Dobrý den panové
Mám zkušenosti pouze s kvasem švestek. Ten se mi podařil dokonce i loni, kdy to byla bída. Letos jsem se stěhovala a na zahradě mám pouze jabloně a ořech. Jablka začala před měsícem padat, tak jsem popadaná schovávala do sklepa a dnes jsem vybrala co nezčernalo a sesbírala jablka pod stromy. Pořídila jsem si drtič ledu (sekáč brambor neměli) a drtila a drtila a mám z toho polovinu 250l bečky. Pak jsem sud pokutálela do sklepa, kde je stabilní teplota. Dotaz zní....Chci kvalitní palenku.... U švestek jsem udělala den předem zakvas z kila cukru a z nejlepších švestek, pak dosypávala. Tady jsem do té půlky bečky nasypala kilo cukru. A co dál? V různých prispěvcich píšou vodu s cukrem, kvasinky, kyselinu atd... nemělo by se to rozjet samo?
Druhý dotaz... dalších 100 litrů by ještě bylo během dvou týdnů... mám kvas z dalších opadaných jablek rozje v druhé bečce?
Přestěhovala jsem se do Jistebniku. Nezná někdo dobrou pálenku? Jinak to odvezu do té nejbližší... a časem sama poznám.
Děkuji moc za reakce, rady zkušenosti.