|
Macerování bylinek
|
|
|
|
tovy_pt - (4) - 160.160 (?) 10.7.2016 12:07
Ahoj,
bylinky moc nedelam, ale delam asi 15 druhu likeru. Vetsinou maceruji tak, ze smicham uz vysledny liker - ovoce, cukl, voda, koreni, doplnim alkoholem (vetsinou vodkou, je jemnejsi nez lih, ale na ruzne veci pouzivam i jine) 1/2 lihu a 1/2 vody, takze vysledek je nejaky 15-17% liker (samozrejme % kolisa i dle ovoce a pod.). Nechavam macerovat nekolik mesicu, pak nekolik mesicu nechavam zrat (likery tak co 3 mesice zmeni chut). V posledni dobe jsem omezil koreni, radsi nechavam cistou chut ovoce.
Ale u bylinek je to slozitejsi. Napr. kvety bezu je fajn delat ve vode 1-2 dny a pak slit a doplnit alkohol, kdezto dlouhym macerovanim v alkoholu je chut uplne jina. Kazdopadne se bylinky casto maci jen v lihu, ale podle me zredeny alkohol je naprosto v pohode. Spise zalezi pak na dobe. Z nekterych rostlin se po delsim dobe maceni mohou uvolnovat i ne zrovna dobre alkaloidy a pod., ale to jsou spise otazky na chemika.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.98 (?), 2.3.2016 14:16, zobrazeno: 11104x
Kde kdo vyrábí bylinné kapky nebo likéry. Tak mne napadlo, je lepší macerovat byliny ve vodě a pak dolít líh, macerovat byliny ve směsi lihu a vody nebo macerovat byliny v lihu a naředit vodou? Leckdo odpoví, že v každé kapalině se vymacerují složky, které jsou v ní rozpustné. No jo, ale co je nejlepší? Co když některé složky v macerátu spíše vadí?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 203.110 (?), 4.3.2016 20:50
No, já likér na způsob Becherovky už dělám a téměř pravidelně. Mám vlastní recept, který jsem vytvořil dopracováním jiných receptů. Tuhle mi někdo při porovnávání Becherovky a toho mého, nevěda co pije, řekl že ten můj mu chutná víc. Co se dává do originál Becherovky to nevím. Ale dřív jsem maceroval směs bylin a koření určitou dobu ve směsi etoh a vody, pak jsem přešel na etoh, po maceraci teprve naředěný a najednou jsem si uvědomil, že v tom vlastně nemám úplně jasno, co se považuje za nejlepší postup - viz můj dotaz. Ono se totiž něco rozpouští v etoh a něco ve vodě. Tak se ptám, no.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.3 (?), 5.8.2016 15:13
Moc se omlouvám, likér dělám specielně pro svou výjimečnou ženu a proto je tak trochu tajemstvím. Nicméně alespoň naznačím, že jeho základem je čaj Stomaran a je také přidán extrakt z vanilky, pak také něco cukru. Hotový likér je vyčiřen trochou mléka. Je dobře, když se uleží nějaký ten týden.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
tovy_pt - (4) - 160.160 (?), 10.7.2016 12:07
Ahoj,
bylinky moc nedelam, ale delam asi 15 druhu likeru. Vetsinou maceruji tak, ze smicham uz vysledny liker - ovoce, cukl, voda, koreni, doplnim alkoholem (vetsinou vodkou, je jemnejsi nez lih, ale na ruzne veci pouzivam i jine) 1/2 lihu a 1/2 vody, takze vysledek je nejaky 15-17% liker (samozrejme % kolisa i dle ovoce a pod.). Nechavam macerovat nekolik mesicu, pak nekolik mesicu nechavam zrat (likery tak co 3 mesice zmeni chut). V posledni dobe jsem omezil koreni, radsi nechavam cistou chut ovoce.
Ale u bylinek je to slozitejsi. Napr. kvety bezu je fajn delat ve vode 1-2 dny a pak slit a doplnit alkohol, kdezto dlouhym macerovanim v alkoholu je chut uplne jina. Kazdopadne se bylinky casto maci jen v lihu, ale podle me zredeny alkohol je naprosto v pohode. Spise zalezi pak na dobe. Z nekterych rostlin se po delsim dobe maceni mohou uvolnovat i ne zrovna dobre alkaloidy a pod., ale to jsou spise otazky na chemika.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
Pěstování zeleniny: snadné nápady na DIY
Zahrada plná zeleniny není jen o úrodě, ale o celkovém zážitku. Jestliže hledáte inspiraci, jak vyle...
|
|
|
|