Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvas z jablek

Stránky: 1, 2   

Kvas z jablek


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
13.8.2018 22:23, počet návštěv: 11293
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den panové

Mám zkušenosti pouze s kvasem švestek. Ten se mi podařil dokonce i loni, kdy to byla bída. Letos jsem se stěhovala a na zahradě mám pouze jabloně a ořech. Jablka začala před měsícem padat, tak jsem popadaná schovávala do sklepa a dnes jsem vybrala co nezčernalo a sesbírala jablka pod stromy. Pořídila jsem si drtič ledu (sekáč brambor neměli) a drtila a drtila a mám z toho polovinu 250l bečky. Pak jsem sud pokutálela do sklepa, kde je stabilní teplota. Dotaz zní....Chci kvalitní palenku.... U švestek jsem udělala den předem zakvas z kila cukru a z nejlepších švestek, pak dosypávala. Tady jsem do té půlky bečky nasypala kilo cukru. A co dál? V různých prispěvcich píšou vodu s cukrem, kvasinky, kyselinu atd... nemělo by se to rozjet samo?

Druhý dotaz... dalších 100 litrů by ještě bylo během dvou týdnů... mám kvas z dalších opadaných jablek rozje v druhé bečce?

Přestěhovala jsem se do Jistebniku. Nezná někdo dobrou pálenku? Jinak to odvezu do té nejbližší... a časem sama poznám.

Děkuji moc za reakce, rady zkušenosti. 

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kvas z jablek


Kamil Severa (81) - xxx.xxx.187.206 (?)
14.8.2018 6:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Takže v becce jsou podrcena celá jablka í s jadrincemi? Jestli ano tak zázrak nečekejte. Když kvasit drt tak bez jadrincu a nebo vykvasit mošt.
Připojit reakci
      

Kvas z jablek


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.11.72 (?)
14.8.2018 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Buďte bez obav. Většina lidí drtí lablka i s jádřinci a slupkami a pálenku mají dobrou. Já kvasím jen mošt, ale spíš proto, že je to praktičtější (kvašení v demižonech, žádné riziko octovatění, připálení, atd. Důležitější je kvalita suroviny a správné vedení kvasu. Někteří pěstitelé dokonce považují příchuť jader za přínos (já ji tam nikdy necítil).

Připojit reakci
         

Kvas z jablek


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
14.8.2018 8:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak mám tedy vezt kvas?

Připojit reakci
            

Kvas z jablek


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.11.72 (?)
14.8.2018 11:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je těžké paní Petlice. Tady na fóru je o přípravě a vedení jablkového kvasu příspěvků spousta. Ale náš člověk, než by si před zahájením nějaké činnosti něco předem vyhledal a přečetl, tak se do toho pustí a uprostřed díla se začne ptát, jak se to dělá. 
   Kvas máte vézt nejlépe na dvoukoláku.

Připojit reakci
               

Kvas z jablek


host - xxx.xxx.92.194 (?)
14.8.2018 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, tak opravdu se stydím... mělo být vést :-D

No víte pane, četla jsem těch článků asi deset na téma kvas z jablek. Ale žáden neodpovídá na mou otázku. Tak když už jste se ráčil odpovídat, mohl jste poradit. Mám tam přidat cosi, nebo to tak nechat? Kdyby to byly švestky, tak s tím už nic nedělám, dokonce to dneska a zítra zamíchám a hotovo. S jablky nevím...

No ale jak už to tak na fórech bývá, raději tedy už se neptám a prostě něco zkusím a když to nevýjde, tak příště jinak.

Každopádně je to bez kvasinek a moštu a cukr téměř žádný, jestli se podaří, tak podle mě bude dobrá :-D

Kdy se mám podívat, jestli se podařilo?

Děkuji

Připojit reakci
                  

Kvas z jablek


host - xxx.xxx.40.41 (?)
14.8.2018 14:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pocitam, ze kdyz jste to rozdrtila na drtici na led tak to bude nadrcene na male kousecky(kousky, ne kase). Nekteri davaji do sudu enzymy aby jim ta jablka se lepe rozlozila a zkapalnila(osobne nemam zkusenost). Ja misto toho davam bileho podporovatele 1kg/100kg jablek a do 200l becky cca 30l vody. Zalezi jak jsou jablka stavnata(musi jit zamichat - tyci, nasadou apod.). Z vody sice nic neni, ale pokud se tam neda, pak je ten kvas jak beton(nezkazi se to, ale skro zadna stava tam neni - jak kdyz to udusate. Poprve kdyz sem to delal tak se mi to stalo a cca po 2tydnech jsem to musel rozdelit do 2 sudu a naredit vodou) a v palenici to nevypali nebo to musi stejne naredit vodou. Zda je ovoce suche tak se musi redit vodou(popr. stavou).

Honza

Připojit reakci
                     

Kvas z jablek


Kamil Severa (81) - xxx.xxx.234.79 (?)
14.8.2018 15:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Proč by se muselo redit vodou??? Není lepší naredit jablečným moštem? Jablko samo o sobě moc aromatické není tak proč ho redit 30ti litry vody? Aby bylo.jeste míň vyrazné? Děláme to.pro sebe tak ať je to dobry ne? Furt lepší mošt z nevýrazných klidně kyselých jablek než tam lit kýble vody..
Připojit reakci
                        

Kvas z jablek


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
14.8.2018 15:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemám mošt...

Připojit reakci
                     

Kvas z jablek


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
14.8.2018 15:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuju přesně tohle jsem potřebovala. Jablka jsem drtila tak dlouho dokud to nebylo jak na štrůdl 😀 čili mohu míchat. Dneska zkusim přilít vodu dle potřeby aa zamicha... zavřu a co poté? Ty jablka musí nějak brzo do pálenice jsem četla. Švestky jsme vezli půl roku po založení kvasu...

Připojit reakci
                        

Kvas z jablek


P. Šlosar (14) - xxx.xxx.236.138 (?)
14.8.2018 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jablka tvoří mimořádně stabilní kvas podobně jako ze švestky domácí, prostě nezoctovatí. Běžná doba kvašení je 10 týdnů, myslím, že jste vše udělala správně, pokud jste přidalal 1 - 1,5% cukr, jen dobře. Vodu bych rozhodně nedoporučoval, spíše enzym Distizim FM v množství 10 ml / 200 l kvasu. Způsobí rozklad pevné hmoty a urychlí kvasný proces. Konec kvasného procesu pomocí zapálené čajové svíčky jistě znáte, ale ani pak není žádný kvapík, jablka nejsou třešně či meruňky, nezkazí se. Hlavně bych doporučoval aktivitu při pálení, to víte, v pálenicích se spěchá. Jablka jsou velmi náročná na odběr úkapů, tvoří se jich hodně. Takže malý příkon do vařáku, z chladiče by to mělo jen kapat, max. tenká nitka asi 20 min. a po této době test. Spočívá v tom, že se nadestiluje asi pol. lžíce, která se nalije do 78 - 80 °C teplé vody, teploměrem zamíchá a důkladně očichá. Nesmí být cítit směs organických molekul připomínající lepidlo kanagon. Pokud si nejste jistá, raději ještě 5 min. pokračovat v odběru úkapů do jiné nádoby a test opakovat.

Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
15.8.2018 9:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tohle je skvělé doporučení. Moc děkuji. V pálenici se pokusím toto hlídat, ale také proto jsem kladla dotaz jaká pálenice v okolí Jistebníku. Tu vodu jsem tam nakonec nedávala. Krásně to voní a ta vůně mne od toho odradila. Ten enzym seženu kde a kdy ho tam mohu nejpozději dát? Ještě jednou děkuji a přeji si, ať to vyjde a v zimě si budu upíjet palenky u kamen😀

Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.8.2018 9:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V pálenici nic neuhlídáte, protože k úkapu se vůbec nedostanete. Enzym se prodává buď na netu, někde i přímo v palírně. Do ovoce se dává co nejdřív, můžete i později. Když ho nedáte, nic hrozného se nestane.

Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


host - xxx.xxx.50.197 (?)
16.8.2018 12:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Pálenice je ve Studence, ale mám osobní zkušenost s Pohořilkama. Mohu doporučit. Přes Bílovec, směr Fulnek.
Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
16.8.2018 14:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji, to je skvělé. Tak v tom případě to zavezu tam😀

Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


Petlice (11) - xxx.xxx.92.194 (?)
28.8.2018 23:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer pánové (uvítám i názory dam😀) první kvas cca 120 litrů s dvěma kily cukru stále stojí ve sklepě v 250 litrové bečce. Už to budou dva týdny. Zadělán plenkou se špuntovým víkem (víko vnořené)...a krásně voní. Dnes se podařilo dalších 200 litrů k tomu, opět dvě kila cukru. Dotaz zní... kvas prý neotvírat, jak tedy udělat pokus se svíčkou nebo sirkou? Mám jej otevřít? Jen ho poslouchám a citím. Děkuji

Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.92.38 (?)
29.8.2018 8:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po dvou týdnech žádné pokuisy se svíčkou nemají smysl. Nechal bych bečku zavřenou.
  I kdybyste nic neměřil, nezkoušel a po 6 týdnech kvašení nechal vypálit, nic špatného se nestane. Na druhé straně jablkový kvas se tolik nekazí jako třeba hruškový, takže když ho necháte ležet trochu déle, nic hrozného se nestane. Pevný podíl drti většinou plave na povrchu Není špatné před pálením horní 10 cm vrstvu, která bývá hnědá a někdy trochu cítit octem, vyhodit.

Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


Daník (779) - xxx.xxx.186.2 (?)
29.8.2018 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se za dotaz mírně off topic: Večer jsem založil kvas z malých tvrdých koláčových hruštiček (Williamsky a jiné sladké stále čekají na stromech), přidal startovací dávku cukru (asi 3/4kg), kyselinu citrónovou na dokyselení a zbytek sušených vinných kvasinek. Ráno stále nic nebublalo, změřil jsem cukr a je tam pouze 11 Brix. Kolik by měl mít hruškový kvas? Mám dosladit? Nejde mi o výtěžnost a nejsem přítelem řepného cukru v kvasu, ale nerad bych skončil s octemfrown...

Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


host - xxx.xxx.222.244 (?)
29.8.2018 8:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaka byla teplota? Kvasinky jste nechal poradne predmnozit v mostu/vode s cukrem? Kyselinu bych nedaval, jenom zivnou sul do nalevu s kvasinkama.

Připojit reakci
                           

Kvas z jablek


vyslouzil (17061) - xxx.xxx.92.38 (?)
29.8.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidávat sušené kvasinky do kvasu nemá smysl. Ty divoké na ovoci se rozmnoží mnohem dřív a převládnou. Sušené se musejí nechat rozkvasit několik dní předem. Kyselina je na místě, citrónovou je ale třeba přidávat opakovaně (odbourává se). Proto je lepší fosforečná nebo sírová.
  Že od večera do rána nic nekvasí je zcela normální.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Turbo kvasnice3519.5.20197336
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201920888
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929121
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019808
Škrábavost pálenky4727.4.201959866
Archivace slivovice427.4.2019613
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019489
Kvas z mandarinek1616.4.20191441
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201926328
destilační přístroj104915.4.20191424263
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948359
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191495
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191714
Aroma slivovice364.4.201910144
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019563
Palenka z datli?92.4.20195893
Ochutnávka Radimov623.3.20191674
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194303
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019765
Parciální fermentace518.3.20191025
Ananasový kvas214.3.2019702
Kvas z mirabelek2011.3.201913024
Kvasenie a palenie manga710.3.20191072
Dřinka - použití229.3.201929799
Destilace - základní dotazy497.3.201914750
Test na metanol8025.2.201988018
3D pálení2323.2.20194074
Koupě automatické pálenice 11021.2.201937140
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916372
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191637
Odpeckovač317.2.2019886
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192399
Kvas přes zimu1012.2.20192517
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919936
Kvasná zátka1611.2.201911817
Pálenka z melasy207.2.20193267
Destilát z piva a vína121.2.201913545
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019105741
Ředění slivovice629.1.20196075
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199551
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů