Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Kde se stala chyba?

Stránky: 1, 2   

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.248.117 (?)
29.12.2017 17:11
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

prosím o radu, v čem je chyba.Letos při druhém pálení špendlíkovice jsem musel proces zastavit už při cca 62%,neboť začalo téci něco nevábné až nechutné chuti./včas jsem odchytával a ochutnával/.Jde mi prosím o to, že se všude doporučuje přestat někde kolem 40-50%,ale to kdybych nechal tak, zkazím celou várku-já jsem bohužel musel skončit při 62% a přijde mi škoda nemít toho víc.Nevím proč, proto prosím o radu.

Díky Roman

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.37.117 (?), 29.12.2017 19:06
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Romane chyba není nikde, je to vcelku normální.

A pokud někde přece jen je, tak ve zdrojích a rádcích doporučujících nějaké teploty, množství a lihovitosti při oddělování jednotlivých frakcí.
To jsou jen velmi orientační údaje a hodnoty kterými se v praxi vůbec nejde řídit!
Každý kvas i surovina je jiná a destiláter se musí řídit svými smysly a ne nějakými tlachy.

(Že jste to utnul při třeba těch 62% žádná škoda není,  já někdy musel i při 75-70%, - lepší než si zkazit nebo narušit celou várku. A stejně už to pak rychle padá a žádné větší množství by už nenakapalo. A pokud chcete tak příští rok to můžete přidat do vykvašeného kvasu nebo do lutru. Podle uvážení.)

Rafael.

Připojit reakci
      

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.248.117 (?), 30.12.2017 9:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rafaeli zdravim a děkuji za info.urcite jste mě potěšil s vaší informací.nejsem začátečník už nějaké roky pálím, ale nikdy jsem se právě netrefil s tím procentem "doporučované odstávky" jak se všude uvádí.Vzdy se to pohybovalo okolo těch 60% a konec, takže jsem si právě myslel, že dělám někde chyby.

Děkuji Roman

Připojit reakci
   

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.33.3 (?), 29.12.2017 19:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

podle meho asi palite doma v palenici by se vam to asi nestalo v palenici ukoncuji druhe paleni 35 procent jinak pak tece tak zvana kysela voda   ja radim palit v palenici a bude to na 100procent

Připojit reakci
   

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.236.138 (?), 29.12.2017 23:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, že jste musel ukončit destilaci při 62% vytékajícího lihu určitě není normální, v tom s panem Rafaelem jednoznačně nesouhlasím, a ačkoliv jste to nenapsal, jsem přesvědčen o tom, že i ten nepatrný výtěžek destilátu oproti očekávání, je nekvalitní, tedy prakticky nepitelný. Takže, kde by mohla být chyba? Jste si absolutně jist, že jste při 1D kvas ve varné nádobě nepřipálil? Stačí docela malé uchycení kvasu na dně nádoby a je zle. I malé připálení kvasu při lze čichem v lutru rozpoznat, udělal jste to? Rozhodně byste měl vizuálně zkontrolovat vařák, vydrhnout kartáčem a důkladně propláchnout přechodník a chladič. Samozřejmě nepředpokládám, že byste použil nějaká nevhodná gumová těsnění, která nejsou potravinářská, už jsem se s tím taky u několika "umělců" setkal. Takový produkt je jen na vylití, nehodí se vůbec na nic. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.248.117 (?), 31.12.2017 12:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, pane Šlosare, děkuji za reakci a jsem rád, že se mohu zrovna s Vámi podělit o můj problém.Na moji obhajobu uvádím, že na destilaci používám dvouplášťový kotel s dvojitým dnem a jako tepelné médium vodu, takže myslím, že kvas nemohu připálit.Je tedy fakt, že ohřev trvá déle, ale zase výhoda-nepřipáleni kvasu.Co se týká čistoty, myslím, že také vše v pořádku, aparát pravidelně čistím.Také žádné gumové těsnění nepoužívám.Kvas samozřejmě založen dle standardu, v místnosti o stálé teplotě někde kolem 17 stupňů, řádně vykvašené.Tak nevím.Dekuji za případnou reakci a přeji do nového roku hodně zdraví.Roman

Připojit reakci
         

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.40.41 (?), 31.12.2017 14:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den,

v oficialni palenici predpokladam ze by se to nestalo, zvlaste pokud je dobry kvas. Krome jednoho soudku z kraje kdy jsem zacinal bylo vse ok. Z letnich svestek koncim paleni cca ve 40pr. a pozdejsi svestky klidne i ve 30pr. Snad vsichni co znam radsi pali v oficialni palenici. Je to drazsi, ale legalni a hlavne mnohem lepsi.

Připojit reakci
            

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.2.192 (?), 31.12.2017 16:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Romane, ještě mě napadlo:
Vodní dvouplášť, pokud není tlakový,  je dost neektivní způsob 1D. Nemůže být problém v tom?
Přip. v příliš velmi malé lihovitosti lutru před 2D?
*
Jinak mě celkem hodně zaráží, že se stále popírají smyslové zkoušky právě vytékajícího destilátu a pořád se před tím upřednostňují nějaká procenta, sdílené zkušenosti, pověry atd.
Toto absolutně nechápu. Pokud je něco kyselé, hořké, kalné tak si to přece do finálního destilátu nepřidám. Nebo se k tomu donutit nedám.
Max. si to dám bokem a časem pouvažuji co s tím...
*
Ale pokud někdo věří víc nějakým kecům, pochybným zdrojům, některým zaměstnancům pálenic apod. více než své vlastní chuti tak je "veškerá osvěta a psaní" zbytečné.

Rafael.

Připojit reakci
         

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.236.138 (?), 31.12.2017 22:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud používáte dvouplášť tak skutečně k připálení nemůže dojít, to je jedna z mála výhod tohoto zařízení, které není vybaveno míchadlem. Nemohlo dojít k nějaké kontaminaci kvasu? Kdysi jsem slyšel o případu, kdy do kvasu upadl kousek asfaltované krytiny ze střechy kůlny a výsledek byl nepitelný a neopravitelný. PŠ

Připojit reakci
            

Kde se stala chyba?


host - xxx.xxx.248.117 (?), 2.1.2018 19:00
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, Rafaeli i pane Šlosare, díky za názory.Pokusim se to ještě nějak vychytat.Šlo mi jenom o to, proč 2D pořád musím "odstavovat" někde kolem těch 62%.myslel jsem, že dělám někde chybu.

Takže díky a ať se daří. Roman

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů