Jmelí: pět zajímavých faktů, které vás možná překvapí

Jmelí: pět zajimavých faktů
Zdroj: www.earth.com

O letošních svátcích možná doufáte, že někoho zastihnete pod jmelím – nebo se tomu možná chcete vyhnout. Spojení jmelí s líbáním a Vánocemi v západním světě sahá až do 19. století, ale s romantikou a plodností je spojováno již od starověku. Jmelí je vlastně stálezelená rostlina, která si uchovává své plody i v zimě. Jedná se o symbol plodnosti a vitality. Přečtěte si o jmelí pět zajímavých faktů, které jste o rostlině, jež stojí za tradicí Vánoc, možná nevěděli.

Jmelí jsou parazité

Čtete správně – všechny druhy jmelí jsou parazité. Ale je to trochu složitější. Jmelí je konkrétně označováno jako hemiparazit, což je termín pro rostlinu, která získává některé nebo všechny živiny, které potřebuje od jiné živé rostliny. V případě jmelí se přichytí na větve dřevin nebo keřů a odčerpává z hostitele vodu a potravu.

Samotné jmelí není životaschopné samo o sobě. Mohou v rané fázi svého životního cyklu provádět určitou fotosyntézu, kdy se poprvé přichytí na hostitelský strom. A jmelí svého hostitele běžně nezabíjí. Někdy hostitelská rostlina v důsledku nezvaného hosta zakrní v růstu.

Jmelí: pět zajímavých faktů, které vás možná překvapí
Zdroj: www.kansascity.com

Nevyrůstají z půdy

Kvůli své parazitické povaze se jmelí nikdy nepřipojuje ke kořenům v půdě. Místo toho, když semeno jmelí spadne na potenciální hostitelskou rostlinu, „chytne“ se a začne klíčit. Jejich plody jsou pokryty lepkavou látkou zvanou viscin. Je to něco jako vlákno, které umožňuje semenu přichytit se na větvích stromů. Semeno využívá své vlastní fotosyntetické schopnosti k vytvoření stonku, který se dostane na povrch a odstartuje růst jmelí. Poté vytvoří strukturu zvanou haustorium, která se chová jako kořen, zahrabává se do větve hostitele a přivádí vodu a živiny od hostitele k parazitovi.

Některé jmelí šíří svá semena výbuchem, jiné jsou závislé na ptácích.

Jak se tedy jmelí daří dostat svá semena na vzdálené větve stromů? Některé druhy vystřelují semena ze svých plodů tak, že v jejich plodech vzniká tlak vody, která pak exploduje. Semena mohou létat na opravdu velké vzdálenosti, v některých případech až do vzdálenosti 20 metrů a rychlostí až 48 km za hodinu.

Mnoho jmelí, včetně většiny tropických druhů, však významně pomáhají ptáci. Mnozí ptáci si vybírají bobule jmelí, v nichž jsou ukryta semena rostliny. Plody mají ptáci opravdu rádi, protože mají speciální cukry a různé barvy a textury. A v mnoha případech je to často jediné ovoce, které je v zimě k dispozici. Jak ptáci létají a přelétají z větve na větev, ukládají semena. Lepkavý viscin přichytí semena k větvi, takže jsou připravena začít klíčit a zavrtat se do nového hostitelského stromu.

Některé jmelí se živí jiným jmelím

Většina jmelí je přizpůsobena k tomu, aby využívala stromy jako své parazitické hostitele. Jmelí často parazituje na jiném jmelí. Nezřídka se stává, že ptáci roznášejí semena jednoho jmelí, zatímco se živí plody jiného jmelí. Protože jmelí mají tendenci přichytit se na jakoukoli rostlinu, některé druhy se přizpůsobily využívání těchto sekundárních jmelí jako hostitelů.

V těchto případech můžete najít jmelí zavěšené na dalším jmelí zavěšeném na stromu, poskládané v jakémsi parazitickém řetězci rostlin. Tato jmelí se stala tím, čemu se říká hyperparazit: parazit, který parazituje na jiném parazitovi. Hyperparazit odebírá potravu prvnímu jmelí, které zase odčerpává živiny ze stromu.

Jmelí roste téměř všude na Zemi.

Zatímco v Americe je jmelí spojováno s obdobím svátků a chladným počasím, po celém světě roste více než tisíc druhů jmelí. Najdete je téměř všude, kromě extrémních prostředí. Ale i některá z nich jsou přizpůsobena velmi chladným místům, jako je Sibiř nebo severní Kanada. Toto jmelí má speciální adaptace, které pomáhají snášet chlad, zatímco jiné druhy jsou přizpůsobeny k přežití v suchých podmínkách. Dokud mají hostitele, najdou si cestu.

Jmelí: pět zajímavých faktů, které vás možná překvapí
Zdroj: agrilifetoday.tamu.edu

V dnešním článku jste se mohli dočíst o jmelí pět zajímavých faktů. Je to parazitická rostlina, která se přichytává k hostitelským stromům a získává z nich živiny. Její semena se neklíčí na zemi, ale využívají lepkavou látku k přichycení na větvích. Některé druhy jmelí vystřelují semena vodním tlakem, což umožňuje jejich šíření na velké vzdálenosti. Ptáci hrají klíčovou roli v šíření jmelí, protože při konzumaci bobulí přenášejí semena na další stromy. Existují i druhy jmelí, které parazitují na jiných druzích jmelí, vytvářejíce složité parazitické řetězce. Jmelí roste po celém světě a přizpůsobuje se různým podmínkám, včetně chladných a suchých prostředí. Napište nám do komentářů, zda jste o jmelí pět zajímavých faktů vědeli!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno