Fiskars vs Hultafors



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 96.2 (?) 
22.7.2014 12:57

Pravděpodobně dřevo fiskarskou nekácíte ani neodvětvujete. Ale používáte motorovku. Šikovný dřevorubec potřebuje sekeru naprosto minimálně. I profesionální dřevorubec používá sekeru sotva pár minut denně. A to ji ještě většinou použije na vytlučení směrového klínu ze směrového záseku nebo na zatlučení klínů-jako kladivo. I drobné větvičky raději vezme motorovkou když už jí má nastartovanou v ruce. Kolik toho v lese nasekáte?

Zjistil byste že fiskar nemá, mimo jiné, optimální tvar břitu ani boků. Klínovité ostří se hůře vytahuje z příčného dřeva. Ale to neznamená, že neseká. Fiskars je kvalitní a trvanlivý pracovní nástroj. Není to žádný Mercedes nebo AstonMartin. K tomu bych řadil spíše sekery jako jsou Tuatahi. K Mercedsedu pak výše zmiňované Wetterlings, Grandfos Bruks, Hultafors nebo Neeman. Na občasnou práci nebo štípání je fiskarska jistě výtečná.  Nijak jsem se vás a vaší Fiskarsky nechtěl dotknout. Koneckonců uvědomte si, že v českých lesích, kde převažovaly stromy pod 100 cm průměru, se používaly běžné venkovské sekery, které těm fiskars nesahají ani po kotníky. A taky to desítky let šlo. Není tu příliš velká tradice sraveb srubů, tesařství, dřevěných staveb a pod. jako ve Skandinávii, Kanadě, Aljašce či Rusku. Občas nějaká ta roubenka, kterou si většinou majitel postavil sám a využil k tomu trámy z pily nebo si je sám ohranil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 205.111 (?), 22.7.2014 14:03

Ano mám jí víceméně na šťípání. V lese používám převážně pilu. Žádného problému ohledně břitu a boků jsem si nevšim. Co se týče klínovitého tvaru, mám vyzkoušený pravý opak a sice, že jde ze špalku vytahovat velmi dobře. Jinak značce fiskars zase tolik nefandím, pro mě je to kus nářadí a píši to, s čím mám zkušenosti. Přijde mi zcestné říkat, že tahle sekera je lepší než ta druhá na základě toho, že s ní uříznu kus chleba.

Ohledně výše zmíněných seker a přirovnání k autům. Jedná se o ruční práci a tomu odpovídá i cena, ovšem tohle samo ještě neznamená, že musí být automaticky lepší.

Hold je to o tom kdo, jaký nástroj zvolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 22.7.2014 14:15

Souhlasím. Na štípání bych také doporučil Fiskars. Hlavně kvůli tomu oštípanému dřevěnému topůrku. Na špalky sám používám obyč. sekeru za pár stovek, protože se mi lépe drží. Ale pracoval jsem i s fiskarskou a myslím, že je lepší a jde snáze do dřeva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 52.123 (?), 22.7.2014 13:53

Áno, máte pravdu. Pokiaľ na to pozeráte takto, fiskars je znamenitá sekera a určite Vám urobí obrovský kus práce. Nikto asi ani nemá právo nadávať na fiskars, ak s ňou, samozrejme, nezažil akési sklamanie. Sám som ju používal k naprostej spokojnosti niekoľko rokov, kým sa mi nedostala do rúk švédska, ručne kovaná nádhera. Ale tu od začiatku ide o súťaživosť, ktorá z nich je lepšia... a tak by som rád podotkol, že podľa hodnotenia účastníkov Stihl Timbersports Series v prvej desiatke nie je Fiskars, dokonca ani v prvej dvadsiatke, ale v prvej desiatke je Gränsfors Bruks, Hultafors a Wetterlings. Takže porovnávať názor laikov s názormi odborníkov asi nie je to pravé. Samozrejme, každý si vyberie to, čo si vyberie. Niekto sekeru za 10 euro, niekto sekeru za 200 euro, niekto ešte drahšiu. Asi vie, prečo. Buď zo snobstva, alebo pre potrebu. Niekto si vyberie takú, ktorú mu vnúti reklama, pretože nevie veľa o sekere a vlastne s každou sekerou sa dá sekať, podtínať, odvetvovať, prisekávať, dlabať, rezať, krájať a ja neviem, čo ešte. Ale poznám zopár ľudí, ktorí na fiskarsku nedali dopustiť, pretože inú sekeru ani nepoznali. Skúste niekedy, ak budete mať to šťastie, zobrať niektorú z tých troch značiek (hádam aj husqvarna a jonsered, pretože aj pre tieto dve firmy kujú a robia GB, HB, SAW sekery, len s iným logom) a pár krát si s ňou zatnite. Vtedy pochopíte ten rozdiel medzi švédskou tradíciou a fínskou modernou. A o tom to všetko je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 241.80 (?), 3.10.2015 23:27

Po přečtení těch nadšených oslav plastových Fiskarsů musím připojit své :

Lesnictví a dřevorubecké práce mě živí 30.let a dovolím si konstatovat, že o oboru něco málo vím :-) Seker jsem vystřídal povícero a poslední dobou používám jak GB, tak H.Wetetterling jsem neměl možnost zkusit.Má ji kolega, čerstvě přivezenou, tak časem porovnám kvality, uvidím.S Fiskarsem mám zkušenosti vesměs velmi negativní.Tu opěvovanou 2400 jsem jako zcela novou přerazil o cca 7cm akát.V době jejich boomu jsme je testovali neboť nám je navozili v několika velikostech a typech a firma byla tlačena do velkého nákupu této značky.Sumasumárum, není to nářadí na práci v lese, není to pomocník při těžbě.Pokud ji máte doma nebo na chatě na hobby vyžití, budiž.Pro profesionála, který si chce práci ulehčit a potřebuje spolehlivé nářadí to není.neznám nikoho z kolegů, kdo by je užíval.To je můj poznatek, který vychází z praxe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 25.1.2012 13:19

Mám sekeru nějakou obyč 100 let starou a tou to nemůžu za boha rozštípat... Mám taky jen obyčejné sekery, v kraji odkud jsem se říká pantoky. Kdysi jsem takovým obyčejným pantokem štípal hromadu špalků, pár jich bylo zatvrzelých a nechtěly se nechat rozštípnout, tak jsem je hodil na bok na hromadu s tím, že je nechám v celku a použiju je třeba na uzení. Když jsem doštípal a zbyly jen ty neroštípnutelné, tak přijel můj patnáctiletý synovec a chtěl si taky zaštípat, tak jsem mu teda nabídl, že může rozštípat ty co se jsem považoval za nerozštipnutelné, ale o tom jsme ho nepoinformoval. Za pár minut děcko přišlo, že to štípání je super, že už to vše roštípal a jestli nemám nějaké další. Takže se ukázalo, že to štípaní není jen o sekeře ale i rukách, které ji drží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 72.149 (?), 20.6.2012 9:33

Když zase toto vlákno ožilo, připojím ke štípání ještě jednu poznámku. Při štípání je nutné dobře přečíst dřevo a zvolit správný postup. Nemusí to být vždy otázka síly, ale využití struktury dřeva.

F.O.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 12.111 (?), 26.6.2012 19:37

Zdravím,
Ja vlastním Fiskars a môj kamarát má hultafors a ja by som si vybral jednoznačne Fiskars, hultafors sa skôr stupy a na Fiskarske aj keď nájdem nejaké zubky na čepeli prejdem 2 razy s brúsičom Fiskars a je zas ostrá ako žiletka :). A čo sa týka rúbania rube oveľa lepšie. Stojí to za tu cenu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 69.245 (?), 3.7.2012 19:03

Hultafors neznam, ale Fiskars rozhodně nekupuj. Já ji mám jednu a je to nejhorší sekera, kterou jsem kdy viděl. Mají jen opravdu dobře propracovanou marketingovou strategii zaměřenou na lidi, kteří tomuto sortimentu moc nerozumí. Sekery Fiskars jsou podle mě špatné. Zde máte důkaz: Na obalu seker je napsáno 55 HRC, což je sice slušná tvrdost, materiál však není vůbec houževnatý. Sekera se mi po velmi krátké době značně otupila křehkým lomem (jednalo se o sekání obyčejného smrkového dřeva, suky však byly ny tuto sekeru prostě moc). Nakonec jsem si radši vzal normální sekeru za 150 Kč (po odvedení cca dvacetinásobné práce ve stejných podmínkách bylo ostří beze změny ) a fiskars si nechám jen ve skříni. Geometrie je velmi špatná s ohledem na broušení, přeostření je možné jen několikrát. Celkově bych sekeru fiskars hodnotil známkou 4-. Pětku by nedostala jen díky tomu, že ji vyhrazuji pro věci zcela nepoužitelné. Hultafors neznám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 166.15 (?), 3.7.2012 19:29

To je snad poprvé co slyším na sekery Fiskars křivé slovo. U nás ji mají i těžaři dřeva a jsou velmi oblíbené. Já mám doma 2 velké štípací (už jsou nahrazeny novým modele) a jednu menší. Jedna ze štípacích má za sebou 300 metrů naštípaného dřeva! Ostřena 2x, nikde žádný problém. Jen ten teflon se samozřejme ošoupal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika