Obyčejný rýč vs. Fiskars



   Předchozí příspěvky  |  <  36,  37,  38,  39,  40  >   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?) 
24.11.2013 22:00

hmm nevím co máte za zaměstnání nebo přátele, ale nemusí to výt vždy, aby to vybíral pro Vás, ale podle sebe pro někoho o 20 let mladšího. Tedy třeba pro kolegu v práci, manžela vaší nejlepší kamarádky,...

yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 24.11.2013 20:58

to bylo lepší když se cana fiskars byla jako obyčejný a k tomu 20 hodin práce zahraničního pracovníka z bývalých zemí CCCP. To se pak vyplatilo koupit ten obyčejný a zaplatit odborného pracovníka Serjožu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 8.196 (?), 24.11.2013 20:29

Nebylo by na škodu si napřed ujasnit co je rýč a co je lopata. Nářadí v tomto tématu uváděné pod názvem rýč má stejný úhel čepele proti násadě, jako lopata, akorát čepel lopaty je cca 3krát větší než plocha čepele rýče a má zvedlé okraje. Lopata vůbec nemusí mít zvedlé okraje. Její plocha a tvar je odvislá od činnosti, ke které je určena. Nemůžete používat stejné provedení k nabírání lehkých kyprých hmot a k nabírání hmot, které mají hmotnost několik kg na kubický decimetr. Nevěřte všem marketigovým kecům, které je u jednotlivých druhů nářadí. Něde jinde na tomto portálu jistý pan Josef, popisuje jak si koupil rýč Fiskars, po příjezdu domů zjistil zalomení cca 30° a následně, že se s tím rýt nedá. Prohlásil, že bude dobrý do kopostu. Nevěřte také tomu, že vas nebudou výrazně bolet některé části těla. Můžete, ale uvěřit tomu, že natočení držadla, proti čepeli má vliv na zmenšení namáhání zápěstí ruky, která ho drží. Je nad slunce jasnější, že natočení držadla proti čepeli, bude u leváka opačné. Je velmi dobře ošetřeno třeba u ortopedických holí. Ortopéd vám předepíše hůl do určité ruky, ale tuto hůl nelze držet v ruce opačné, protože je vytvarována přesně do dlaně příslušné ruky Mezi všemi modely, které jsou na našem trhu, bych volil výrobek, kterému zde říkáte obyčejný a pokud nebudu muset odrývat ve výkopu v roslé hornině plné úlomků kamení, tak zvolím rýč s obdélnikovou čepelí. Ostatně marketingově namasírovaným zájemcům, je těžké, či přímo nemožné poradit něco jiného, čekají jen, že se jim to schválí a ještě se bude u toho tleskat. Nikdo ovšem nepřizná (mimo pana Josefa), že to co koupili je akorát na dvě věci, které začínají písmeny H a N a nepřiznají to ani vlastní manželce. Holt musejí si to vyzkoušet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 237.248 (?), 24.11.2013 23:52

Milý pane, pěkně Vás prosím, nevytrhujte věty z kontextu.

Zhruba to, co jste Vy ve svém příspěvku volně citoval, jsem opravdu napsal. Tento text se ovšem týkal jednoho konkrétního rýče Fiskars. Toho, který má čepel skloněnou pod úhlem (myslím) 26 stupňů. S tím dělám opravdu nerad.

Avšak mým nejoblíbenějším zahradnickým nářadím stále zůstává rýč Fiskars rovný, sklon čepele 13 stupňů. To jsem napsal již několikrát a na tom si trvám. (Kdo chce, příspěvky si dohledá.)

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 25.11.2013 0:32

Tak nevím, ale v současné době všechny rýče deklarované jako ergonomické mají prohnutou násadu o 13° a sklon čepele k násadě 26° tedy výsledně je sklon čepele k přímé části také 13°.

Jedny z prvních modelů neměly to lopatovité prohnutí násady a proto měly úhel 13°. od přímé násady (tak jak jsme tomu zvyklí u dřevěné obyčejného rýče). Číslo toho modelu nemohu najít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 81.200 (?), 25.11.2013 8:43

