První burčák - kde se stala chyba?



bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.66 (?)
7.10.2017 19:51

Děkuji všem za názory, zkusím se z toho poučit pro příští rok. Určitě to chce ty kvasinky a taky asi byla chyba, že jsem mošt po ustátí nestočil.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.66 (?), 6.10.2017 18:58, zobrazeno: 5239x

Letos poprvé jsem se pokusil z nadbytečných hroznů vyrobit burčák.Hrozny jsem vylisoval, dosladil a nechal kvasit při teplotě 22 stupňů v pološeru. Po cca10 dnech už má šťáva chuť tak nějak jako burčák, ale dost výrazně je cítit po acetonu. Neporadil by někdo, čím to je, co je to za problém a zda je to škodlivé? V popisech výroby burčáku na internetu se většinou tvrdí, že je to jednoduché, proto jsem dost zklamán. I když se jedná jen o cca 5l, je té šťávy škoda. Děkuji, Bohouš.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 106.43 (?), 6.10.2017 21:06

Pravdepodobne prevládli neušľachtilé kmene kvasiniek. Prirodzene sa na bobuliach vyskytuje aj 6 kmeňov. Niektoré sú schopné produkovať aj acetón. Ja by to asi už nepil, použil tak na pálenie. Lepšie je mušt po vylisovaní veľmi rýchlo schladiť a použiť ušľachtilé chladnomilné kvasinky. Napr. kvalitné biele vína sa kvasia pri 10 - 12°C. Ta teplota 22°C dáva vyššiu možnosť práve divým kvasinkám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 153.9 (?), 6.10.2017 21:07

Příchuť po acetonu
     prý vzniká u vína vyrobeného ze zapařených hroznů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 187.216 (?), 6.10.2017 21:42

Popravdě mně překvapuje, že se vám mošt rozkvasil ve 22°C až po 10 dnech. Tipuji na rezidua postřiků...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.66 (?), 7.10.2017 19:51

Děkuji všem za názory, zkusím se z toho poučit pro příští rok. Určitě to chce ty kvasinky a taky asi byla chyba, že jsem mošt po ustátí nestočil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 107.19 (?), 13.10.2017 9:15

ve 22 st by mela stava zacit pracovat pomerne brzy, ve sklepe mam na podzim tak 17st a stava zacne kvasit tak za 2-3dny po přidání kvasinek vínka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 187.216 (?), 20.10.2017 10:19

Praktická pomůcka pro kvasné procesy s ukazatelem...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika