Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas ze švestek "na pokračování"

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.238.190 (?)
6.12.2018 17:53

Nebo zkresluje letošní cukernatostí a vysokým podílem alkoholu refraktometr, jak již to zde letos bylo výcekrát spomínáno. Mám u letošních kvasů všude vysoké hodnoty Brix. U všeho mezi 9 až 12 Brix před pálením.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.93.92 (?)
8.9.2018 16:42, počet návštěv: 8652
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, chtěl bych se zeptat, na postupné zakládání kvasu. Budu mít švestek asi na 150 litrů kvasu. Bohužel ale nemám celou várku, není to prostě možné. Každý druhý den, posbírám z trávy asi půl kýble. Přeberu rozmělním, 95% vypeckuju a přidávám. Jak nejšetrněji postupovat při takto vedeném kvasu. Největší obavu mám z neustále narušovaného ovocného "deklu" na vrchu kvasu.

Připojit reakci   
   

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.33.43 (?)
8.9.2018 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud v sudu už něco kvasí a je tam dostatečný výron CO2, zjistíte to přičichnutím nebo nadechnutím se v něm, můžete dělat skoro cokoliv.
Jinak před chvíli jsem o tom psal v příbuzném tématu. Tak si na klikněte, nechce se mi to kopírovat.
(Asi spousta lidí s tím souhlasit nebude, ale jsou to mé dlouholeté zkušenosti. Na rozdíl od některých... anebo autorů některých "odborných populárně naučných" knih.

Rafael.

Připojit reakci
      

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
19.10.2018 21:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, já mám problém zase s cukernatostí, kvas se mě držel přes měsíc na 7 ale deka už plavala, tak jsem to na radu páleničáře vypálil.Samozrějmě výnos malý, včem je zakopaný pes? 

Připojit reakci
         

Kvas ze švestek "na pokračování"


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
19.10.2018 21:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...ale deka už plavala...

A co má být? Pevný podíl vždycky plave, u všech kvasů. Po celou dobu kvašení.
   Celý život zakládám švestkový kvas postupně, jak plody padají, tak je přisypávám. Rozmačkám jen první várku, do které přidám zákvas.  Další přisypání už jen ponořím pod hladinu. Samozřejmě nic nevypeckuju. Proč taky, chuť pecek do slivovice patří.

Největší obavu mám z neustále narušovaného ovocného "deklu" na vrchu kvasu.

A proč? Někteří dokonce cíleně s kvasem míchají a moc si to pochvalují.

Připojit reakci
            

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
19.10.2018 22:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No já jsem to spíš myslel tak, že mě deka už propadla, ale mě spíš zarazilo že se tak stalo při 7 a přes měsíc se stím nic nedělo

Připojit reakci
               

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
19.10.2018 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nenapsal jste jaka byla vyteznost a jak chutna vysledek? Kdy jste svestky sbiral a hlavne co to bylo za svestky? Cim jste meril zbytkovy cukr? Ja mel treba z prvnich dozratych domacich svestek sbiranych prvni tyden v srpnu vyteznost 10 litru padesatky z 90 kilo, zbytkovy cukr jsem nemeril, proste dokvasily a po po 7mi tydnech sly na destil. Je ji sice malo, ale moc dobra. Co jsem sbiral pozdeji, tak mely vice cukru a jeste kvaseji. Jestli jste po dokvaseni mesic cekal, tak vzhledem k tomu ze me jeste svestky stake kvaseji, tak bude problem zrejme v cukernatosti vasich svestek. Bud ranna odruda nebo sbirane moc brzy. Nic jineho me nenapada, pokud jste tedy dodrzel cistotu kvasnych nadob a sbiral jen zdrave svestky.
Připojit reakci
                  

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
19.10.2018 22:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jeste doplneni, ja teda svestky vzdy pomackam, neumim si predstavit, ze bych cele svestky bez pomackani pridal ke kvasu, mel bych obavu, ze po dokvaseni nektere svestky zustanou v celku bez poruseni slupky a snizi se tim vyteznost. Ti jedine ze bych sbiral svestky co jsou na kasi. Honza
Připojit reakci
                     

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
20.10.2018 9:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pálenka je výborná, odrudy trnek neznám, protože zahradu jsme kupovaly nedávno a ty trny už tam byly.kvas byl zbírany cca.15 srpna až 1 týden září postupně jsem je dosipával a taky jsem je drtil ale ne všechny. Teplota vzuchu byla kolem 35 stupňů a velmy rychle se to rozkvasilo tak jsem v te bečce nechal asi 160 l a založil druhou.Ze 160l jsem napálil 11,5l. Ale je dobrá možná nejlepší co jsem vyprodukoval.Cukr jsem měřil klasickým cukroměrem za 250 kč

Připojit reakci
                        

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
20.10.2018 10:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To skutecne odpovida predcasnemu zastaveni kvašeni, letos bylo extremne horke leto a 35 st celsia na prubeh kvaseni je strasne moc a prirodni kvasinky si s tim zrejme neporadily. V techto pripadech, kdy neni mozne pro kvas zajistit optimalni podminky at uz z duvodu zimy, horka nebo vysoke cukernatosti je prave na miste pouzit osmoticky odolne kvasinky, ktere maji zvysenou teplotni i alkoholovou citlivost. Me s nima hrusky zrovna v techto dnech dokvasily venku do 2 st. cukernatosti, mereno cukromerem. Jinak duvodu proc se zastavi kvaseni muze byt mnoho, ale svestky myvaji tak stabilni kvasy, ze nic jineho me nenapada a horke leto tomu odpovida. Nekde jsem tady i cetl prispevek Rafaela, ze v letosnim horkem lete ma take pomalejsi kvaseni a vypada to že přírodní kvasinky si s touto teplotou tezko poradi. Honza
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
20.10.2018 10:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tyhle poutivam uz roky, jsou skvele, objednavam primo v pestitelske pálenici. Honza
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
20.10.2018 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za radu, příště to určitě vyzkouším

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.58.132 (?)
20.10.2018 13:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nekde jsem tady i cetl prispevek Rafaela, ze v letosnim horkem lete ma take pomalejsi kvaseni a vypada to že přírodní kvasinky si s touto teplotou tezko poradi. Honza
*
Ano, psal jsem to. Sbírané švestky byly úplně horké a bouřlivé kvašení ani silné pěnění nenastalo. Ale snažil jsem se mu vyhnout tim, že jsem mimo zákvasů na dnech sudů švestky mačkal jen minimálně a jejich rozklad nechal na kvasinkách. Ale i tak jsem překvapen, že žádné pěnění nikde nenastalo.
Že by to bylo způsobeno kvasnou teplotou si nemyslím, spíš tím, že ty kvasinky byly tím horkem oslabeny už na plodech a trvalo jim delší dobu než se v sudech zregenovaly. Ale je to jen má domněnka protože toto se mi stalo poprvé.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
20.10.2018 13:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je možné ty kvasinky přidat i dodatečně ta druhá bečka byla nasbirana asi před 3 týdny                                                                                                       Tomáš 

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
20.10.2018 13:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to se ptám, chybí mě tam otazník                                                                        Tomáš

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.58.132 (?)
20.10.2018 16:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jeden z důvodů proč bych byl k prodejci skeptický, je už návod k použití:
(Pokud se ohání něčím podobným, vůbec nic o dané problematice neví!!!)
Copy OCR z Honzova obrázku:
Kultivované nássdové kvasinkg pro evocné kvass Osmoticky odolné (Saccharomyces cerevisiae) Dávka na 100 I kvasu Návod k použití: obsah balení rozmíchejte v 11 vlažné vody o teplotě max 35 °C. Po 30 min. kvásek promíchejte a nalijte do kvasné nádoby s ovocem Teplota kvašení v rozmezí 8-34 °C AGRONEXUS, s.r.o, Tel: 774 30 69 35 e-mail: agronexus@seznam.cz www.agronexus.websnadno.cz exp. 2/2019 uchovávejte v suchu a chladnu.
*
Fact si někdo myslí, že se kvasinky rozmnoží v trošce teplé vody bez živin a vhodného růstového a množicího prostředí, v 1l tak, aby byl ten jejích zákvas schopen nějak ovlivnit vcelku nepřátelský 100l objem kvasu???

(Pro šťouraly uvedu jen to, že si myslím, že v tom balení žádná kvasinková výživa nebude. Ale třeba se pletu protože výrobci, nebo množitelé, Turbokvasinek ji tam mít musí. Jinak by jim to nefungovalo...).

Co na to staří domácí vinaři, to se tady žádný z nich proti takovému blábolu neozve???!!!
*
Správně by ten návod k jejích aktivaci a množení měl vypadat asi takto protože je zásadní chybou množit je jen v teplé vodě. Potřebují k množení živiny. Ty je možné jim dodat ve formě vitamínů a minerálů jakožto živných solí nebo prostřednictvím ovoce, jeho šťáv, sirupů apod. Samozřejmě sterilizovaných, povařených a bez chemických konzervantů.
Množí se v teple, v pokud možno ve sterilních podmínkách a do větších objemů se přidává až po zjevných příznacích kvašení. Zakalení obsahu, viditelné bublinky apod. A to i při ideální, 30°C teplotě může někdy trvat i déle než "doporučovaných" 30min.
U mě to bývavalo den někdy až dva. Důvěryhodné zdroje udávají někdy až tři.
Ale to je celkem nepodstatné, důležité je poznat a vidět to rozmnožení v množicím médiu a nádobce.
Další dost důležitá věc je pravidlo 1/10!
Tzn., že aby celá ta operace byla skutečně úspěšná je třeba přidávat ten zákvas do kvasu, anebo k dalšímu množení v tom poměru.
Ten by měl zaručit, že se ty nové kvasinky chytnou a budou pracovat.
Pro názornost - 100ml - 1l -10l - 100l atd...
*
Ale i tak ani tento způsob nemůže zaručit stoprocentní rozkvašení všech lenivě kvasicích nebo špatně vedených kvasů.
*
Ale v každém případě je to určitě smysluplnější než vlít po půl hodině po rozpuštění nějakých sušenin v litru nebo půl litru teplé vody tu neoživenou směs do většího množství kvasu a čekat od toho nějaké zázraky...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
20.10.2018 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Že mají chybně napsaný návod, ještě nemusí znamenat, že ty kvasinky jsou špatné. Třeba je to opsáno z přípravy kvasu nějaké vařené suroviny - piva, medu,  řepy, kdoulí, mrkve - kde pravidlo deseti není podmínkou, možná opoměli napsat oslazené převažené vody a živiny tam mohou být  (ta trocha amonné soli a thiaminu v sáčku ani nemusí být poznat).
   Každopádně cenu kvasinek i enzymů má tento - jinak příliš důvěry nevzbuzující obchod (na kterém e-shopu si objednáváte e-mailem?) podstaně příznivější než jiné známé obchody. A lepší reklamu než ten kritický komentář si 219.46 nemohl přát. A o to vlastně šlo.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
20.10.2018 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ja nepotrebuji reklamu neprodavam je, naopak 4 roky uz je objednávám primo v "Pěstitelska palenice Radkov", vcetne zivne soli a maji zde i ztekujici enzimy, zadejte do google a vyjede Vam jejich stranka, ceny jsou oproti konkureci velice dobre. Asi vedi proc to pouzivaji. A navod vubec neni spatne napsany, opravdu dam vlaznou vodu, do ni vysypu zakvas, zamicham a po pul hodine to burci tak, ze je navrchu 2 centimetrova péna a bubla to jako burcak, proc by prodavali a pouzivali neco co nefunguleak. Pak jen prileju k ten den nadrcenym hruskam a druhy den k veceru uz krasne kvasi. Psal jsem to v jinem vlakne, loni jsem mel asi 500 kilo hrusek, nechal jsem to do te doby prvne na prirode a sice kvasily, ale po 4 tydnech se zastavily na 6-7 proc. cukernatosti, tak jsem je jeste asi tyden nechal a zoctovately. Vysledek pak bohuzel spatny. Letos jsem do 400 kilo dal hned po nadrceni tyhle kvasinky a prokvasily do 1 az 2 proc. Mereno stejnym cukromerem. Kvas po vykvaseni byl naprosto bozi, dal by se jist jak je vonavej a dobrej. Akorat mam vypalen lutr, vyteznost asi 18 litru 40citky ze 90ti kilo. Zkuste a uz hrusky a jine komlikovane ovoce nebudete delat jinak 👍Vazim si Vasich komentaru Rafaeli, ale nejsem clovek, ktery by radil neco co sam nevyzkousel. Honza
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.219.46 (?)
20.10.2018 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tomaši, ted uz nic nepridavejte, nemelo by to smysl, spis pohlidejte teplotu a bude to ok. Me svestky sbirane koncem srpna a na zacatku zari, ktetere mam ve sklepe v teplote 18-20 st. stale kvasi jako blazen. Jen ty prvni sbirane prvni tyden v srpnu dokvasily asi po 6ti tydnech, takze jsem je vypalil a vyteznost asi 5 litru z 50 ti kilo, ale dobra👍 Honza
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.55.121 (?)
21.10.2018 12:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Honzo, no když Vám to tak funguje, tak nic moc proti. I p. Vysloužil psal, že je možné, že balení může obsahovat i nějakou výživu.
A já psal m.j.
...Ale to je celkem nepodstatné, důležité je poznat a vidět to rozmnožení v množicím médiu a nádobce.
Ale nicméně i na stránkách té pálenice píši: Doporučujeme do vlažné vody (pokud možno nechlorované) přidat hrst cukru, aby kvásek lépe vscházel.
*
I když jsem člověk v jádru líný a pohodlný, tak si myslím, že když už investuji do něčeho čas, peníze i práci, tak by se to mělo dělat pořádně.
(Na druhou stranu musím přiznat, že se mi ta preciznost v tom směru i několikrát nevyplatila. Nastalo tak bouřlivé kvašení, že přetékaly sudy naplněné jen z 1/3 i když byly v chladném sklepě. Anebo jak se mi v 300l kádi zbláznilo 50l živného roztoku tak, že z 20° na 5°Bx to spadlo za asi dvě hodiny. Kdybych to nepřetržitě nemíchal a nerozrušoval pěnu všechno by to vypěnilo. "Obyčejné pekařské droždí"...)

Rafael.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.58.190 (?)
21.10.2018 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O tom doporučení přidat cukr samozřejmě vím a taky přidávám, ale už jsem to rozkvašoval na zkoušku i bez cukru, rozdíl byl jen v rychlosti a bouřlivosti rozkvašení zákvasu, ale to je asi logické, k aktivaci došlo tak jako tak. Zde jsem se vyjadřoval k tomu co je v návodu (jen přídavek vlažné vody) a i podle něj to funguje. 

Jsem taky člověk co má rád precizní prác, i se vším včetně zaklídání kvasu atd. si rá vyhraju a snažím se to dělat pořádně. Právě proto u některého ovoce používám tyto osmoticky odolné kvasinky, píšete o pěnění, určitě jste si všiml, že pěnivost je práve u těchto osmoticky odolných kvasinek minimální a za sebe můžu potvrdit, že to opravdu funguje. Ale např. do švestek jsem je letos nedal, ty mi vykvasily vždy perfektně, ale v minulých letech jsem je dával do všeho včetně ztekujících enzymu. Honza

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek "na pokračování"


host - xxx.xxx.199.245 (?)
23.10.2018 18:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem se vyptával lidí z okolí jak teklo jim, a dobrá polovina měla v podstaťe ten samý problém co já akorát ve větším množství.Tak nevím co nám ty trnky letos na valachoch dělají?                                                                Tomáš

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


Jiří 1968 (1204) - xxx.xxx.137.210 (?)
24.10.2018 16:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak nevím co nám ty trnky letos na Valachoch dělají? No v tuhle dobu ještě kvasí (7 - 8°Brix, Durancie 10°Brix).Pravé švestky při 16-18°C kvasí 6-8 týdnů, potom následuje cca 14 dnů dokvašení.Po dokvašení by ještě měly trnkové kvasy nějakou dobu zrát.Takže není kam spěchat, slivovice vypálena v únoru je o něčem jiném než ta vypálená v půlce října.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.238.190 (?)
5.11.2018 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I mě stále kvasí.Naložené 9.9 což bylo včera rovných 8 týdnů a dnes naměřeno ještě 9 Brix. Test Svíčkou zhasla tak jsem opět zavřel a dám tomu ještě 14 dní.Poté uvidíme zda se to hne.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.109.200 (?)
17.11.2018 0:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, kvas přestal bublat, deku můžu ponechat a nebo odstranit, můžete poradit. 6 6
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


pb62 (3) - xxx.xxx.38.113 (?)
17.11.2018 8:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Deku odstraňujem tesne pred pálením, respektíve ak má snahu ponoriť sa na dno suda.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.109.200 (?)
18.11.2018 20:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Proč se deka vůbec odstraňuje.
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.236.138 (?)
19.11.2018 21:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud jste si jist správností vedení kvasu, tak ji v podstatě odstraňovat nemusíte. To znamená, že byl ke kvasu omezen přístup vzduchu, který je přenašečem všech chorob kvasů, zvláště pak křísotvorných kavsinek. V opačném případě je kvas napaden těmito agresivními kvasinkami typu Pichia, Hansenula či Candida, které oxidují alkohol na kys. octovou, dále ethylacetát, ty nejagresivnější tvoří CO2 a vodu.Projevují se bílým povlakem na povrchu "deky" a pak je třeba ji okamžitě odstanit. Hlavně to hrozí u hruškovách kvasů, které mají velmi nízký obsah organických kyselin, takže tam je nutný přídavek zředěné kys. sírové či mléčné. Také pomáhá malý, cca 1 - 1,5% ní přídavek cukru. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.109.200 (?)
21.11.2018 22:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dík za odpověď.
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.109.200 (?)
1.12.2018 18:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám vypáleno 17 litrů slivovice, musí po vypálení větrat, případně jak dlouho.
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.236.138 (?)
1.12.2018 22:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Velmi složitý problém. Jak douho? On totiž nikdo neví, co je vlastně ten etalon slovovice, chceteli šveštkový destilát. Jak je to vlastně správně, tedy jaká je ta správná harmonie mezi peckovou chutí a tou, co dodává švestkový zbytek. Odvětrání jakéhokoliv destilátu je v podstatě několika hodinová záležitost, jde to v podstatě rychle, ovšem stárnutí destilátu je složité a trvá to v případě švestek asi +- 3 roky. Proč? Kdo ví, ale znalci tohoto destilátu tvrdí, že je po třech lechech nejlepší ve všech parametrech dle Balíkova degustačního systému, pak již poněkud ztráci ve vůni, nikoliv však v chuti. Ze zkušeností vím, že především meruňkovice třešňovice, višňovice, ale i destilát z mirabelelk po třech letech ve vůni věru ztrácejí, málo kdy se tyto destiláty na soutěžích ovocných destilátů lépe umísťují. Je to jako s lidmi, prostě stárneme, ovocné destiláty jsou živé organismy, tedy stále se mění v závislosti na čase, nemá smysl zakládat archiv. slosar-petrvseznam.cz

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.7.102 (?)
3.12.2018 9:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám dotaz, kvas ze švestek mám založený před 8 týdny.

Nyní už nekvasí, cukernatost 5,5 deka na vrchu se nepropadá.

Skladuji to v místnosti s 15c

Co s tím? Ještě nechat, nebo už vypálit?

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.236.138 (?)
3.12.2018 22:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale z jakých švestek? Pokud je to švestka domácí, co tak trpí šarkou, tak to klidně nechte do konce února, destilát získá krásnou peckovou dochuť, jsou to velmi ceněné destiláty na soutěžích, ale až tak po třech letech. Kvas je velmi stabilní. Ovšem pokud si nejste jist odrůdou nebo se jedná o tzv. pološvestky typu Stanley, tak bych to doporučil spíše zpracovat. Bosenky by už byly zoctovatělé. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


hugovotr (483) - xxx.xxx.54.3 (?)
4.12.2018 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Může ještě pomalu kvasit, pokud to máte pod kvasnou zátkou nebo hermeticky uzavřeno, není kam spěchat. U slivovice platí čím později se pálí, tím je lepší. Samozřejmě kvas musí být v dobré kondici. Já se objednávám na nejzazší termín v pálenici, tentokrát to vypadá u mne na únor. Ale už jsem pálil i v červenci spolu s třešněmi...
Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


robo27 (30) - xxx.xxx.68.181 (?)
5.12.2018 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

podobný "problém". Kvas je založený niekedy v priebehu septembra 2018. Mal som ho v kotolni kde bola teplota na začiatku asi cca 17C a postupne ako sa vonku ochladzovalo klesla na 15C. Potom som spustil kotol, lebo už bolo treba kúriť a teplota v kotolni je cca 19C.

Kvas som pred spustením kotla presunul do dielne kde je cca 11C. Nedalo mi to a tenkou paličkou som prepichol deku a odobral vzorku a zmeral refraktometrom - nameral som asi 15brix - to bolo 01.12.2018... Viem že sa má niečo odpočítať ale toto je veľa. Keď som pálil hrušky tak som nameral 6...

Jedná sa o tie klasické slivky, u nás ich volajú bystričky. Takže predpokladám že počkať. A presunúť kvas do kotolne kde je cca 19C alebo nechať v dielni kde je 11C?

A potom mám ešte ďalší kvas prevažne z durancii cca 90percent a 10 domácej. Durancie som zberal asi mesiac po takže v priebehu 10teho mesiaca už bol kvas založený. taktiež čakať až do toho februára 2019?

ďakujem

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.12.2018 22:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě bych s obojím počkal až do konce února. Ideální teplota pro kvas je 16 -  17 °C.PŠ

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
6.12.2018 10:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Šťávu z kvasu s 15 Brix ochutnejte. Musí být zřetelně sladká. V tom případě bych přesunul jednu sklenici šťávy na teplejší místo. Když se rozkvasí, pak přesuňte celý kvas. Pokud šťáva sladká není, bylo špatné měření.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.238.190 (?)
6.12.2018 17:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nebo zkresluje letošní cukernatostí a vysokým podílem alkoholu refraktometr, jak již to zde letos bylo výcekrát spomínáno. Mám u letošních kvasů všude vysoké hodnoty Brix. U všeho mezi 9 až 12 Brix před pálením.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.254.139 (?)
9.12.2018 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V tomto roku je to uplne normalne. tie slivky vam uz nikdy nedokvasia na 5-6 brix. velmi sladke durandzie a bystricky vykvasia max na 8-9, dokonca normalne je aj 11-13 brix. hovorili mi to viaceri paleniciari ze teraz take kvasy palia a bez problemov maju vytaznost 10-11 litrov a vybornej chuti. ja osobne som mal kvas s durandzii a bystriciek, ktory mal 11 brix a natieklo mi 11l zo 100 vonavej chutnej slivovice. takze sa toho nebojte.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


robo27 (30) - xxx.xxx.56.72 (?)
9.12.2018 20:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

kúpil som cukromer a meranie zopakoval. Cukromer nameral 8 a refr. 13. Teda sedí že je rozdiel 5 tak ako tu už niekde písal.

Tentokrát som odobral cca deci kvasu viac z nútra. Čo ma prekvapilo že šťava čo som odoral je pekná číra, chutí celkom príjemne a sú v nej jemné bublinky - ako slabšie šampanské... V dielni som zatvoril okno, teplota stúpla na cca 15C a teda to tam ešte nechám...

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.238 (?)
9.12.2018 22:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

normalne je aj 11-13 brix. hovorili mi to viaceri paleniciari ze teraz take kvasy palia bez problemov

 Pokud mělo ovoce cuklernatost kolem 30% (což bylo letos možné), nemůže veškerý cukr vykvasit. Není důvod, proč by se takové kvasy nedaly pálit. Ovšem je třeba si uvědomit, že kdybyste opři zakládání kvasu mač naředil na 16 - 18%, měl byste slivovici stejně dobrou, akorát o polovinu víc.

Připojit reakci
                           

Kvas ze švestek


host - xxx.xxx.199.250 (?)
9.12.2018 23:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pálil jsem tento týden v moderní pálenici postavené před 4 lety z dotací EU, která to dělá v jedné operaci a teklo to přesně 12,9 l/100 kg švestek s převahou durancie. Topí se plynem a další várky už se plní předehřáté v ekonomizéru, tudíž to je rychle.

Kvas neměřím ale olíznu a musí být doslova trpký a nechutný.

Obrázky:

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Švestkový kvas - bílá plíseň 1018.12.20181271
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2118.12.201842469
Koupě automatické pálenice 10317.12.201824089
Stojanek na cedění kvasu 917.12.2018811
Aroma slivovice2716.12.20183408
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20181907
Zápach pálenky816.12.2018794
Jblkový kvas (druhák)516.12.2018634
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182516
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182923
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331640
Ukončení destilace + ředění110.12.2018513
Mišpule610.12.20187223
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188653
Turbo kvasnice328.12.20183864
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811875
Domácí pálenice174.12.20185284
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181227
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182595
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893511
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188837
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186614
Zakalená slivovice17027.11.2018209088
Vínovice226.11.2018465
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810647
Teoretický výnos2323.11.20185015
Jablkovy kvas5723.11.20189741
Pálenka z moštu4221.11.201813264
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819583
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185661
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182888
Paleni slivovice doma1117.11.20184747
Hruškovice2817.11.201824180
Cukr nebo med?414.11.2018958
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856887
Škrábavost pálenky4014.11.201850190
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822576
Pliseň na švestkách 210.11.2018797
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814544
Destilace - základní dotazy415.11.20188363
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů