|
Kvas ze švestek "na pokračování"
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 3.12.2018 22:55
Ale z jakých švestek? Pokud je to švestka domácí, co tak trpí šarkou, tak to klidně nechte do konce února, destilát získá krásnou peckovou dochuť, jsou to velmi ceněné destiláty na soutěžích, ale až tak po třech letech. Kvas je velmi stabilní. Ovšem pokud si nejste jist odrůdou nebo se jedná o tzv. pološvestky typu Stanley, tak bych to doporučil spíše zpracovat. Bosenky by už byly zoctovatělé. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robo27 - (30) - 68.181 (?), 5.12.2018 20:41
Zdravím
podobný "problém". Kvas je založený niekedy v priebehu septembra 2018. Mal som ho v kotolni kde bola teplota na začiatku asi cca 17C a postupne ako sa vonku ochladzovalo klesla na 15C. Potom som spustil kotol, lebo už bolo treba kúriť a teplota v kotolni je cca 19C.
Kvas som pred spustením kotla presunul do dielne kde je cca 11C. Nedalo mi to a tenkou paličkou som prepichol deku a odobral vzorku a zmeral refraktometrom - nameral som asi 15brix - to bolo 01.12.2018... Viem že sa má niečo odpočítať ale toto je veľa. Keď som pálil hrušky tak som nameral 6...
Jedná sa o tie klasické slivky, u nás ich volajú bystričky. Takže predpokladám že počkať. A presunúť kvas do kotolne kde je cca 19C alebo nechať v dielni kde je 11C?
A potom mám ešte ďalší kvas prevažne z durancii cca 90percent a 10 domácej. Durancie som zberal asi mesiac po takže v priebehu 10teho mesiaca už bol kvas založený. taktiež čakať až do toho februára 2019?
ďakujem
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.190 (?), 6.12.2018 17:53
Nebo zkresluje letošní cukernatostí a vysokým podílem alkoholu refraktometr, jak již to zde letos bylo výcekrát spomínáno. Mám u letošních kvasů všude vysoké hodnoty Brix. U všeho mezi 9 až 12 Brix před pálením.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.139 (?), 9.12.2018 19:35
V tomto roku je to uplne normalne. tie slivky vam uz nikdy nedokvasia na 5-6 brix. velmi sladke durandzie a bystricky vykvasia max na 8-9, dokonca normalne je aj 11-13 brix. hovorili mi to viaceri paleniciari ze teraz take kvasy palia a bez problemov maju vytaznost 10-11 litrov a vybornej chuti. ja osobne som mal kvas s durandzii a bystriciek, ktory mal 11 brix a natieklo mi 11l zo 100 vonavej chutnej slivovice. takze sa toho nebojte.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
robo27 - (30) - 56.72 (?), 9.12.2018 20:54
kúpil som cukromer a meranie zopakoval. Cukromer nameral 8 a refr. 13. Teda sedí že je rozdiel 5 tak ako tu už niekde písal.
Tentokrát som odobral cca deci kvasu viac z nútra. Čo ma prekvapilo že šťava čo som odoral je pekná číra, chutí celkom príjemne a sú v nej jemné bublinky - ako slabšie šampanské... V dielni som zatvoril okno, teplota stúpla na cca 15C a teda to tam ešte nechám...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.238 (?), 9.12.2018 22:43
normalne je aj 11-13 brix. hovorili mi to viaceri paleniciari ze teraz take kvasy palia bez problemov
Pokud mělo ovoce cuklernatost kolem 30% (což bylo letos možné), nemůže veškerý cukr vykvasit. Není důvod, proč by se takové kvasy nedaly pálit. Ovšem je třeba si uvědomit, že kdybyste opři zakládání kvasu mač naředil na 16 - 18%, měl byste slivovici stejně dobrou, akorát o polovinu víc.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|