Jak kompostovat doma: krok za krokem pro začátečníky

Jak kompostovat doma?
Zdroj: www.planetnatural.com

Kompostování doma je jedním z nejlepších způsobů, jak využít kuchyňské zbytky a další kompostovatelné materiály, které máte doma, a snížit celkový odpad z potravin a dokonce přispět k ochraně životního prostředí! Jedním z nejkrásnějších aspektů přírody je to, že všechno v ní má své využití. Kompostování doma může přeměnit některé naše zbytky, odpad a nepotřebné přebytky na živnou půdu, která zvýší produktivitu zahrad a krajin. V dnešním článku vám představíme jak kompostovat doma krok za krokem.

Co je to kompost?

Kompost je rozkládající se organický materiál, který vzniká, když bakterie v půdě rozkládají odpad a biologicky rozložitelný odpad, čímž vzniká produkt bohatý na minerály, který je ideální pro zlepšení zahrady nebo krajinářských úprav.

Vlastně jde o dokonalou přírodní přísadu, kterou lze přidávat do půdy kdykoliv během roku, aniž byste měli obavy z poškození rostlin nebo znečištění vody.

Výhody kompostování doma

  • Za prvé, je to zdarma. Můžete využít kuchyňské zbytky, posečenou trávu, listí a další rostliny, které by jinak skončily jako odpad.
  • Směsi pro výsadbu a půdy obohacené o kompost produkují vitální rostliny, ať už pěstujete zeleninu, bylinky nebo se věnujete ekologickému pěstování růží.
  • Zlepšuje strukturu, texturu a provzdušnění zahradní půdy.
  • Přidání kompostu zvyšuje úrodnost půdy a podporuje zdravý vývoj kořenů rostlin.
  • Organická hmota obsažená v kompostu poskytuje potravu pro mikroorganismy, což udržuje půdu v zdravém a vyváženém stavu.
  • Kompost rozpouští jílovité půdy a pomáhá písčitým půdám udržovat vodu.
  • Není potřeba přidávat hnojiva – stačí kompost promíchat do půdy.
  • Kompost obsahuje živiny, které rostliny potřebují pro optimální růst, jako je dusík, fosfor a draslík. A je zejména dobrým zdrojem mikroživin, které jsou potřebné v malém množství, jako je kobalt, měď, jód, železo, mangan, molybden a zinek.

Jak funguje kompostování?

Smícháte odpady zahrady a kuchyně do hromady nebo nádoby a vytvoříte správné podmínky, které podněcují rozklad. Nechejte bakterie a houby pracovat na recyklaci odpadního materiálu na hnojivo. Kompost promíchejte do zahradní půdy nebo ho použijte na povrchu jako mulč. Mikroby tvrdě pracují na zpracování vašeho odpadu. Vy poskytnete organický materiál, vodu a kyslík. Bakterie, které jsou již přítomny, rozkládají rostlinný materiál na kompost. Jakmile bakterie rozloží materiály, uvolňují teplo, které je soustředěno uprostřed hromady.

Jak kompostovat doma: krok za krokem pro začátečníky
Zdroj: Pinterest

Jak kompostovat doma krok za krokem

Použijte následující kroky jako návod, jak kompostovat doma. Čím více je budete dodržovat, tím lepší bude váš konečný produkt. Jak kompostovat doma?

1. Vyberte místo pro vaši hromadu nebo nádobu

Abyste udrželi své sousedy spokojené, zvažte diskrétní umístění. Také budete chtít najít místo s dobrým prouděním vzduchu, přístupem k vodě a částečným stínem v létě (aby se hromada nepřehřívala), ale dostatečným slunečním svitem v zimě (aby se hromada udržovala teplá).

2. Vyberte si nádobu

Můžete si zakoupit kompostér nebo si jej vyrobit sami. Otočné nádoby usnadňují otočení vašeho kompostu, ale i sami si můžete snadno vyrobit funkční nádobu. Jednoduchou metodou je najít palety. Jednu použijte na spodek. Do ní zatloukněte kovové opěrné tyče a další palety přidávejte tím, že je přesunete přes tyče a vytvoříte tak stěny vaší nádoby.

Vaši hromadu udělejte asi 1×1 metru. Tato velikost je dostatečně velká na to, aby vytvořila vlastní teplo, ale dostatečně malá na to, aby se dala otočit. Pokud používáte komerční kompostér, nemusíte se starat o velikost.

Jak kompostovat doma: krok za krokem pro začátečníky
Zdroj: Pinterest

3. Přidejte kompostovatelné materiály

Kompostovat lze širokou škálu organických materiálů, jako jsou zbytky jídla, trávníkový odpad a mnoho dalšího. Zde jsou některé věci, které můžete kompostovat:

  • Slupky a zbytky ovoce a zeleniny
  • Shnilé ovoce a zelenina
  • Trávníkový odpad
  • Kávová sedlina a papírové filtry
  • Čajové sáčky
  • Vaječné skořápky
  • Skořápky ořechů (vyjma vlašských ořechů)
  • Papír, karton a nasekaný novinový papír
  • Ubrousky, papírové ručníky a nepoužitý toaletní papír
  • Bavlněné a vlněné hadříky
  • Vlasy a srst
  • Trávníkový odpad
  • Listí
  • Květiny
  • Seno a sláma
  • Piliny
  • Dřevěné hobliny
  • Trávníkový odpad

Do kompostu nemusí jít vše z vaší kuchyně nebo zahrady. Ve skutečnosti by určité věci mohly přitahovat hmyz, škůdce a hlodavce, zatímco jiné by mohly obsahovat škodlivé toxiny. Zde je několik věcí, které byste měli vyhnout kompostování:

  • Kosti nebo zbytky masa, ryb a drůbeže: Produkuje zápach, přitahuje škůdce a může také obsahovat patogeny.
  • Mléčné výrobky: Produkuje zápach a přitahuje škůdce.
  • Listí nebo větvičky z černých ořešáků: Uvolňuje látku toxickou pro rostliny.
  • Ořechy vlašské: Uvolňují látku toxickou pro rostliny.
  • Popel z uhlí nebo dřevěného uhlí: Obsahuje látky, které mohou poškodit rostliny.
  • Velké kusy dřeva: Může trvat dlouhou dobu, než se rozloží.
  • Tuk, rostlinný olej a tuky: Způsobuje problémy se zápachem a přitahuje škůdce, jako jsou hlodavci a mouchy.
  • Trávníkový odpad ošetřený chemickými pesticidy: Může zabít mikroorganismy potřebné pro kompostovací proces.
  • Kávové kapsle: Většina z nich obsahuje plast a nepřirozeně se nerozkládají.
  • Pečivo: Může přitahovat škůdce a zvyšovat růst škodlivých bakterií.
  • Rostliny postižené nemocemi nebo infikované hmyzem: Nemoci nebo hmyz mohou přežít a přenášet se na jiné rostliny.
  • Zvířecí odpad, jako jsou výkaly nebo kočičí stelivo: Může obsahovat parazity, bakterie, mikroby, patogeny a viry škodlivé pro lidi.

4. Sledujte čtyři klíčové prvky kompostování

Je důležité sledovat teplotu, provzdušnění, vlhkost a poměr uhlíku k dusíku pro dosažení optimálních úrovní.

Teplota

Nejjednodušší způsob, jak zkontrolovat teplotu vašeho kompostu, je strčit ruku do středu hromady. Pokud je horký nebo teplý – je to v pořádku. Pokud má stejnou teplotu jako okolní vzduch, mikroorganismy se zpomalily – a stejně tak proces kompostování.

Vlhkost

Mikroorganismy, které pracují ve vaší kompostovací hromadě, potřebují právě správné množství vody. Příliš mnoho znamená, že se organický odpad nerozloží, příliš málo a zabijete bakterie. Kompost by měl být vlhký, ale ne přemokřený.

Poměr uhlíku k dusíku

Pro dokonalý kompost udržujte poměr C:N 25 až 30 částí uhlíku k 1 části dusíku, nebo 25-30:1. Pokud je poměr C:N příliš vysoký (nedostatek dusíku), zpomalí se rozklad. Pokud je poměr C:N příliš nízký (nedostatek uhlíku), skončíte se zapáchající hromadou.

Obecně platí, že materiály bohaté na uhlík (hnědé) zahrnují usušené listy, noviny, slámu a materiály bohaté na dusík (zelené) zahrnují zbytky zeleniny, zahradní odpad a trávníkový odpad.

Provzdušnění

Každý potřebuje dýchat, i malé mikroorganismy, takže se ujistěte, že do vaší hromady dostáváte dostatek kyslíku tím, že budete často otáčet váš kompost.

Pokud je kompostovací hromada teplá na dotek nebo zaznamenává teplotu mezi 54 a 65 stupni Celsia na teploměru, je čas ji otočit. Promícháním kompostovací hromady urychlíte proces jejího rozkladu a zamezíte vytváření zapáchajících hmot.

Hnědé a zelené vrstvy splnily svou roli v této fázi, takže je bezpečné úplně spojit obě složky. Použijte například vidle k promíchání své hromady.

Pokud používáte snadno stlačitelné materiály (jako jsou popel nebo piliny), začněte je nejprve míchat hrubšími materiály. Lidé, kteří staví velké hromady, často do různých částí hromady přidávají stromové větve nebo dokonce ventilační trubky, které se občas otřásají, aby se maximalizovala cirkulace vzduchu.

5. Promíchejte a použijte

Promíchejte bohatý, zemitý kompost do zahradní půdy nebo ho nasypte na vrch půdy jako mulč.

Jak kompostovat doma: krok za krokem pro začátečníky
Zdroj: Pinterest

Kompostování doma je jedním z nejlepších způsobů, jak využít kuchyňské zbytky a další kompostovatelné materiály, které máte doma, a snížit celkový odpad z potravin a dokonce přispět k ochraně životního prostředí! Jedním z nejkrásnějších aspektů přírody je to, že všechno v ní má své využití. Kompostování doma může přeměnit některé naše zbytky, odpad a nepotřebné přebytky na živnou půdu, která zvýší produktivitu zahrad a krajin.

V dnešním článku jste se mohli dočíst jak kompostovat doma. Kompost je ceněným přírodním produktem, který můžete snadno vytvořit sami. Pomocí několika jednoduchých kroků, jako je výběr vhodného místa a kontejneru, správná péče o teplotu, vlhkost, a poměr uhlíku k dusíku a nakonec promíchání a použití kompostu, můžete vytvořit bohatý a užitečný kompost pro vaši zahradu a krajinu. Kompostování je nejen užitečné pro vaši zahradu, ale také pro životní prostředí, protože snižuje množství odpadu, který končí na skládkách. Přejeme vám hodně úspěchů při kompostování a užívání si výhod, které toto jednoduché úsilí přináší!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno