Fiskars vs Hultafors



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 234.140 (?) 
27.1.2012 8:06

Zdravim F.O.,  som nachylny verit, ze vlastnite kvalitne sekery, rozumiem tomu, sam sa snazim o to iste. Asi mohol vzniknut dojem z mojho neučesaného, narychlo napisaneho prispevku, ze tvrdim: "Vsetky sekery z baubau su nekvalitne" - nie toto netvrdim, ani som to nemal na mysli,  aj ked to ozaj z inkriminovaneho prispevku moze tak vyzerat. V baubau sa daju kupit aj dobre sekery, a asi ich je aj vacsina (koniec-koncov predavaju tam aj "slávne" Fiskars, a aj niektore ine dobre znacky). Mozno ma snad iba prilis irituju tie pseudosekery, ktore by tam nemali byt, lebo su z prilis mekkeho nekvalitneho materialu. BTW: z Medzeva ozaj nie vsetko je kvalitne, ale to je uplne ina pesnicka wink    ___pooh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 33.186 (?), 20.6.2012 5:45

Dobrý den, souhlasím,že Fiskars je třískově opracovaný výrobek, ovšem je litý a pak lisován, nikoli kován, což je rozdíl.Pak hloubkově kalen a cementován.Hultafors je švédská ocel, kovaná,kalená.Mám sekery obou firem a jsem spokojen s oběma.Jelikož potřebuji ještě jednu sekeru větší, jdu do Hultaforsu.Švédská ocel, je prostě švédská ocel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 26.7.2012 8:12

Jen by mě zajímalo, z čeho to ten kovář ková, když ne z válcovaného materiálu.

               Mr Big         

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 253.226 (?), 12.2.2012 23:40
V zápustkách(ta zápustka nikoliv ten zápustek) a ne všechny sekery jsou zápustkové výkovky ;-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 235.34 (?), 26.7.2012 6:09

S kalačem se to fakt musí umět, i se sekerou, a HLAVNĚ je třeba rozumět dřevu a je možné rozštípnout všechno, no teda skoro všechno... taková suchá sukovitá bříza... to je radost :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.254 (?), 21.7.2014 0:16

Je pre mňa nepochopiteľné, ako môže vôbec niekto nabrať odvahu a porovnávať ručne kované sekery s nádherným hicorovým poriskom s tými umelohmotnými zázrakmi. Gränsfors Bruks, Hultafors a Wetterlings, to sú mená sekier, ktoré pozná od kanadského drevorubača cez ruského až ja neviem po koho, ale fiskars... už len ten vzhľad je taký, že sa ani nepatrí ju nosiť do hory, ale len schovaný doma rúbať v kôlni. Otras umelohmotného poriska v rukách a otras dreveného poriska, to sú dve neporovnateľné veci. Spracujete sekerou s umelohmotným poriskom 8-10 metrový strom a doporučujem Vám, aby ste si sadli na záchod, keď pôjdete čurať, lebo tak sa Vám budú triasť ruky, že si nedajboh niečo s ním urobíte. A teraz to isté, spracujte taký strom so sekerou s hikorovým poriskom a pochopíte, akú silu má reklama, ktorá Vás oblafla a presvedčila, aby ste si kúpili umelohmotné porisko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.68 (?), 21.7.2014 6:33

No vidíte. Sice je to pro Vás nepochopitelné, ale i tak se zcela bez problémů prodávají sekery Fiskars v obrovských počtech k naprosté spokojenosti jejich nových majitelů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.5 (?), 21.7.2014 9:09
Já to chápu. Je rozdíl rozštípat několik koupených špalků doma v kůlně, či se se sekerou ohánět v lese a nedejbože něco vyrábět tesařským způsobem. Chápu, že je mnohem více topičů, kteří si připravují palivové dříví, povětšinou koupené ve formě špalků. To jsou ti co kolem toho nejvíc diskutují a vychvalují nevychvalitelné. Mnohem méně je těch co dělají v lese a chtějí mít vercajk k takové práci určený. ti o tom téměř nediskutují. A ještě méně je tesařů, kteří pracují klasickým zůsobem a vůbec nepoužívají motorovou pilu, protože tesané dřevo má mnohem delší životnost!. Ti se dívají na nějaký Fiskars s obrovským opovržením. Neni na škodu si prohlédnot přiložené video, měli by si je prohlédnout hlavně ti, co stavějí proti sobě neslučitelné. Traditional axe making and wooden lodge construction from Sweden - k vidění na You Tube
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 21.7.2014 10:58

Sám jsem šťastným majitelem 2 kousků od Wetterlings.A nedám na ně dopustit. Výjimečný materiál i zpracování. Dá se s nimi krájet a opravdu není potřeba ani nosit nůž. Jednou jsem zkoušeli i užvýknout měkký chléb a šlo to bez problémů-akorát to ostří je kratší než u nože :-)

Nicméně z 90% jsou jejich výrobky určeny ke kácení a odvětvování-tedy práci napříč vláken. Tam se také nejvíc projeví kvalita ostří. Dnes se využijí opravdu jen výjimečně. Kácí a odvětvuje se motorovkou. Štípání polínek, tedy práce podél vláken, není příliš náročná na kvalitu ostří sekery. Ale projeví se pružnost topůrka. Mě se fiskars mnohem hůře drží. Plast mi klouže v ruce a nemá takovou pružnost jako to tenké topůrko z ořešáku. Ale na druhou stranu musím ocenit, že plastové topůrko má větší životnost. Často zaseknu dál od kraje a tříska ze okraje špalku mi odírá topůrko. A časem se tak topůrko těsně pod hlavou sekery okouše až se zlomí. To fiskarsce nehrozí. A pokud někdo používá štípací palici pak už to je úplně jedno. Tam jde jen o hrubou mrtvou sílu. Tem kdo štípe dřevěnou sekyrou tak ocení lepší pružnost topůrka. Také mám sám rád spíše lehší a delší sekyry než klasické štípací pantoky a kalače. Amíci a kanaďané, díky jejich lesům, mají zálibu v mnohem tenčích a mnohem delších topůrkách než je v Evropě zvykem. A opravdu se s tím pracuje lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.111 (?), 22.7.2014 10:28

Zpracovávám dřevo sám, od pokácení až po rozsekání a sušení. Takže nezapadám do škatulky - dělám jen "několik koupených špalků doma v kůlně". Nepotřebuji se kochat nad svým hickory topůrkem a ručně kovanou čepelí, ba dokonce ani chleba se sekerou nekrájím. Fiskars mám především jako pracovní nástroj a to splňuje do puntíku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika