Zelí za 2 měsíce nezkvasilo



pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 99.250 (?)
20.2.2018 10:09

Zadavatel tohoto tématu host. 234.132 mám ještě neodpověděl na otázky!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 234.132 (?), 19.2.2018 10:53, zobrazeno: 26783x

Zelí nakládáme už léta, vždy se podařilo, bylo výborné ať už jsme přidali jablka, mrkev nebo cibuli. Letos jsme dali jen sůl a kmín. Zelí je krásně křupavé, má pěknou barvu, nedělá se na něm povlak, ale nezkvasilo. Po 2 měsících je stále jen nasolené a typická kyselá chuť kysaného zelí chybí. Poradíte mi někdo co s tím? Jestli by pomohlo přidat jiné kysané zelí, kde kvasný proces proběhl, tím to naše zalí naočkovat? Nebo už je vše ztracené a kadečku zelí vyhodíme? Zelí máme klasicky v keramické kadečce na zelí, zatížené, zavřené keramickou pokličkou, v kuchyni. Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 120.185 (?), 19.2.2018 11:39

2 mesiace je hodne, ale ked sa nepokazilo, pridanim kapusty ktora kvasi by to mohlo teoreticky nastartovat, vyhodit to mozete aj po tomto pokuse (ak to nepomoze). Musi to byt cele ponorene, sol 15g/kg, okolo 20C pri zakvaseni. Kapusta na kvasenie musi byt jesenna, letna nekvasi, zrejme ste dostali letnu, treba kupovat od pestovatela JESENNU.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.114 (?), 19.2.2018 13:05

Vykvasí každé zelí...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 53.187 (?), 19.2.2018 22:10

Vykvasí každé zelí....

setkal jsem se s případy u známých, že nevykvasilo. Mohlo by to být pesticidními postřiky...? Údajně bylo z Polska. Jaký je původ vašeho zelí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 99.250 (?), 19.2.2018 13:39

S tím jsem se ještě naštěstí nesetkal. Že by to zelí mělo v sobě málo cukru? Nedali jste tentokrát více soli? Zelí z vlastní zahrádky nebo kupované? Proč jste nedali cibuli nevím. Přidat jiné kysané zelí bych já asi nedával. Třeba poradí jiní, jestli by nepomohla trocha cukru a promíchat???  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 9.135 (?), 19.2.2018 15:25

P.K. Máte recht, je to divný, je to divný. Zelí mi kvasí někdy tak, jindy onak, ale kvasí vždycky samo, bez nějaké podpory. Já bych tam na rozdíl trochu šťávy z kyselého - ne sterilovaného - dal. Ale stejně je to divný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 68.213 (?), 19.2.2018 17:00

Všeobecně letni zeli kvasi hůř ale kvasi, existuje ale jistý druh zeli z importu ktere nezkvasi, nezkazi a je určeno na saláty za studena.Nevim ale jak ho poznat pri koupi.Spravny zeli pri 20°c kvasi už za 6hod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 183.105 (?), 19.2.2018 18:46

Vykvasiť by mala všetka zelenina,  pri 20 stupňoch, pokiaľ nie je presolená, musí byť nadrobno nakrájaná, ak obsahuje určité percento cukrov (napr pridať mrkvu al. cibuľu) Ja robím pickles z všelijakých zmesí Zelí(slov.kapusta), karfiol, brokolica, mrkva, zeler cvikla, paprika... pridávam okrem soli iba kmín, bobkový list, niekedy chren, jablká, príp. zázvor- ale kvasím v malých keramických nádobách (viď. obr.)vykvasí za 4-5 dní, natlačím do 7dec. pohárov a skladujem v chladničke-vydrží aj 2 mesiace, ale obyčajne 1 várku skonzumujeme do týždňa. Eva T. 

kvašáčik
kvašáčik
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 53.100 (?), 19.2.2018 19:07

Ten kvašáčik vypadá velmi dobře a i funkčně - moc hezké.
*
Ale proč to zelí nechce kvasit netuším. Někde jsem sice četl o problémech s ranými odrůdami, ale moc tomu nevěřím. Myslím si, že když se surovina správně utlačí musí vykvasit vše.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 99.250 (?), 20.2.2018 10:09

Zadavatel tohoto tématu host. 234.132 mám ještě neodpověděl na otázky!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika