Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Rouby odebírám zpravidla co nejpozději, abych je nemusel dlouho skladovat, většinou tedy koncem února. Zabalím do vlhkých novin a šoupnu do igelitového rukávce. To pak dám na zem do stodoly nebo do chodby mezi dílnou a garáží. Ve stodole teploty klesají i pod bod mrazu (tipuji tak do -5°C) a v chodbě nevytápěného hospodářského příslušenství je tak kolem 2-4°C. Švestky dělám podle osobní potřeby nebo na požádání. Předloni jsem tak dělal pro obec Vysoká jejich místní odrůdu "Vysocké velkoplodé" tak aby mohli vykácet dožilou alej z 50tých let. No práce spočívala v radikálním zmlazení původních porostů a jejich testování na hospodářsky významné viry. No letos jsem ani všechny připravené meruňkové rouby nevyužil, prostě nebyl čas a našel jsem si jen dvě odpoledne. No ale i přes pozdní termín, se většina roubů z 4.4.2013 ujala. Propadák byla pouze Veecot (0z5) ale bylo to asi špatným zdravotním stavem stromu z kterého rouby byly odebrány. Nejraději mám kopulaci, kdy jsou podnož a roub stejně silné. Než abych se sedélkoval někde u zemně, tak raději roubuji už v místě pod prvním větvením budoucí korunky. Tak třeba Nancyskou mirabelku pro jednu známou co potřebuje vysokokmen kvůli okusu ovcemi bylo místo roubování 1,3 m nad zemí = pohodlná práce. Roubovací pásku mám nařezanou z PVC či LDPE pytlů, protože je měkčí a pružnější než ta kupovaná. Volné rány zamazávám klasickým štěpařským voskem (nekde mám recept, budu si ho muset zase najít). Ideální doba na roubování je v březnu, kdy si vlastně roub počká na začátek rašení podnože a nemusíte ho skladovat. Únorové roubování jsem nikdy nezkoušel, když bylo hezké počasí, stříhal jsem víno aj. když nebylo hezké počasí, neměl jsem podnože založené pro roubování v ruce někde v závětří dílny (páč toho nedělám moc a mohu klidně týden dva počkat na lepší počasí).

Na jaře mne čeká potřeba udělat si 3 stromky Opálu, 2-4 Katinky, možná nějaké další Vysocké velkoplodé, 1-2 Vaňkovu domácí a asi 12 meruněk podle toho co seženu za prověřené rouby nebo při procházce sadem usoudím, že by potřebovalo v brzké době nahradit novou výsadbou. Jabloně budu dělat jen 3, víc podnoží aktuálně nemám. Asi to budou Rubinola, řehtáč a Topas.

...

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika