Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Meruňky > Roubování meruněk

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Roubování meruněk


host - xxx.xxx.124.30 (?)
21.10.2013 10:01, počet návštěv: 153826
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím o radu, jak a v kterém období roubovat meruňku. Snažím se o to již několik let, ale vždy mi rouby zčernají a uschnou. Roubuji pod kůru asi 5 cm řízek. Omotám páskou a zbytek větví na stromku ořežu. Myslím, že to dělám špatně, proto prosím o radu. Děkuji Jana

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Roubování meruněk


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.92.38 (?)
21.10.2013 11:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roubujte koncem února až začátkem března kopulací. Ujímavost je v tu dobu vysoká.

Připojit reakci
   

Roubování meruněk


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
21.10.2013 13:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

já to dělám opačně, nejprve zmladím strom a pak na nově narostlé vlky roubuji kopulací. Neujmuté a přebytečné odstraním, ponechám jen cca polovinu pro optimální rozložení nových kosterních větví.

Připojit reakci
      

Roubování meruněk


Paľo. (1739) - xxx.xxx.237.211 (?)
22.10.2013 21:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás Stando! V akom termíne vrúbľujete na spojku marhule? Vrúble máte cez zimu uložené v chladničke? Máte skúsenosti aj s vrúbľovaním sliviek? V akom termíne a akým spôsobom ich štepíte? Vďaka za cenné skúsenosti!

Připojit reakci
         

Roubování meruněk


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.220.186 (?)
22.10.2013 23:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rouby odebírám zpravidla co nejpozději, abych je nemusel dlouho skladovat, většinou tedy koncem února. Zabalím do vlhkých novin a šoupnu do igelitového rukávce. To pak dám na zem do stodoly nebo do chodby mezi dílnou a garáží. Ve stodole teploty klesají i pod bod mrazu (tipuji tak do -5°C) a v chodbě nevytápěného hospodářského příslušenství je tak kolem 2-4°C. Švestky dělám podle osobní potřeby nebo na požádání. Předloni jsem tak dělal pro obec Vysoká jejich místní odrůdu "Vysocké velkoplodé" tak aby mohli vykácet dožilou alej z 50tých let. No práce spočívala v radikálním zmlazení původních porostů a jejich testování na hospodářsky významné viry. No letos jsem ani všechny připravené meruňkové rouby nevyužil, prostě nebyl čas a našel jsem si jen dvě odpoledne. No ale i přes pozdní termín, se většina roubů z 4.4.2013 ujala. Propadák byla pouze Veecot (0z5) ale bylo to asi špatným zdravotním stavem stromu z kterého rouby byly odebrány. Nejraději mám kopulaci, kdy jsou podnož a roub stejně silné. Než abych se sedélkoval někde u zemně, tak raději roubuji už v místě pod prvním větvením budoucí korunky. Tak třeba Nancyskou mirabelku pro jednu známou co potřebuje vysokokmen kvůli okusu ovcemi bylo místo roubování 1,3 m nad zemí = pohodlná práce. Roubovací pásku mám nařezanou z PVC či LDPE pytlů, protože je měkčí a pružnější než ta kupovaná. Volné rány zamazávám klasickým štěpařským voskem (nekde mám recept, budu si ho muset zase najít). Ideální doba na roubování je v březnu, kdy si vlastně roub počká na začátek rašení podnože a nemusíte ho skladovat. Únorové roubování jsem nikdy nezkoušel, když bylo hezké počasí, stříhal jsem víno aj. když nebylo hezké počasí, neměl jsem podnože založené pro roubování v ruce někde v závětří dílny (páč toho nedělám moc a mohu klidně týden dva počkat na lepší počasí).

Na jaře mne čeká potřeba udělat si 3 stromky Opálu, 2-4 Katinky, možná nějaké další Vysocké velkoplodé, 1-2 Vaňkovu domácí a asi 12 meruněk podle toho co seženu za prověřené rouby nebo při procházce sadem usoudím, že by potřebovalo v brzké době nahradit novou výsadbou. Jabloně budu dělat jen 3, víc podnoží aktuálně nemám. Asi to budou Rubinola, řehtáč a Topas.

...

Připojit reakci
            

Roubování meruněk


Paľo. (1739) - xxx.xxx.144.125 (?)
23.10.2013 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem za prezradenie Vášho know-how, Stando. Takže slivky vrúbľujete už v marci? Ja to robím až pri rašení, keď už slušne prúdi miazga. Možno preto sa mi väčšina slivkových vrúbľov neujíma. Cez zimu ich mám uložené v chladničke pri 0 až +2 st.Celzia. Ešte ani v máji nie sú narašené. Odber vrúbľov však robím skôr- okolo Vianoc, pred príchodom silných zimných mrazov. Vo februári pri krátkom oteplení už často býva u kôstkovín miazga v pohybe. Preto ma udivuje, že sa Vám tak neskoro odoberané vrúble bez problémov ujímajú. Vďaka za cenné skúsenosti!

Připojit reakci
               

Roubování meruněk


Mimmo (1855) - xxx.xxx.64.58 (?)
23.10.2013 22:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já používám meruňkové rouby koupené - získané v polovině ledna nebo vlastní, odstřižené kdykoliv do rašení. Letos jsem rouboval čerstvými rouby až do 4.4. Nehledám v tom vědu, ale důsledně překrývám roubovanec sáčkem nebo fólií. Rouby peckovin, hlavně tenké a krátké, ztrácejí v suchu brzy životaschopnost. U jabloňového roubu mě třeba velmi překvapilo, že se mi ujal po 8 měsících v ledničce. To peckoviny neumějí. Všimněte si na kvetoucí meruňce, že jsou tam ještě větvičky nebo jejich části, které ještě neraší a jsou tedy plně použitelné.

Připojit reakci
                  

Roubování meruněk


Paľo. (1739) - xxx.xxx.144.125 (?)
23.10.2013 22:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naštepené vrúble sliviek som tiež zakryl mikroténom s troškou vody a stiahnutým pod miestom vrúbľovania, ale skôr ako sa vrúble ujali, vyrástli vždy výmladky podpníka pod miestom stiahnutia mikroténu. Tým odklonili prúdenie miazgy bokom od hlavného ťahu smerom k vrúbľu. Jablone a hrušne sa mi ujímajú bez problémov, s mikoténom aj bez neho.

Připojit reakci
                     

Roubování meruněk


JJM (54) - xxx.xxx.239.104 (?)
24.10.2013 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenost je taková, že v lednici mi rouby téměř vždy nevyrašily.Nejlepší výsledky mám u roubu uskladněných v zemi někde ve stínu severní strany.Jednoduche a bez starosti o opečovaní v lednici.Zdálo se mi že v lednici rychle vysychají.

Připojit reakci
                        

Roubování meruněk


Walter (1245) - xxx.xxx.168.18 (?)
24.10.2013 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já všechny rouby uchovávám zavěšené nad vodní hladinou ve studni na užitkovou vodu.

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


host - xxx.xxx.217.146 (?)
3.6.2019 21:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

mě se to také osvědčilo a ještě jsem je před zabalením do papíru stříkl kumulusem proti plísním

Připojit reakci
                        

Roubování meruněk


Paľo. (1739) - xxx.xxx.233.17 (?)
24.10.2013 22:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V chladničke skladujem nielen vrúble, ale aj viničové rezky- často veľký balík či otep. Zabalím ich do mikroténu s troškou vody a raz za 5-6 týždňov skontrolujem. Ak sa na nich začne chytať pleseň, rezky či vrúble s pomocou štetca opláchnem v studenej vode, ošetrím Plesnistopom, znova opláchnem a dám do nového čistého sáčka späť do podmienok 0-2 st.Celzia. Nie je to až taká námaha. Jediný problém je frfľajúca manželka, ktorej moje "křoví" v chladničke prekáža.

Viac ma však zaujali skúsenosti p.Mimma: "Já používám meruňkové rouby odstřižené kdykoliv do rašení." Na jar som svokrovi prevrúbľoval mladú marhuľu vyrastnutú z podpníka. Aj keď som do nej naštepil množstvo vrúbľov tesne pred rašením- priamo zo stromu na strom, neujal sa ani jeden. Že by bol na vine systém vrúbľovania do rázštepu, ktorý si svokor vyžiadal? Skôr si myslím, že v marci odobraté vrúble sú už k ničomu, nádej na ujatie je minimálna.

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


Mimmo (1855) - xxx.xxx.64.58 (?)
24.10.2013 22:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do rozštěpu roubuju jen zelené výhony (meruzalka, růže, moruše, citrusy apod. a vždycky žiletkou). U plně dřevitých roubů se mi podnož nožem spíše rozlomí než rozřízne a kontakt pletiv není dobrý. Musel bych mít mimořádně ostrý nůž. Dneska jsem si všiml, že jsem poslední roub peckovin odebral 9.4.2013 na broskvoni a narouboval jsem ho do broskvomandloně kopulací. Všechny výhony na podnoži byly odstraněné a místo roubování i s roubem bylo 3 týdny omotáno fólií (bez vody). Už druhý den ráno je uvnitř fólie jemná rosa, která nedovolí zaschnutí roubu. Podobně to dělám u meruněk, slivoní nebo třešní, ale obvykle dříve (v březnu). Pokud mám málo podnoží (cca 20), nechávám je rychlit v kýblech v zimní zahradě a roubuji je už v lednu a únoru čerstvými rouby z venku. V tuto dobu taky uvnitř očkuji tomel a moruše. Je to pohodlné a spolehlivé. Ořechy neumím a dost mě to mrzí. 

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


Paľo. (1739) - xxx.xxx.161.216 (?)
26.10.2013 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uskladnenie vrúbľov vo voľnej pôde na zatienenom mieste či v studni má výhodu v bezprácnom udržiavaní vlhkosti bez nutnosti kontrôl počas zimy a je lacné- netreba el. spotrebič- chladničku. Nevýhodu vidím v nepredvídateľnom počasí a v jeho výkyvoch, kedy zohriata pôda môže vyvolať prebudenie očiek. Rezky viniča môžu v chladničke aj mierne zmrznúť, do mínus 2 je to v pohode, na jar sa vrúble vždy ujímali. Slivkoviny mi vydržali v chladničke nenarašené až do mája.

Ad Mimmo: Zdrevnatelý ustrihnutý výhon prirodzene iba tlakom noža nerozštípnete, treba na nôž poklepať napr. zahrad. nožnicami. Pri dostatočne dlhom jazýčku na vrúbli Vás nemusí trápiť drsný povrch rázštepu podpníka. U viniča sa jednoočkové vrúble štepené do rázštepu ujímajú bezproblémovo. U kôstkovín s nerovnakým priemerom podpníka a vrúbľa už je to horšie. Literatúra odporúča vrúbľovanie najlepšie na koziu nôžku, do rázštepu už je to menej vhodný systém. Ak sa mi neujal žiadny vrúbel (do rázštepu) prenesený u svokra zo stromu na strom, nebude to systémom štepenia, ale vrúble bolu už naplno zobudené. Inými slovami, ak by som použil vrúble z chladničky a štepil do rázštepu, bolo by preštepenie marhule úspešnejľie. Týmto samozrejme netvrdím, že sa Vám nedarí štepenie marhúľ zo stromu na strom. Niekedy pomôže k úspechu s ujatím vrúbľov "fluidum" vyžarované zo samotného výnimočného štepára.wink

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.92.38 (?)
24.10.2013 22:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Uschovávám rouby stejně jako JJM - zapíchnuté v zemi na stinném místě. Za nejlepší prevencí uschnutí či vyrašení považuji jejich včasné nařezání (v prosinci) a brzké naroubování(začátkem března). Při dodržení těchto intervalů není třeba rouby skladovat nijak, mohou zůstat ležet nastříhané pod stromem. To samozřejmě nedělám, jednak kvůli vzniklému nepořádku, navíc by takové rouby nemusely vydržet do doby štěpování za kůru.
    Štěpovat peckoviny "ze stromu na strom" v předjaří sice lze, ale s prosincovými rouby mívám ujímavost lepší. 
    Roky zavržené roubování do rozštěpu jsem v posledních letech trochu oživil. Používám ho jenom u peckovinv hlubokém předjaří v případech, kdy na silné podnoži nejsou vhodné letorosty pro kopulaci a slabší rouby by nevydržely svěží do května k roubování za kůru. Srůst a ujímavost je překvapivě dobrá, vadí mi obtížnější hojení velké rány v rozštípnutém dřevě.

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


host - xxx.xxx.182.227 (?)
25.10.2013 7:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Školkaři mají uskladněné rouby zapíchané ve studeném sklepě, nebo je mají venku.Jinde jsem je uskladněné neviděl.Věřte, že kdyby byly lepší v lednici, určitě by si je pořídili.P

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.92.38 (?)
25.10.2013 8:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na druhé straně školkaři obvykle nepotřebují rouby pro štěpování za kůru..

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.220.186 (?)
25.10.2013 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V Holovousích některé věci do chlaďáků (tedy lednic) dávají. Ono ani tak není důležíté, jak uložení v nekolísavém chladu dosáhnete, ale aby byla vlhkost i teplota nekolísající a pod limity pro rašení.

Čím více máte rouby blíže k rašení (či mírně narašené) tím musíte pracovat přesněji aby srůst a tvorba potřebného srůstového kalusu proběhla co nejdříve. Vždy musí mít podnož až dva týdny náskok proti roubu. Taky plno lidí zapomíná rouby před roubováním namočit do vody, aby jim dolnili nejen ztrátu vlhkosti, ale taky "nastartovali". Pokud je skladujete přihrnuté zeminou, často to uděláte podvědomě při čištění omytím (namočit, odmočit, opláchnout, okapat).

S.

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


host - xxx.xxx.71.128 (?)
29.11.2013 10:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V čem a proč je lepší ujímavost roubu meruňky nachytaného např v prosinci a roubovat začátkem března, proti odebraní roubu v březnu a hned aplikace na druhý strom - v podstatě okamžitý přenos roubu ze stromu na strom?

Připojit reakci
                           

Roubování meruněk


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
29.11.2013 11:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roub musí v okamžiku roubování ještě spát, nebo být alespoň méně narašený než podnož. V březnu mohou být již některé odrůdy narašené, ale pokud není možno jinak, je lepší roubovat i ze stromu na strom než neroubovat vůbec.

Jinak rouby je potřeba odebírat v bezmrazém období, což prosincová odpoledne dosti často splňují. Lednové a únorové oblevy jsou také dobré, protože nám umožňují kratší dobu skladování a tím i menší náročnost na odchylky od optima (teplota +2 vlhkost 85%r.v.). Při skladování se nebojte ani teplot mírně pod bodem mrazu, ale vyvarujte se průvanu.

Dalším aspektem, zejména u jabloní je potřeba si vybrat rouby předtím, než půjdu do sadu provádět zimní řez. U meruněk a slivoní to není tak akutní, protože i nich zimní řez neprovádíme (resp. provádíme jarní řez až po termínech pro roubování).

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Farbaly 3116.7.20194237
Meruňka early orange916.7.201911997
Úroda meruněk 2019 14616.7.201919108
Bergeval 7616.7.201929048
Soledáno2815.7.20199427
Ladycot 214.7.2019138
Odrůdy meruněk9014.7.2019191916
Marhulka Vanilacot 114.7.2019118
Tomcot2414.7.201910354
Buz - 22 413.7.2019235
Goldrich meruňka8213.7.201974650
Perlecot 212.7.2019156
Mediabel 112.7.201992
Kolgat 112.7.201999
Flashcot 112.7.2019103
Cot 10 - 90 112.7.201995
Monstercot 312.7.2019816
Velita 211.7.2019208
Meruňka Veselka4910.7.201924888
Meruňka Harcot1110.7.20197105
Vesna2210.7.201912777
Emerald Gold910.7.20194538
Legolda 1010.7.20197931
Odruda merunky Pinkcot559.7.201956275
Velkopavlovická289.7.20197917
San Castrese99.7.20194418
Orangered979.7.201949871
Meruňka Bergeron27.7.20197093
Buz - 101,Buz - 19 hybrid marhulky 36.7.2019239
Meruňka z pecky1336.7.2019195552
Merunka Congat - šarka? 66.7.2019565
Určení odrůd meruněk35.7.2019225
Orange Rubis marhulka 15.7.201998
Buda 45.7.20191166
Meruňka Ledana 125.7.20193535
Rubista 695.7.201933646
Vinosivij marhulka 34.7.2019309
Buz - 561 marhulka 14.7.2019145
LE - 7154 marhulka 14.7.2019133
Harostár 34.7.2019232
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov11.7.2019
Chov pstruhov11.7.2019
Chov pstruhov11.7.2019
Vápenka u slepic9.7.2019
Chov pstruhov9.7.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů