Fiskars vs Hultafors



host - 65.199 (?)
24.1.2012 20:01

Jasan, v tom případě se omlouvám za příspěvek i za video. Zdálo se, že se na něco ptáte, přitom máte jasno odpočátku, jen jste chtěl účastníky co se zapojili do diskuze poučit, kdo je tady v obraze. Začal jste diskuzi velkýma jasanovýma špalkama a teď melete o univerzálních sekerách. Jenže tyhle na takovou práci nejspíš nebudou. Leda by ty velký jasanový špalky nebyly zas ani tak velký ani jasanový. crying   j.c.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 65.199 (?), 24.1.2012 20:01

Jasan, v tom případě se omlouvám za příspěvek i za video. Zdálo se, že se na něco ptáte, přitom máte jasno odpočátku, jen jste chtěl účastníky co se zapojili do diskuze poučit, kdo je tady v obraze. Začal jste diskuzi velkýma jasanovýma špalkama a teď melete o univerzálních sekerách. Jenže tyhle na takovou práci nejspíš nebudou. Leda by ty velký jasanový špalky nebyly zas ani tak velký ani jasanový. crying   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.140 (?), 25.1.2012 8:31

 

Trosku neobjektivny je prispevok od václav andrt.144.83, 24.1.2012 19:22, lebo je v nom uvedene niekolko zrejmych nezmyslov: 

 

  1. Nezmysel c.1:  tvrdenie "...každá sekera jde nabrousit aby holila"  - nie je to pravda, nie, kazda sekera tak nejde nabrusit aby holila (vid napr. niektore cinske sekery z "blata")
  2. Nezmysel c.2:   tvrdenie "... no ono na tom neni s kalačem co umět" - nie je pravda, kto videl chlapa co to umí a mohol porovnat s chlapom co to neumí vie o com hovorim 
  3. Nezmysel c.3: tvrdenie "... dobry sekery holej i po 5 kubikach dřeva a fiskars k nim co se týče držení osří nepatřej "  -  nie je pravda, lebo fiskars bez problemov udrzi ostrie aj po 30 kubíkoch dreva, co je opakovane vyskusane v tvrdej praxi
  4. Nezmysel c.4: "video už jsem viděl dřív podle mně je to jen fikce  - nie je to pravda. Pravdepodobnejsie je, ze vami uvadzana fikce je pouze vasa fikce. wink  Vyskusal som v praxi: To, co som ani zdaleka nemal sancu preseknut beznou sekerou (ostrou) tak fiskars 2400 zvladla bez problemov. Ostatne skuste si v reale tu vasu fiktivnu fikciu, ze udriete celou silou sekerou tak, ze porisko tesne za hlavou sekery udrie do tvrdej hrany napr. polena (co sa stava, ked napr sukovate krive poleno sa pohne a pada tesne pred dopadom sekery, kde ho zasiahne porisko(=rúčka, snad i toporo) - praskne, odstiepi sa z neho alebo sa zlomi, ako vidno u drevenych porisk vo vami spochybnovanom videu. Sekera fiskars to prezije bez uhony - vyskusane v praxi mhohokrat. Podotykam, ze ostrie tupe, alebo ostre nema na to ziadny vplyv, samozrejme

 

Cely váš prispevok pripomina neobjektivne plky neseriozneho predajcu. ___pooh.

P.S.: Vase gramaticke chyby som ignoroval, povazujem ich za preklepy z dovodu nahleho hnuti mysli.

 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 52.123 (?), 22.7.2014 13:05

To je v poriadku. Ak sa zlomí drevené porisko, vymení sa porisko. Ale ak sa na fiskarske zlomí, čo napodiv nie je málo prípadov, len akosi nikto nechce pripustiť, že sa dal nachytať na fiskarsku, tak treba celú fiskarsku ďaleko zahodiť a kúpiť si druhú. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 107.237 (?), 25.1.2012 11:12

Jestli chcete univerzální Hultafors tak si jí kupte, pak ale nechápu proč tu chete radu jakou sekeru na velké sukaté jasany. crying

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.28 (?), 25.1.2012 11:27

Chlapi, tak koukám, že tady je to samý fiskarstleskač, což podporuje můj příspěvek výše o masivní reklamě :)

Kdo umí šťípat, do topora se netrefuje. I s tou fiskars se člověk, který umí štípat do topora netrefuje. To je tak maximálně pro lidi, co to neumí, tak potom ano, kupte si fiskars a nezničíze jí.

Každý tu bude radit to, co, má doma a to je přeci nejlepší. Jsme češi, takže to, co mám já je nejlepší.

Objektivní srovnání tu pane nenajdete, můžete se maximálně přiklonit více k přírodě, nebo k průmyslu.

Fakt je ten, že kované věci se používají od pradávna a asi nebudou tak špatné, když se používají i dnes.

Kdo něco ví o kování, tak ví, jak se mění a zhušťuje struktura oceli každým rázem kladiva nebo bucharu, takže kované věci na rozdíl od válcovaných nebo tažených, to je jiná liga.

Hodně štěstí při výběru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.2 (?), 25.1.2012 13:27

Dobrý den. I když teda nejsem strojař, řekl bych, že všechny sekery jsou kované a to v zápustcích. Jinak to dle mého ani nejde. Nějak si neumím představit, jak by se taková sekera válcovala. Asi to spíš bude o tom použitém materiálu. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.104 (?), 25.1.2012 15:59

Ako v jednej rozpravke. Rubal medenu horu. Asi mal sekeru / uranom obohatenu ocel.cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.28 (?), 25.1.2012 22:30

Vylití do formy(zápustku) a zmáčknuté lisem, to není kování, ale lisování.

To zhušťování struktury oceli přichází v jiných teplotách a je třeba několik mnoho rázů na jednotlivé části kovaného prvku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.140 (?), 26.1.2012 11:10

Zdravim pan Stanislaw, iba trochu upresnim niektore mozne technologicke postupy vyroby sekier (bez naroku na uplnost): 

 

  1. Kvalitna legovana kujna ocel v tvare kvadra prislusnych rozmerov sa ohreje na kovaciu teplotu (vacsinou na svetlocervenu farbu, niekedy aj trochu viac).Takze je samozrejme v PEVNOM skupenstve bez tekutej fazy (teda sa v ziadnom pripade neleje, ako s nami akiste žartuje p..210.28,25.1.2012 22:30 vo svojom prispevku)   Ihned sa vlozi do zapustky a mnohymi UDERMI sa VYKOVE vacsinou kovacskym bucharom. Tym dojde jednak ku pozadovanej zmene tvaru a jednak dochadza ku charakteristickemu usporiadaniu vnutornej struktury ocele. Takto vyraba sekery napr. Fiskars, a mnohi dalsi kvalitni vyrobcovia sekier.
  2. Uhlikova ocel sa valcovanim, alebo kovanim upravi do tvaru pasu hrubeho niekolko mm. Potom sa ohreje na kovaciu teplotu a kovac vacsinou rucnym kovanim prehne pas do tvaru pismena U a kovacskym zvaranim sa oba prehnute pasy spoja dohromady, cim vznikne aj otvor pre buduce porisko. Potom sa to este obkove do pozadovaneho tvaru na babke vlozenej do kovadliny, alebo sa to pretiahne trnom. V zasade sa pouzivaju tri sposoby: ​a------- prehne sa material iba okolo oka poriska (bezna prax u dedinskych kovacov mnoho mnoho stoviek rokov dozadu),  b----- prehne sa cely zrkadlovy obraz sekery okolo oka az po čepel (=ostří) a spoji sa po celej ploche (prax špičkovych kovacov stovky rokov dozadu)    c------ postup ako je uvedene za b---, ale medzi dva prehybane platy sa este vlozi jeden, alebo viac tenuckych plátov z vysokokalenej velmi tvrdej ale krehkej žiletkoidnej ocele a celé sa to kovacskym zvaranim spojí. Takto sa vyrabaju sekery aj ine chladne zbrane o.i. v tradicnom japonskom kovacstve uz tisicrocia.Nie je vynimkou pouzitie az mnoho desiatok vrstiev plátov. Excelentna kvalita overena vekmi sa dosiahne podla tohto bodu 2c, a pritom je to CISTO RUCNA PRACA kladivom na nakove.
  3. Zahadne valcovaco-lisovaco-pretláčačsko-zvaracské metody spojene s trieskovym obrabanim a delenim u nekvalitnych bau-bau hobby sekier z nekvalitnej ocele podobnych vlastnosti ako ma piestanske bahno, len nelieči frown . Dosiahnuta kvalita, vlastne nekvalita vysledneho produktu tomu zodpoveda. Rubat sa s tym takmer nedá, ale ked je to take lacne(=levné).    

 

Takze suma-sumarum, sekery ide aj valcovat (bod c.3 nekvalitne pseudosekery), ide aj rucne volne kovat bez zapustiek (bod c.2) ale aj kovat zapustkovo rucne aj strojovo (bod. c.1).  Materialy su tiez rozne.  ___pooh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.140 (?), 26.1.2012 16:08

_pooh napsal jste to moc hezky, skoro jako bakalářskou práci. Třískové obrábění je nejdražší způsob jak dávat výrobku potřebný tvar. Proto se lisuje a kove. Mám několik seker od 600g 800g 1000g bau bau- všechny kované (zápustka) Co se týká materiálu a tepelného zpracování, mohu říct že plně vyhovující, drží ostří a nevyštipuje se. Pak mám sekery dlouhé 1200a 1450g, levné zn Jobi, nebo Jato, nevím přesně, rovněž kvalitní materiál i tep. zpracování. Pak mám sekeru 1000g, německé výroby, vynikající kvality (a ceny), kterou nosím do lesa. Dále mám F2400 a několik seker historických "po starom otcovi". Nejhorší sekera co mám je výrobek z Medzeva 600g- křivá a špatně zakalená.

Žádná z těchto seker není z válcovaného profilu, dokovaného. Jen fiskars je přesně třískovým obráběním opracovaný výkovek - také ta cena.

Pokud se týká plátování, vyrábějí se tak zbraně a nože, o sekerách nevím, ale asi jste takovou viděl třeba jen v nějaké publikaci, já zatím ne.

F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika