Mám takové technické dotazy na kvasné nádoby:
Před rokem jsme si koupili nové zeláky. Chtěla jsem ten bílý, který jsme předtím měli pár let půjčený od kamarádů a připadal nám skvělý, zelí bylo dokonalé. Koupili jsme téměř stejné, bílé, jakoby porcelánové, tak na deset patnáct litrů z druhé ruky, protože nové už se prodávají jen ty hnědé kameninové. Co mě ale překvapilo, je, že ty nově koupené starší zeláky mají ve žlábku zvenku díru a to těsně nad dnem žlábku. Když do žlábku naleju vodu, skoro všechna vyteče, zůstává jen po dně a ta během pár hodin vysychá. Loni jsme otvor nakonec zalepili lepící páskou, ale pořád nechápu, jestli to nemá nějaký význam, na který jsme jen nepřišli.
Druhý dotaz je na prosakování zeláku. Na první pohled je zelák úplně hladký beze stop prasklin, ale když jsme ho měli pár měsíců naplněný ve spíži, začal mikroskopickými prasklinami postupně prosakovat bílý prášek. Byl trochu slaný, jako by tam krystalizovala sůl. Stává se vám to taky? Vadí to něčemu? Zelí se nám totiž po Vánocích zkazilo, ačkoliv jsme ho pravidelně hlídali.
Díky za odpovědi a kvašení zdar!