Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

kdosi tady napsal, že záleží na množství peněz, které se do toho vloží. S tím lze jedině souhlasit.

Zamýšlím se tedy, jak minimalizovat náklady alespoň u menšího pěstitele. Co třeba zakrýt půdu lepenkou v okolí rostlin, aby půda tak rychle nevysychala. Mám rajčata v několika kýblech a všiml jsem si, že půda, která je zakryta, tak ta tak rychle nevyschne a spotřebuje mnohem méně vody než ta, která je volně. Schválně si to zkuste...

A proti nadměrnému odparu z listů bych třeba navrhl zastínit netkanou textílii. Ta se dá pořídit poměrně levně, pokud se někde na světosíti objedná ve větším množství(třeba 1.6-3.2m x 100m).(doporučuju nekupovat 17 ani 19gr/m2-je to moc tenké. Spíše tak těch 30. Zdvojit 17gr by šlo, ale kdo se s tym bude robit, jak je cena přímoúměrná gramáži. Látku lze schovávat hned jak se dopěstuje, aby ji UV ničilo co nejméně. 

Na pile se dá koupit dřevo. Snad by ho mohli nařezat na nějaké vhodné laťky, ze kterých se pak dá stlouct rám nad zahradkou. Bude čerstvé nejspíše(a tím i levné). Za 3 měsíce je to nařezané dřevo sice trochu pokroucené, ale účel světí prostředky. A jak to nikomu nepovíš, tak si toho ani nikdo nevšimne. A pokud?, tak na takové platí, že na Západě to je dneska TRENDY. Takoví na to slyší.

Jelikož se bavíme o suchých oblastech, tak ani nebude moc dřevo hnít, pokud se nenatře. Bukové vydrží o dost více než smrkové. Sice asi o 200kč/m3 dražší, ale stojí to za to. Na zimu se rozloží a sklidí. Rozbrušovačku má každý a lze koupit unášeč na šmirgle. Se zrnitostí smirku kolem 180 už je dřevo dost hladké(nebude na něm zadrhávat netkaná). V případě poryvů lze látku sundat, nebo stáhnout. Kubíkové nádrže stojí na avizu/bazosu asi 1000kč/m3. S trpělivostí lze sehnat i za méně. 20 těchto nádrží může dělat při troše štěstí 18000kč. To je méně, než cena rybníku. Vypadat to blbě nemusí. Může se po tom plazit víno, hrách, fazole... dýně...

Odhaduji, že pro 15 rostlin okurek ve skleníku, 40 salátů, 20 dýní, rybíz, jahody, papriky, rajčata jsem mohl spotřebovat asi 2-3m3 vody. To je asi 150kč(nemáme stočné). Sezona je v polovině, takže řekněme 300?kč. Dal jsem za ni 1000kč. Řekněme za 4?roky je to splaceno. Střechu máme 100m2 a když prší trochu silněji, tak je ta nádrž za 40min plná.

Zdá se mi, že ty použité kubíkovky jsou nejlepší poměr cena za objem.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika