Zdravím
podobný "problém". Kvas je založený niekedy v priebehu septembra 2018. Mal som ho v kotolni kde bola teplota na začiatku asi cca 17C a postupne ako sa vonku ochladzovalo klesla na 15C. Potom som spustil kotol, lebo už bolo treba kúriť a teplota v kotolni je cca 19C.
Kvas som pred spustením kotla presunul do dielne kde je cca 11C. Nedalo mi to a tenkou paličkou som prepichol deku a odobral vzorku a zmeral refraktometrom - nameral som asi 15brix - to bolo 01.12.2018... Viem že sa má niečo odpočítať ale toto je veľa. Keď som pálil hrušky tak som nameral 6...
Jedná sa o tie klasické slivky, u nás ich volajú bystričky. Takže predpokladám že počkať. A presunúť kvas do kotolne kde je cca 19C alebo nechať v dielni kde je 11C?
A potom mám ešte ďalší kvas prevažne z durancii cca 90percent a 10 domácej. Durancie som zberal asi mesiac po takže v priebehu 10teho mesiaca už bol kvas založený. taktiež čakať až do toho februára 2019?
ďakujem