Kde se už nedá zahradničit?



Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?)
31.7.2017 13:57

Toho bohdá nebude, aby český záhradkář z boje utíkal!  wink   IH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
alfonss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 32.126 (?), 31.7.2017 10:56, zobrazeno: 15392x

Sleduji pokračující sucho v ČR. Zajímají mně oblasti kde se už vlivem sucha nedá zahradničit, nebo nedá bydlet vlivem nedostatku pitné vody. Také mně zajímá vývoj sucha v různých oblastech a jak se sucho projevuje. Je sucho skutečně takové, že se lidé budou stěhovat do míst kde ještě voda je a kde budou moci zahradničit?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 225.115 (?), 31.7.2017 11:55

Výše extrémního sucha v Česku závisí např. na výši dotací na výstavbu vodních nádrží v určité oblasti. cheeky

(Ano, hodně toho je špatně - scelené lány, špatně volené plodiny, zkanálované toky řek... ale s tím vším by si ještě příroda poradila, kdybychom ji chvilku nechali a nekecali jí do toho.)

No a zahrádkaření v suchu? Aspoň nic neplesniví :) Pro malou zahradu se řešení vždycky najde, bohužel je to o penězích a zkušenostech. Přijdu, vyseju - nasadím, a budu mít větší než soused... to nefunguje a nefungovalo nikdy. 

Zahradu v suchu máme, máme ale i velkou vodní nádrž, ve které se schraňuje voda v podstatě celý rok a konve. A zatím ještě sílu zalévat - a radujeme se, že v suchu nic neplesniví :).

Takže za mně - zahrádkařit se dá kdekoli, musí se jenom vědět, jak a co pro to udělat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
alfonss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 32.126 (?), 31.7.2017 12:45

To je dobrá zpráva. Nedovedu si předstait, že by někde mohlo být tak velké sucho.Vždy pršelo a teď ne? To není možné. A když tak takovou nádržku si může udělat každý, anebo přistavit sud na dešťovku.Zdá se mně že v mediích a hlavně v TV dělají kolem sucha velkou paniku. 

Voda vždycky byla a všude tekla. Proč by nebyla dnes?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 31.7.2017 13:27

Tak tohle vám rychle vyvrátím. Můžete chytat vodu pouze tam, kde nějaká naprší! I když nám letos přeci jen v létě trošičku prší, vloni nepršelo tři! měsíce. Vůbec. Kolik asi té vody musíte mít, aby jste s tím vydržel 3 měsíce zalévat zahrádku, kde jsou např. i brambory? Už máme takový vodní deficit, že ačkoliv vloni mlýnský náhon vyschnul(za 30let nikdy) toto léto už bohužel podruhé(i přes to, že trošku sprchlo) potok jede na neutrál a pokud nepřijde alespoň nějaká bouřka, je po vodě do konce týdne. Co potom? Netuším. Rajčata snad zaleju z vrtané studny(42m) zbytek zeleniny už nějak dojde, pokud nebude totálně zvadlá, jako vlonisad

A jestli straší kvůli tomu, aby na státu vydyndali nějaké prachy? No to bezpochyby, ale buďte si 100% jistý, že k nám se žádná opatření nedostanou... nejsme Praha, ani obilnice ČRno

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?), 31.7.2017 13:47

myslím si, že odhadem s 20m3 nádrží byste mohla na zalévání vystačit. Problém ale vidím v investici do takové nádrže, když i současné zahrádkaření není zisková činnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 31.7.2017 13:57

Mám větší. Mám tam ryby, spíš jen, aby tam něco bylo a aby tam nebyli komáři. Vybrat jim ji nemůžu, už i tak jim půjde o život, protože se přehřeje, jelikož jim přestala dotékat z mlýnského náhonu crying Vloni jsem jim dotovala ze studny. Vím, myslel jste pod zem. Teď už jsou všude stavební úpravy, výsadby... pod zem bych ji kolem baráku nedostala.

A příští rok(jestli dožiju) zase na jaře s novou nadějí, že snad letos, letos už konečně bude líp... budu lítat se semínkama a přísadamacool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?), 31.7.2017 13:57

Toho bohdá nebude, aby český záhradkář z boje utíkal!  wink   IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 31.7.2017 14:20

Moravští kaktusáři jsou asi v posledních letech na vrcholu blahalaugh. Je lidskou vlastností tlačit před sebou mantinely dosavadních hranic, ale bez vody se to vážně nedá. Já osobně mám jen dvě pracovité ruce a málo času na vlastní, resp. pronajatou zahradu. I proto zvídám, rozhlížím se v reálu i zde na fóru, abych lépe věděl jak na TO. Půda na mé zahradě a v sadu má různé složení, tu menší, tu větší mocnost, spodní voda pod 2metry... Snažím se o zvýšení podílu organiky z vlastního kompostu+koupeného substrátu. Stav se postupně lepší, nejlíp je to znát při sklizni a při zpracovávání zeminy. Taky poměr nákladů a výnosů se po pár letech příznivě obrátil-i díky letošní úrodě z mazlených ovocných stromů, především meruněk, broskvoní a třešní, jablka vypadají taky nadějně-můj hřbet ví pročcheeky! SPCH 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?), 31.7.2017 14:56

kdosi tady napsal, že záleží na množství peněz, které se do toho vloží. S tím lze jedině souhlasit.

Zamýšlím se tedy, jak minimalizovat náklady alespoň u menšího pěstitele. Co třeba zakrýt půdu lepenkou v okolí rostlin, aby půda tak rychle nevysychala. Mám rajčata v několika kýblech a všiml jsem si, že půda, která je zakryta, tak ta tak rychle nevyschne a spotřebuje mnohem méně vody než ta, která je volně. Schválně si to zkuste...

A proti nadměrnému odparu z listů bych třeba navrhl zastínit netkanou textílii. Ta se dá pořídit poměrně levně, pokud se někde na světosíti objedná ve větším množství(třeba 1.6-3.2m x 100m).(doporučuju nekupovat 17 ani 19gr/m2-je to moc tenké. Spíše tak těch 30. Zdvojit 17gr by šlo, ale kdo se s tym bude robit, jak je cena přímoúměrná gramáži. Látku lze schovávat hned jak se dopěstuje, aby ji UV ničilo co nejméně. 

Na pile se dá koupit dřevo. Snad by ho mohli nařezat na nějaké vhodné laťky, ze kterých se pak dá stlouct rám nad zahradkou. Bude čerstvé nejspíše(a tím i levné). Za 3 měsíce je to nařezané dřevo sice trochu pokroucené, ale účel světí prostředky. A jak to nikomu nepovíš, tak si toho ani nikdo nevšimne. A pokud?, tak na takové platí, že na Západě to je dneska TRENDY. Takoví na to slyší.

Jelikož se bavíme o suchých oblastech, tak ani nebude moc dřevo hnít, pokud se nenatře. Bukové vydrží o dost více než smrkové. Sice asi o 200kč/m3 dražší, ale stojí to za to. Na zimu se rozloží a sklidí. Rozbrušovačku má každý a lze koupit unášeč na šmirgle. Se zrnitostí smirku kolem 180 už je dřevo dost hladké(nebude na něm zadrhávat netkaná). V případě poryvů lze látku sundat, nebo stáhnout. Kubíkové nádrže stojí na avizu/bazosu asi 1000kč/m3. S trpělivostí lze sehnat i za méně. 20 těchto nádrží může dělat při troše štěstí 18000kč. To je méně, než cena rybníku. Vypadat to blbě nemusí. Může se po tom plazit víno, hrách, fazole... dýně...

Odhaduji, že pro 15 rostlin okurek ve skleníku, 40 salátů, 20 dýní, rybíz, jahody, papriky, rajčata jsem mohl spotřebovat asi 2-3m3 vody. To je asi 150kč(nemáme stočné). Sezona je v polovině, takže řekněme 300?kč. Dal jsem za ni 1000kč. Řekněme za 4?roky je to splaceno. Střechu máme 100m2 a když prší trochu silněji, tak je ta nádrž za 40min plná.

Zdá se mi, že ty použité kubíkovky jsou nejlepší poměr cena za objem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 241.251 (?), 31.7.2017 15:14

To je dobrá zpráva. Nedovedu si předstait, že by někde mohlo být tak velké sucho.Vždy pršelo a teď ne?

Shodou okolností jsem teď zažil takový malý vodní BLACKOUT - poruchu domácí vodárny. Malý proto, že mám ještě ve sklepě studánku, sice poloprázdnou, ale trochu pitné vody v ní ještě bylo. Dále ještě bylo trochu vody ve škopcích na dvorku pro psa a na zalévání. A taky jsme si nějakou balenou vodu koupili v krámu. Sousedé, blízký zdroj vody apod. v okolí není...
Oprava systému trvala pět dní.
A můžu s klidným srdcem říct, že více nasranou a protivnou ženskou jsem v životě nepotkal, nezažil... A ani mi to na náladě nepřídalo.
A že v takové situaci si člověk hodně rozmyslí jestli tu vodu použít na spláchnutí záchodu, mytí hrnců, praní prádla, osobní hygienu nebo na vaření...
*
Ale zpět k tématu. O úbytku vody v okolí - vysychání studánek, vysychání potůčků a vůbec o úbytku vody v krajině apod. jsem tu už párkrát psal. Víceméně jsem byl nepochopen a skoro až terčem posměchu.
Ale z ryze praktického sadařského hlediska mi zmizely ze sadu podmáčená místa, ustaly problémy se starými drenážemi které to způsobovaly apod. Říkal jsem si, že je i takový stav k něčemu dobrý. Že člověk si musí ze všeho špatného udělat nějakou výhodu. Navíc mám velmi hlubokou a kvalitní studnu, tak co bych si s nějakým suchem dělal starosti, že? Vždyť můžu kdykoliv cokoliv zavlažit, vody mám přece dost.
Podle vyprávění pamětníků a předků i v neblaze suchém 1946 roce nevyschla a dokonce část vesnice do ní jezdila pro vodu. (Děd ji tehdy odkryl a zpřístupnil).
A ani já jsem se později něčemu podobnému nebránil. Třeba jak kolega přijel s velkou cisternou potřebujíc větší množství vody.
Dnes už bych nic takového neudělal. Teď bych už si tu vodu bránil do "roztrhání těla".
(V té studni bylo vždy 6-8m vody a teď už jen 1,7m! Nebýt té poruchy, ani bych to nezaregistroval a dál s ní "plýtval"...)
Otázka podzemních vod, jejího doplnění je otázka let. Nějaké občasné deštíky to nevyřeší. Mimochodem, prší tady celkem dost...
*
Tím chci říct, že nějaké zavlažování zahrádek nebo dokonce trávníků může být v brzké době to poslední co bude někoho zajímat.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika