Pěstování dýní – druhy a tipy na pěstování v roce 2024

Jak na pěstování dýní? V tomto článku se dozvíte o různých typech dýní a jak je pěstovat v roce 2024. Existuje mnoho druhů dýní, každá s vlastním tvarem, velikostí a chutí. Od malých hokkaido dýní s lahodnou chutí až po velké dýně butternut, vhodné k pečení a vaření. Máte-li k dispozici zahradu nebo dost prostoru v květináči, můžete se pokusit pěstovat vlastní dýně. Získáte informace o tom, jak načasovat výsadbu semen, jakým způsobem připravit zeminu, jak se starat o rostoucí dýňové rostliny a kdy je čas na sklizeň jejich plodů. Dýně nejsou jen výbornou dekorací, ale také se dají využít v kuchyni pro přípravu různých pokrmů.

Pěstování dýní - druhy a tipy na pěstování v roce 2024
Zdroj: plantura.garden

Existuje mnoho různých typů dýní s různými tvary, velikostmi a chutěmi. Zde je několik běžných typů dýní:

Dýně hokkaido:

Tato dýně má malou velikost a tvar hrušky. Je obvykle červenooranžová a má sladkou chuť. Je vhodná k pečení, vaření nebo na výrobu polévek.

Butternut dýně:

Butternut dýně má hruškovitý tvar a oranžovou slupku. Má sladkou a oříškovou chuť. Je výborná na pečení, vaření nebo přípravu dýňové kaše.

Dýně muškátová:

Tato dýně má kulatý tvar a hnědou slupku. Je vhodná na vaření a přípravu dýňového pyré.

Dýně vodník:

Tato dýně má tmavě zelenou slupku a oranžové dužiny. Je vhodná na pečení, vaření a přípravu dýňových dezertů.

Dýně vlaštovičník:

Tato dýně má hruškovitý tvar a oranžovou slupku. Je sladká a chutná. Je vhodná na vaření a pečení.

Dýně dýňovitá:

Tato dýně se pyšní různorodostí tvarů a barev. Je vhodná na dekorativní účely, ale také na pečení a vaření.

Jak pěstovat vlastní Halloweenské dýně?

Je Halloweenská sezóna, kdy se dýně vyřezávají do různých strašidelných tvarů a přidávají se do nich čajové svíčky, vytvářející strašidelný lampion. Pokud máte místo na zeleninovém záhoně nebo velký květinový hrníček, nebo dokonce místo na vašem kompostu, můžete příští rok pěstovat vlastní dýně. Kromě dekorací lze tyto jednoleté rostliny přidat do vašeho jídelníčku, vytvořit náplň do koláčů a základ pro bohaté, hřejivé polévky.

Pokud máte dostatek místa, mohou být dýně na vašem seznamu pro začínající zahradníky.

Jak jsou snadné na pěstování?

Pokud máte dostatek místa a slunné, chráněné místo a připravíte svou půdu dobře, jsou velmi snadné a rychle rostou.

Pěstování dýní - druhy a tipy na pěstování v roce 2024 - jak jsou snadné na pěstování?
Zdroj: thegardeningcook.com

Jaký typ půdy potřebují?

Potřebují velmi bohatou půdu, ideálně připravenou předchozí podzim. Vyhrabejte jámu nebo rezervujte část svého zeleninového záhonu, přidávejte k ní kompostový materiál během zimy a na jaře ji zakryjte nějakou zeminou, která je připravená pro vaše dýně.

Kdy mám zasít dýňová semínka?

Pro zasazení semínek dýní je klíčové počkat na stabilní teplé počasí, kdy půda dosahuje teploty kolem 15–20 °C a minulé jsou poslední mrazy. Pro středoevropské podnebí to bývá zhruba od poloviny května do začátku června. Semena vysévejte přímo do venkovní půdy do hloubky zhruba 2–4 cm, v řadách s odstupy, které umožní dostatečný růstový prostor. Při předpěstování doma je vhodné zahájit proces 3–4 týdny před plánovaným výsadbou do země.

Budou potřebovat oporu?

Dýně obecně nepotřebují oporu, protože jsou to plazivé rostliny, které se šíří po zemi. Jejich těžké plody leží na zemi a nevyžadují podporu, jako je tomu u některých druhů popínavé zeleniny, například u rajčat či okurek. Nicméně, existují speciální formy pěstování dýní, kdy se rostliny vedou vertikálně na opěrách, což může být užitečné v malých zahradách, kde je potřeba ušetřit prostor.

Kolik vody potřebují?

Dýně jsou rostliny, které vyžadují dostatek vody, zejména v období intenzivního růstu a vývoje plodů. Mladé rostliny by měly být zavlažovány pravidelně, aby se udržela vlhkost půdy, ale je důležité zajistit, aby půda nebyla přemokřená a aby mezi zaléváním měla šanci vyschnout, což pomáhá předcházet kořenovým chorobám.

Co s krmivem?

Správné hnojení je pro růst dýní klíčové. Před výsadbou je vhodné do půdy přidat dobře rozložený kompost, který zlepší strukturu půdy a dodá potřebné živiny. Během vegetačního období byste měli rostliny pravidelně hnojit. Když dýně začnou kvést a nastavovat plody, je dobré použít hnojivo s vyšším obsahem draslíku a fosforu, které podporují tvorbu plodů.

Kolik dýní každá rostlina vyprodukuje?

Počet dýní na rostlinu se liší v závislosti na druhu. Malé odrůdy mohou dát i přes deset plodů na rostlinu, zatímco velké odrůdy často produkují jen jeden nebo dva. Úrodnost půdy, dostatek slunce a vody, a správné hnojení jsou důležité. Při dobré péči a optimálních podmínkách může být výnos velký. Některé záhonové techniky, jako je redukce počtu květů nebo plodů, mohou pomoci zvýšit velikost a kvalitu jednotlivých dýní.

Mohu je pěstovat v květinových nádobách?

Pěstování dýní v květinových nádobách je skvělou volbou pro ty, kteří nemají zahradu. Vyberte si nádoby s minimálním průměrem 45-50 cm a hloubkou pro rozvoj kořenů. Ideální jsou odrůdy určené pro kontejnerové pěstování, které nevyžadují tolik prostoru. Použijte kvalitní zahradnický substrát a zajistěte dobré odvodnění, aby přebytečná voda mohla odtékat. Dýně potřebují pravidelnou zálivku, protože substrát v nádobách rychleji vysychá, zejména během teplých dnů. Podpora může být potřeba pro držení plodů, zvláště u větších odrůd, aby se nepoškodily a nerozložily pod vlastní vahou

Kdy mám dýně sklízet?

Dýně sklízejte, až jsou plně dozrálé, typicky na podzim před prvním mrazem. Zralost poznáte podle několika indikátorů: kůra plodu je tvrdá, stonek u plodu je suchý a dřevnatý, a dýně při poklepání zní dutě. Barva by měla odpovídat odrůdě, bez zelených skvrn. Po sklizení nechte dýně několik týdnů na suchém místě, aby zpevnily svou kůru. Důležité je sklízet opatrně, aby nedošlo k poškození stonku.

Pěstování dýní - druhy a tipy na pěstování v roce 2024 - Kdy mám dýně sklízet?
Zdroj: www.cbc.ca

Závěrem, pěstování dýní může být příjemným a odměňujícím koníčkem, který obohatí váš stůl i zahradu. Ať už se rozhodnete pro tradiční druhy či experimentujete s novými odrůdami, důležité je dát si záležet na přípravě půdy, správné výsadbě a péči o rostliny. Výsledkem bude hojná sklizeň, která vám přinese radost z vlastnoručně vypěstovaných plodů, ať už pro kulinářské využití, nebo jako dekorace.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno