Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Souhlasím s panem Vysloužilem, do kvasu po přejetí bouřlivého kvašení nevrtat! Zavřít kvasnou zátkou a čekat na termín v pálenici. Snížení teploty po tom co dokvasí je sice hezká teorie, ale předpokládám, že nereálná praxe většiny z nás. Prostě a jasně kolik máme ve sklepě stupňů s tím se musíme smířit.

S pokusy neustálého přeměřování cukernatosti nebo alkoholu už pomalu kvas od kvasu končím. Pořád se dovídám to samé a výsledné kvalitě to spíše ubírá než prospívá. Přeměřit brix ovoce na počátku to je jiná!

Alkohol měřím vínoměrem. S jeho výsledky jsem celkem spokojený. Je potřeba provést více měření a hlídat si čistotu kapaliny kterou do vínoměru kapu. U ovocných kvasů je vysoký podíl pevných částeček, které kapiláru ucpou a naměřená hodnota je tímto znehodnocená.

Přesnost měření je ovlivněna mírou cukru, ale jen nepatrně. Při 10°brix zbytkového cukru je stupnice alkoholu ovlivněna 1%alk. s touto nepřesností si vystačím, když budu předpokládat že mám na konci kvašení 5°brix zbytkového cukru

Tímto měřením mají mé kvasy průměrně 9-10% alk, což je překvapivě málo (a to i při cukernatosti ovoce 19-21°brix), ale celková výtěžnost bývá v normě, takže s tím nijak nepanikařím.

U kvasu z třtinové melasy jsem naměřil po dokvašení 13,5-14%, to pak teklo jiné množství s výtěžností cca 19l 50% /hl kvasu

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika