Otvor ve žlábku zeláku



KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?)
4.11.2017 21:11

Ta dírka tam je pro vytvoření určité hladiny vody, aby se nemohla nasát dovnitř zeláku při ukončení kvašení a zmenšení objemu uvnitř zeláku. Špinavá voda ze žlábku. Otázkou je, jestli ta dírka je udělaná ve správné výšce. Je to na principu spojených nádob.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 252.217 (?), 4.11.2017 20:22, zobrazeno: 21078x

Mám takové technické dotazy na kvasné nádoby:

Před rokem jsme si koupili nové zeláky. Chtěla jsem ten bílý, který jsme předtím měli pár let půjčený od kamarádů a připadal nám skvělý, zelí bylo dokonalé. Koupili jsme téměř stejné, bílé, jakoby porcelánové, tak na deset patnáct litrů z druhé ruky, protože nové už se prodávají jen ty hnědé kameninové. Co mě ale překvapilo, je, že ty nově koupené starší zeláky mají ve žlábku zvenku díru a to těsně nad dnem žlábku. Když do žlábku naleju vodu, skoro všechna vyteče, zůstává jen po dně a ta během pár hodin vysychá. Loni jsme otvor nakonec zalepili lepící páskou, ale pořád nechápu, jestli to nemá nějaký význam, na který jsme jen nepřišli. 

Druhý dotaz je na prosakování zeláku. Na první pohled je zelák úplně hladký beze stop prasklin, ale když jsme ho měli pár měsíců naplněný ve spíži, začal mikroskopickými prasklinami postupně prosakovat bílý prášek. Byl trochu slaný, jako by tam krystalizovala sůl. Stává se vám to taky? Vadí to něčemu? Zelí se nám totiž po Vánocích zkazilo, ačkoliv jsme ho pravidelně hlídali. 

Díky za odpovědi a kvašení zdar!

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 4.11.2017 21:11

Ta dírka tam je pro vytvoření určité hladiny vody, aby se nemohla nasát dovnitř zeláku při ukončení kvašení a zmenšení objemu uvnitř zeláku. Špinavá voda ze žlábku. Otázkou je, jestli ta dírka je udělaná ve správné výšce. Je to na principu spojených nádob.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.132 (?), 5.11.2017 12:50

Na zásadní věci odpověděl již KUKY.

K tomu dalšímu. Keramické hmoty vznikají výpalem jílových směsí až na mez slinutí. Jsou základní 4 druhy jílových minerálů. Kaolin, ilit, alofán a monmorilonit (smektit). Některé nabírají velká množství vody a mění objem bobtnáním, jiné takto ragují minimálně. Právě na poměru těchto minerálů ve směsi určije druh keramiky. Z téměř čistého kaolinu vzniká porcelán, Z kaolinu s alofánem pak třeba sanitární keramika. Na opačném konci je pak kameninový a cihlářský "střep". Zelák může být buď klasický kameninový a nebo porcelánový. Nic mezi asi nebude optimálně fungovat. Porcelán a sanitární keramika se vyrábí odléváním × kamenina hrnčířským postupem.  Pokud je dírka umístěna špatně na bílém střepu, pak již to je podivné (odlévaný polotovar z kaolinu a alofánu nemění při schnutí tvar). Pokud to sákne, tak se to chová jako cihlářský střep. Ale ten není bílý, pokud se neopatří bílou glazurou. Jenže cihlářský střep opatřený bílou glazurou nikdy nesplní požadavky na "zelák". To znamená, že jste koupili "pouze dekorační pžedmět ve tvaru zeláku". Pokud má objem menší než 8 litrů, může to být sádlák.

Nejjednodušeji proveditelné řešení je koupit zelák nový. Přitom koukejte na neglazované dno. Tam musí být ten správný materiál = kamenina nebo porcelán (hřebík píše na porcelán jako tužka, do cihly píše vrypem).

Sfk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 252.217 (?), 5.11.2017 22:02

Mockrát děkuji oběma za odpověď, ale stejně tomu moc nerozumím. Ta dírka je max. milimetr od dna žlábku, zatímco stěna žlábku je tak 2 cm nad ní. Je pravda, že vnitřní stěna žlábku je o kousek nižší než vnější, což může způsobovat přelití vody ze žlábku do zelí, ale ta dírka je na identickém místě u obou zeláků a přijde mi nelogicky nízko. V sušším sklepě by člověk musel dolívat vodu dvakrát denně. Co se materiálu týče, oba jsou Dittmar Urbach, to snad byla ve své době docela kvalita. Testovala jsem i dno a žádný vryp do něj udělat nedokážu, takže to asi bude porcelán. Přitom jsem se na dně dočetla i to, že jsou 15litrové, tak snad to není sádlák :)

Přikládám obrázek z internetu, přesně takhle vypadá ten náš. Dírka na stejném místě. A zajímavé je, že ten, co jsme vraceli kamarádům, vypadal přesně stejně, byl i stejně velký, ale tu díru ve žlábku neměl a fungoval dokonale.

(Kameninový jsem nechtěla, protože nám v menším jednou zasmrádla kvašená řepa, a jak není vnitřní povrch úplně dokonale hladký, smrdí i po vymytí a dvou letech větrání a já jsem tím ke kamenině pojala nedůvěru :)


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 5.11.2017 22:32

Porcelán to zcela jistě není, D.U. je sanitární keramika, pórovina. Wiki: Z póroviny se vyrábějí především obkladačky a sanitární keramika. Za porcelánový hrnec téhle velikosti byste dala majlant. Proč je tam ta dirka mi vrtá hlavou, ale žádný smysluplný důvod pro to nevidím. To aby se nepřečerpala voda ze žlábku do sudu se dá řešit šířkou žlábku a průměrem víka. Někdo si tou dírkou udělal legraci. Zelný sud prostě smrdí a smrděti bude do skonání věků. Ostatně nakládání zelí a nakládané zelí není nic pro nějaké citlivky. Takže nemá smysl být příliš dokonalá uklízečka. Když tu nad tím budete pořád dumat, budete letos bez zelí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 5.11.2017 22:45

Šířka žlábku a průměr víka?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 252.217 (?), 7.11.2017 11:47

Šířka žlábku 2 cm, výška vnější stěny žlábku 2 cm, průměr víka 23,5 cm, šířka stěny víka, která dosedá do žlábku, 1 cm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 252.217 (?), 7.11.2017 11:41

Autorka prvního dotazu: Vůni kvašení miluju, to přece vůbec nesmrdí! :) Ten smrad v kameninovém zeláku je takový plesnivý smrad, až skoro dosladka, blbě se to popisuje. Prostě jako zkažené zelí, ne jako kvas. Zkouším ho teď vymáčet sodou. Zelí už máme naložené a bublá mi tu vesele. Dírku jsme už loni zacpali tlustou špejlí a přelepili zvenku páskou, což fungovalo, jen mi nedá spát, proč tam ta dírka je. Možná máte pravdu, někdo si při výrobě zavtipkoval, ale že by mu to procházelo u tolika výrobků...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.132 (?), 5.11.2017 23:17

Tak popořadě:

Dírka je jak píše KUKY k eliminaci přeplnění žlábku a přetečení obsahu žlábku dovnitř. Vnější okraj musí být výše kvůli pěně a zčeření hladiny probubláváním CO2. Dírka je tak malá. že pěna jí neproteče a šplouchanec trvá příliš krátce, aby ztráty byly významné. Proti vnitřnímu okraji má být přesně tak nízko jako je rozdíl hladin o stejném objemu jako má zanořovaná část lemu víka. tj. nalijete vody po dírku a po položení víka hladina nastoupá maximálně po vnitřní hranu žlábku. Pokud je dírka umístěná špatně, tak ji ucpěte a nalijte u prázdného zeláku plný žlábek vody. Pak položíte víko, necháte minutku vše usadit a víko znovu sejmete. Uděláte si značku, kam voda klesla a příště již s plným zelákem zalíváte vodu jen po značku.

Druhým problémem je, že pórovina na rozdíl od porcelánu (a stejně jako kamenina) vyžaduje pro zajištění nepropustnosti glazuru. Pokud je glazura popraskaná a prosakuje, tak máte dvě možnosti. Jedna je nechat si provést nanesení smaltu nebo glazury a "třetí výpal". Nebo druhou možností je ucpat póry chemicky. Obecně je levnější postup druhý. To pro požadovaný objem 15 litrů koupíte 3 litry vodního skla a s 12 litry převařené vody nalijete do zeláku. Potřebný objem vodního skla můžete zmenšit tak, že do cca 1/2 roztoku v nádobě naskládáte igelitové sáčky naplněné směsí téměř "těžší" než roztok (např. křemičitého písku a vody). Necháte působit 24 hodin, pak zelák vymyjete dočista a necháte vyschnout. Pokud budete mít na výběr mezi sodným a draselným vodním sklem, zvolte to draselné (vodný roztok křemičitanu draselného)..

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.31 (?), 29.10.2018 18:14

Mám tenhle i matka ho má, já jak jsem psal bohužel bez víka, ale žádná dírka tam není.Mám i hnědý-taky 20l, aletam dírka taky není.Je to nějaká blbost, zase někdo špekuloval.V originálu dírka není a nemá tam být.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika