Zkoušel jsem to s Refraktometrem stupnicí 0 až 90% a nikdy jsem nic kloudného nenaměřil.
První pokusy ukázali třeba 22/23% což je samozřejmě holí nesmysli.Tak jsem si říkal určitě je rozhozený a je jej potřeba kalibrovat. První pokus kalibrace byl neúspěšný.Druhý už jsem byl chytřejší a vzorek jsem vzal z více lahví, již naředěného alkoholu na 52% a přeměření lihoměrem.Poté mi to již sedělo a refraktometr byl zkalibrovaný.
Opět jsem vyzkoušel měřit kvas a opět hodnoty vysoké. Tak že k ničemu. Dle mého názoru jej ovlivnuje zbytkový cukr a nezkvasitelné cukry.
Pro orientační měření jej stále používám. Už jsem si trochu zvykl vždy odečítám cca. 10 až 11 % tak že když naměřím 16% alkoholu jako by tam bylo 5/6% alkoholu. 22% joko 11/12%. Pro malou orientaci OK