Pane Josefe, promiňte, prosím, že jsem si Vás dovolil, jak říkáte, volně citovat. Jedinou chybu jsem udělal tím, že jsem místo 26°, napsal 30°. Proti tomu, že upřednostňujete Fiskars, nepadlo jediné písmeno. Jestli jsem se Vás dotkl, tak ještě jednou sorry. K tomu co jste napsal v závorce, bych dodal „a pozorný čtenář zjistí“, že i někdo jiný z diskutujících zjistil, že je rozdíl mezi nástroji, kterým se říká shovel a spade. Napsal něco v tom smyslu, že se s rýčem, který má čepel v jedné rovině s násadou, nedá nakládat. Myslím si, že těch 13° stupňů je ještě přijatelný kompromis. Tomu, že si obchodníci a jejich marketingoví odborníci pletou v tomto případě Pa P (kdyby náhodou někdo nevěděl co zkratka znamená, přiblížím)  se ani nedivím, chtějí prodat co nejvíce za co možná nejvyšší cenu. Ať si každý ryje čím chce, ale ať nedělá někomu reklamu a nepíše, či spíše nehlásá bludy, jak výrazně ta zahnutá trubka, případně potažená plastem, mu výrazně snížila námahu a bolesti v zádech. Já osobně jsem zastáncem rýče, který má čepel v jedné rovině s dřevěnou násadou. která je patřičně povrchově upravena tak, aby vyhovovala mým potřebám. Někdo tady nabádal, že je třeba rýt, rýt a znovu rýt, zkusil jsem to, ale mně skutečně ani ten kompromis nevyhovuje.Ještě si dovolím poznámku, čím menší obdělávaná plocha, tím více slov a nepravd - příznačněji řečeno keců.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 25.11.2013 8:59

Pane 81.200 to Vám nevěřím, že by jste měl obyčejný rýč s železem v jedné rovině s násadou. Nový obyčejný rýč má podle úpravy násady úhel od 5° do 8°. Nulového nebo dokonce záporného úhlu se dá dosáhnout ohnutím některých nekvalitních a to bych Vám nepřál zažít. To Vám pak furt vše z plochy padá (snad mimo jílu co zas z toho nejde sundat). Jisté je, že plno chlapů si koupí/zkusí rýč krátký a pak se diví, že mu ergonomie nepasuje. A čím je lopetové prohnutí násady ergonomičtější, tím musíte dbát na lepší volbu správné délky. Nespornou výhodou klasického rýče je, že když si koupíte nesestavený a sestavíte si jen přesně na svou výšku postavy, pak je bezkonkurenční při ceně 138,-Kč proti F131300 běžně za 999,-Kč

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.169 (?), 25.11.2013 10:52

Pane Stando V., zacházíte někam za roh. Nebylo napsáno, že obyč. rýč má, jak vy píšete - železo v rovině přesně do pravítka. A jestli chcete konkretizovat ty příslušné stupně, tak si to napřed změřte, bude vám k tomu stačit školní papírový úhloměr. Chcete se udělat zajímavým, aby tak pro mne bylo, musel byste podrobně vysvětlit a do sebemenších detilů rozebrat co obnáší obor ergonomie, je to výraz se kterým umí marketingoví odborníci velmi dobře pracovat, to je na jednu stranu, na druhou nikdo neví pořádně co to je a aby nebyl za hlupáka, tak raději mlčí, nebo papouškuje. Dnes se ve velkém neryje, mám tím na mysli podzimní přípravu půdy, neryje se ani v malém. Mám souseda, který svůj záhonek o rozměrech cca 5 krát 7m, nechá poorat traktoristovi, v kůlně mu visí ten nejlepší rýč na světě a ještě ho nic při práci s ním nebolelo, ani nemohlo, protože s ním ještě nikdy nic neryl, má ho jen proto, že je to módní - kdo nemá Fiskars, neni zahrádkář a nechce vybočovat, ukazuje, že na něj má, ale řečí o rytí má až až. To podle vás ergonomičtější lopatovité prohnutí má podle mne, jediné opdstatnění v tom, že dnes se toto nářadí používá v největší míře jen k vytváření výkopů a aby kopáč nemusel tahat na pracoviště více nástrojů a aby s toho nebyl strhaný, než se na něj dostane a aby se těch nástrojů ztrácelo co nejmíň, je tady ten kompromis se 13°. Dá se s tím rýt i nabírat a nakládat. Které nekvalitní rýče míníte, aby při použití měly záporný úhel. Sám jsen něco takového zažil někdy počátkem sedmdesátých let minulého století, bylo na tom vyraženo made in USSR. Nepovažoval jsem to za nekvalitu, ale za dobře míněnou sabotáž režimu, který s největší pravděpodobností znáte jen z vyprávění svého dědečka. Vždyť i s číňanem se dá rýt, musí se ovšem odstranit barva a nedělat s ním, jako s bagrem. Znám nejméně dva chlapy co vám pří prvním použití nejlepšího rýče na světě, těch 13° udělají naopak, či urvou svar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 25.11.2013 11:09

Dobře jste to napsal. Marketingový tahák je především to madlo uhnuté o 17°. Mám rýč po dědečkovi, kdy je na konci kulička a nikoliv T nebo D držadlo. Těch 17° má být na to, aby si prý člověk neodřel kotníky prstů, když zvedá rýč ze země. Jako by nestačilo, že se dá rýč zvedat za jakoukoliv část násady a běžně se odkládá nastojato zarytím (aby se i lépe hledal).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6514) - 14.199 (?), 25.11.2013 12:01

Zjara ho najdu dobře, začíná v záhoně pučet...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  36,  37,  38,  39,  40  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika