a výsledné kvalitě to spíše ubírá než prospívá. Přeměřit brix ovoce na počátku to je jiná!

Alkohol měřím vínoměrem. S jeho výsledky jsem celkem spokojený. Je potřeba provést více měření a hlídat si čistotu kapaliny kterou do vínoměru kapu. U ovocných kvasů je vysoký podíl pevných částeček, které kapiláru ucpou a naměřená hodnota je tímto znehodnocená.

Přesnost měření je ovlivněna mírou cukru, ale jen nepatrně. Při 10°brix zbytkového cukru je stupnice alkoholu ovlivněna 1%alk. s touto nepřesností si vystačím, když budu předpokládat že mám na konci kvašení 5°brix zbytkového cukru

Tímto měřením mají mé kvasy průměrně 9-10% alk, což je překvapivě málo (a to i při cukernatosti ovoce 19-21°brix), ale celková výtěžnost bývá v normě, takže s tím nijak nepanikařím.

U kvasu z třtinové melasy jsem naměřil po dokvašení 13,5-14%, to pak teklo jiné množství s výtěžností cca 19l 50% /hl kvasu

Připojit reakci
      

Obsah alkoholu ve kvasu


klix (8) - xxx.xxx.234.19 (?)
25.7.2019 9:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

děkuji Vám za obsáhlá data

ale otázka pro všechny: Už pro důvody, které tady byly zmíněny, nebyl by teoreticky vhodný ten alkoholový refraktometr? V běžném popisu sice toto využití nemají (viděl jsem toto využití v popisu jen u některých vínometrů)

Připojit reakci
         

Obsah alkoholu ve kvasu


vyslouzil (17296) - xxx.xxx.236.1 (?)
25.7.2019 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K čemu by teoreticky byl vhodný?

Připojit reakci
            

Obsah alkoholu ve kvasu


klix (8) - xxx.xxx.234.14 (?)
25.7.2019 12:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ke zjištění (aspoň orientačního) obsahu alkoholu ve kvasu, bez většího zasahování do něj a aby člověk pak vědel, zda má smysl to pálit, pokud má pochybnosti (např. pro ty, co minimálně doslazují nebo pro zkoušku zakonzervovaného kvasu). Vloni jsem měl hrušky, které jsem nedosladil (+nezměřil cukr na začátku, chyba, vím) a téměř nic z nic neteklo. Páleník nebyl nadšenej, že nebyl výsledek = neměl zaplaceno za čas.

Připojit reakci
               

Obsah alkoholu ve kvasu


Dakota.F (18) - xxx.xxx.238.190 (?)
25.7.2019 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jsem to s Refraktometrem stupnicí 0 až 90% a nikdy jsem nic kloudného nenaměřil.

První pokusy ukázali třeba 22/23% což je samozřejmě holí nesmysli.Tak jsem si říkal určitě je rozhozený a je jej potřeba kalibrovat. První pokus kalibrace byl neúspěšný.Druhý už jsem byl chytřejší a vzorek jsem vzal z více lahví, již naředěného alkoholu na 52% a přeměření lihoměrem.Poté mi to již sedělo a refraktometr byl zkalibrovaný.

Opět jsem vyzkoušel měřit kvas a opět hodnoty vysoké. Tak že k ničemu. Dle mého názoru jej ovlivnuje zbytkový cukr a nezkvasitelné cukry.

Pro orientační měření jej stále používám. Už jsem si trochu zvykl vždy odečítám cca. 10 až 11 % tak že když naměřím 16% alkoholu jako by tam bylo 5/6% alkoholu. 22% joko 11/12%. Pro malou orientaci OK  

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě Palírny 718.9.2019612
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201921723
Marhulovy kvas je moc husty1213.9.2019943
Novy kvas nekvasi712.9.20191049
Výtěžnost a cena1012.9.20191199
Posudzovanie ovocného kvasu812.9.20192777
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.2019727
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019136736
Smíchání dvou kvasů?155.9.20199854
Destilační přístroj193.9.20192743
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201934181
Míchat lutr při 2D?329.8.2019525
Pečetní vosk1027.8.20191002
Da se to este?927.8.2019860
borovička827.8.201921017
Kvas broskve226.8.2019774
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191419
Olej v destilatu222.8.2019425
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191415
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201917648
Aroma meruňkovica813.8.20191403
Pálení ovocných vín1912.8.201911339
Melounovice610.8.2019804
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201930363
destilační přístroj10529.8.20191445908
Refraktometr na měření kvasu233.8.201911731
Trubka ke chladiči21.8.2019568
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193279
Cudny proces palenia430.7.2019830
Meruňkový kvas 4627.7.201945833
Ražná - ražovica1526.7.201943706
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191293
Ananasový kvas318.7.20191473
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201917032
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191747
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191482
Pach po acetonu35.7.20191153
Domácí ořechovice1131.7.2019206472
Kvas z mandarinek1923.6.20192882
Zapach dymu623.6.20191937
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování14.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování13.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Vše o konzervaci uzených výrobků pomocí vakuování10.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů