Jak na podzimní jahody

Podzimní jahody jsou zajímavou alternativou k tradičně letně plodícím odrůdám. Díky svému specifickému růstovému cyklu a odolnosti vůči chladu umožňují pěstitelům rozšířit období sklizně a prodloužit si radost z čerstvých a sladkých jahod. V tomto článku se podíváme na to, jak pěstovat podzimní jahody a co je třeba udělat pro zajištění hojné a kvalitní sklizně.

Výběr odrůdy podzimních jahod

Klíčovým prvním krokem je vybrat vhodnou odrůdu podzimních jahod. Existuje několik druhů, které jsou odolné a vhodné pro růst v chladnějších podmínkách. Mezi populární odrůdy patří ‚Albion‘, ‚Seascape‘ a ‚Everest‘. Při výběru je důležité zohlednit klimatické podmínky a pěstovatelské zkušenosti v dané oblasti.

Příprava půdy

Kvalitní půda je klíčovým faktorem pro úspěšné pěstování jakýchkoli rostlin, a podzimní jahody nejsou výjimkou. Před výsadbou je nutné půdu důkladně připravit. Půdu obohacujeme kompostem nebo dobře rozkládajícím se hnojem, čímž zajistíme dostatečné živiny pro rostoucí rostliny. Důležité je také zvolit slunné místo, které umožní rostlinám získat co nejvíce slunečního záření, i přesto, že to může být v podzimních měsících složité, tak i částečný sluneční svit vždy pomůže.

Výsadba a rozmnožování

Podzimní jahody můžeme vysadit buď pomocí semen nebo odnoží. Výsadba semen je náročnější, proto se většinou uchylujeme k rozmnožování odnoží. Odnože jsou mladé rostlinky vyrůstající na mateřských rostlinách. Stačí je jemně oddělit a přesadit na nové místo. Při výsadbě dbáme na dostatečný prostor mezi rostlinami, aby měly dostatek místa pro růst a vyvíjení plodů.

Zálivka a hnojení

Podzimní jahody vyžadují pravidelnou zálivku, zejména během suchých období. Je však důležité dbát na to, aby půda nebyla přemokřená, což by mohlo způsobit hnilobu kořenů. Kromě toho je nutné pravidelně hnojit, abychom zabezpečili dostatečný přísun živin pro rostoucí rostliny. Doporučuje se používat organická hnojiva, která poskytnou rostlinám dlouhodobé a vyvážené živiny.

Ochrana před škůdci a chorobami

Stejně jako všechny rostliny, i podzimní jahody jsou náchylné k napadení škůdci a chorobami. Pravidelná kontrola rostlin a prevence jsou klíčové pro zachování zdraví a vitality. Existuje několik organických způsobů, jak chránit rostliny před škůdci, jako je použití ochranných sítí nebo rostlinných olejů. Pokud jde o choroby, prevence je nejlepší léčbou – dbáme na čistotu zahrady, vyhýbáme se přebytečné vlhkosti a v případě podezření na nákazu rychle jednáme.

Zimní ochrana

Podzimní jahody mají schopnost odolávat chladnějším teplotám, ale to neznamená, že nepotřebují žádnou ochranu. Pokud jsou prognózy extrémně chladných dní, je vhodné rostliny zakrýt vrstvou slámy nebo chvojí, což pomůže udržet teplo a ochrání rostliny před mrazem. Po zimním období můžeme odstranit odumřelé listy a provést prořezání, aby se rostlina připravila na novou vegetační sezónu.

Sklizeň a uchování

Sklizeň podzimních jahod může začít na konci léta a pokračovat až do podzimu. Plody je nejlepší sbírat, když jsou zcela zralé, protože podzimní odrůdy nemusí dozrát všechny plody najednou. Uchovávání sklizených jahod je důležité provádět v chladu, ideálně v lednici, kde si udrží čerstvost po delší dobu.

Závěr

Pěstování podzimních jahod může být pro zahradníky zajímavým a odměňujícím zážitkem. S vhodně zvolenými odrůdami, správnou péčí a ochranou před nepříznivými podmínkami můžeme očekávat hojnou sklizeň čerstvých a chutných jahod až do podzimu. Doufáme, že vás tento článek motivoval k výsadbě podzimních jahod a že si budete vychutnávat sladké plody vaší práce po celé vegetační období.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno