Fiskars vs Hultafors



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
      
host - 149.37 (?) 
15.10.2012 17:37

Mám F2400 a suky ji rozhodně nevadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 69.252 (?), 15.7.2012 19:41

Velké špalky se dají štípat pouze klíny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 5.228 (?), 30.7.2012 19:18

Tož, koupil jsem si pod stromeček štípací sekeru Hultafors. Minulý rok jsem měl půjčenou Fiskars šípací od bratra a tady moje hodnocení. Štípací sekera od Fiskars je funkční ale na Hutafors rozhodně nemá. Sekal jsem s ní špalky od 35 do 20 cm průměru a délky cca 30 cm dlouhé-borovice. Absolutně bez problémů-málo který špalek vzdržel po dvou ranách. Udělal jsem asi 2m3 na polénka do sporáku. Několikrát se mě podařilo samozřejmě seknout toporem do dřeva ale na topůrku není absolutně nic vidět. Takže, pokud chcete sekeru která přežije minimálně vaše vnuky a bude po celou dobu plně funkční a ta sekera je taky krásná tak vřele doporučuji Hultafors. Pokud chcete sekeru která vám udělá pouze práci a nemáte vztak k pěkným věcem kupte Fiskars.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 231.237 (?), 13.9.2012 18:08

To jste vystihl pěkně, ta poslední věta mluví za všechno. Lidi mají rádi módní věci, proto Fiskars. Pro toho, kdo chce víc než jen nářadí, potom Hultafors. Mimochodem, většinu špalků rozbiju 1250g sekerou za 245 Kč ze stavebnin - praxi ničím nenahradíš. Tím chci říct, že se to musí umět, jinak Vám nepomůže ani Fiskars. Je to jako u aut, kde se říká, že barva nejezdí...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 230.25 (?), 14.9.2012 9:30

...asi pravda, ze ak to ma byt dekoracia na stene, napr namiesto valasky, potom fiskars tam nema co robit. Tak je to myslene? Predpokladam, ze ludi tu na fore zaujima praca, aj tych menej zrucnych, nie esttetika,...potom si radsej kupim nejaku s vyrezanym kamzikom na rucke a s mosadznou nasadou a co ja viem s cim vsetkym.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 226.100 (?), 26.2.2013 11:42

Asi by stálo za to odlišit štípací sekeru a kalač. Alespoň tak jak vnímám já-štípací sekera se od klasické sekery liší tím, že ostří se rychle rozšiřuje aby rozevřelo poleno. Některé štípací sekery mívají z boku ostří dokonce malé otočné "pacičky", které se vzepřou o poleno a rozevírají jej. Topůrko je klasické "kanadské"-dvakrít prohnuté aby pružilo. Sekera je lehčí než kalač, štípe švihem. Kalač není typická sekera ale těžká železná palice (kladivo), které ma jednu stranu zůženou a nasotřenou jako sekera. Topůrko mívá obvykle z krumpáče-žádný profil. A také minimální pružnost (není výjimkou vidět kalač s topůrkem z lešenářské trubky).

NApřed si zjistěte čím se vám pracuje lépe, bez ohledu na výrobce. Se sekerou je lehčí práce, není to taková dřina ale chce to správně mířit, vycítit vlákna a hlavně pukliny v dřevě a podle toho sekat. Nikoli do pukliny ale spíše kolmo na ní. Nesekat do středu polena ale do kraje, kde je největší pnutí vláken a kde nejméně hrozí, že se vám křívě puklé poleno opře o topůrko hned pod hlavou sekery-a kde ho časem natolik rozbije, že se hlava sekery ulomí. Vyhnout se štípání kolmo na suky, rozhodnout se jestli sukový špalek sekat se sukem nahoře nebo jej otočit sukem dolů aby puklina suku vyhnula když kopíruje cestu vláken dřeva. A máte-li opravdu sukové poleno a ještě k tomu z nevysušeného dřeva, pak se může stát, že štípací sekerou opravdu půjde hůře než kalačem.

V tomto tématu je střet dvou koncepcí. Fiskars jako moderní inovativní výrobce na jedné straně a Hultafors (případně také spřízněné společnosti-Wetterlings a Grandfors Bruks, teké je pod svým jménem prodává Husqvarna) také jako špičkový výrobce držící se klasických postupů-kovaná hlava a dřevěné topůrko. Obě zmíněné firmy vyrábí oba typy-štípací sekeru i kalač. Obě jsou špička, používají výjimečně tvrdý materiál. Dají se tedy sice pracně ale zato výborně nabrousit ale hrozí riziko puknutí či vyštípnutí ostří. Je nesmysl čtípací sekeru brousit jako nůž nebo se snažit aby holila-k tomu není.Čím jemnější ostří tím vyšší riziko vyštípnutí, ohnutí, pokažení ostří. Wetterlings sekery se běžně používají jako nůž-jsou perfektně ostré-ale to se týká seker na sekání, tesařskou nebo řezbářskou práci, ne štípacích.

Pracoval jsem s oběma výrobky. Štípací Fiskars je opravdu špička, násadu nezlomíte ani neodřete o špalek, jako to se to časem stane u dřevěných topůrek. Na druhou stranu je méně pružná než dřevěné topůrko, malililinko hůře se mi drží a trošilililinku více klouže v ruce. Používají jí léta kamarádi a děti na táboře. Perfektně štípe a opravdu vydrží všechno.

Sám doma mám sekeru Wetterlings (A ne jednu). Není přímo štípací. Ale je úžasné. Perfektně se drží, perfektně se dá naostřit. Krásně pruží. Je lehounká. Je krásná. Je křupavá, bio, s křidélky, nebyla testována na zvířatech... no prostě jí mám rád :-) Byť je mnohem dražší než Fiskars-a to už je co říct. A to ještě nic není proti "kanadským" sekerám-kdo někdy viděl jak mají dlouhá ale tenounká topůrka, ten by se divil..

Kdybych měl doporučit sedlákovi na vesnici asi bych poradil Fiskars štípací+nejlevnější kalač ze železářství za pár korun. U kalače je fuk z čeho je. Tam jde hlavně o váhu.  Pokud vás dřevo baví, pak bych asi uvažoval o štípací kované (viz výše zmínění tři výrobci) +nejlevnější kalač nebo jen nějaký ten klín. A při štípaní dát pozor na topůrko!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.140 (?), 26.2.2013 13:12

Pane.226.100, s chutou som si precital váš (obsiahly) prispevok. Zrejme sekeram rozumiete a nielen to - a este asi aj nieco naviac.  heart   yes  ___pooh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 37.23 (?), 26.2.2013 13:51

Připojuji se ke chvále kvality příspěvku yes

V podstatě to vidím stejně. Fiskars je kvalitní výrobek, vím, že by mi sloužil dobře a dlouho. Ale když vezmu do ruky Fiskars, chybí mi tam to kouzlo klasické kované sekery...

Proto mám velkou štípací Hultafors, osekávací Hultafors, malou sekeru na třísky Wetterlings a chystám se pořídit kalač Hultafors. Některé sekery mám značené jako Husqvarna, jiné značkami jejich výrobce. Práce a následná péče o sekery (ostření, napouštění topůrek olejem) mě baví.

Obdobné sekery Fiskars by mě vyšly levněji, ale neměnil bych.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 4.7 (?), 26.2.2013 14:35

Klasicke sekery zo skandinavie pre milovnikov klasiky, alebo specialne remeselne sekery. Inak pre hobby spracovanie dreva jednoznacne fiskars. Je to lacnejsie a aj viac vydrzi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 239.179 (?), 26.2.2013 18:59

Jj,  Hultafors, Wetterling a Granfors Bruks jsou dnes provázané společnosti a dokonce mám pocit, že mají společného majitele. Výrobky jsou takřka totožné. Když jsem si vybíral, tak dle údajů byly sekery Wetterlings nejtvrdší (ale jen o 1HRC-takže spíš marketingový tah). Sekery mají i stejný tvar-a charakteristická  "ouška" z obou stran topůrka. Dolní špice ostří je uražená-u každé sekery e testuje zda je opravdu správně tvrdá i křehká...

Zajímavé je, že Gransfors mají v každém železářství v USA od Mexika po Aljasku-jako špičkové a kvalitní sekery. Samozřejmě mimo tisíců dalších druhů :-)) Husqvarna je prodává pod svým jménem-na starších bylo ještě vyražené loho Wetterlings, na současných už jen husqvarna-tak nevím, který z těch 3 výrobců to je. Nebo jestli snad dokonce HQ nějakého nekoupila :-) Výhoda je, že sekery od HQ se dají koupit i v čechách a za příznivý peníííííís :-) Topůrko je z ořešáku...  Ale na štípání špalků bych klidně koupil i sekeru za pár stovek u nás v železářství U Rouska :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika