Roubování meruněk



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?) 
4.12.2013 23:19

slová a skúsenosti p. Rosti považujem za objektívnejšie ako protinázory p.Miloše

To mě, kupodivu, nepřekvapuje.

Na samom začiatku som tiež skúšal vrúble ovocných stromov, rezky a sadenice viniča prezimovať v piesku v studenej pivnici pri +5 st.Celzia. Bolo to pre kočku.

To máte nepochybně pravdu.  Akorát jste přehlédnul, že my se přeme, jestli je lepší uchování v chladničce nebo venku. O sklepě (pivnici) nepadlo slovo.

Ak však necháte hotovú narastenú mrkvu určenú k sklizni na záhone aj cez zimu, na 99% máte istotu, že zmrzne a na jar je z nej kaša

Váš problém je, že s 99% istotou píšete o věcech, které jste nikdy nevyzkoušel. Není to první případ (viz narašení nastříhaných roubů venku v lednu a únoru).

Ak by však tento človek chcel použiť takto uskladnené vrúble kôstkovín na štepenie v čase rašenia až kvitnutia podpníkov, nemá šancu na úspešné ujatie

Další nesmysl. Před časem jsem ukazoval fotky 15iletých slivoní přeroubovaných dlouho po odkvětu. Rouby jsm měl samozřejmě uschované pouhým zapíchnutím do půdy. Kdo si ke mně chodí v květnu pro rouby peckovin (a pár takových zde na fóru je), jistě to potvrdí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 209.70 (?), 4.12.2013 23:32

Máte pravdu, tak ako ja nemám skúsenosti s vrúbľami zapíchnutými do zeme, zatracujete zas Vy spôsob chladničkový, s ktorým mám skúsenosti dlhoročné a nemenil by som. Každý spôsob uskladnenia má svoje plus aj mínus.

Mrkvu ponechanú cez zimu som odskúšal. Na 100% bola na jar na kašu. O tom nepochybujte. Rovnako by to dopadlo so sklizňovo zrelou cibuľou. Ale kto by ju nechával na záhonu? Stačí keď zmrzne a zhnije vplyvom silných mrazov pri nesprávnom uskladnení.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 4.12.2013 23:52

odbíhám od tématu - mrkev přezimuje, ale 80% červené kořenové zeleniny pěstované malopěstiteli je karotka. Stejně tak jako je potřeba rozlišovat mezi odrůdami cibule. Cibule sibiřská sečka dokonce roste jak šnitlik, kdykoliv se teplota přehoupne přes 5°C a nať zmrzne při -8°C, cibule vymrznou při -22°C.

Je jedno, jak se dostanete nejblíže optimu, hlavně když máte ten svůj způsob vyzkoušený. Jedno je jisté, rouby potřebuhjí k prodloužení spánku (dormance) absenci tlaku mízy z kořenů a menší sumu efektivních teplot než má matečný strom. Zajištění absence tlaku mízy z kořenů máme jasné - roub ustřihneme a je to. Jakým způsobem spočítat sumu efektivmních teplot pro rouby... njn a kdo by se s tím počítal ŽE.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 5.12.2013 6:36

Zas budu na indexu skrze souhlas s MV., ale nešť. Je to k tématu OT. Pěstuju obyčejnou mrkev, karotku, obyč. cibuli. Nenechávám je na záhoně plánovitě, ale zapomenuté tam zůstanou. Zjara je vyhrabává rotavátor ve skvělé kondici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 5.12.2013 9:46

Máte pravdu, tak ako ja nemám skúsenosti s vrúbľami zapíchnutými do zeme, zatracujete zas Vy spôsob chladničkový, s ktorým mám skúsenosti

Souhlasím, pane Paĺo, je to tak jak píšete.  Nepochybuji o tom, že rouby v chladničce uchovat lze, již proto, že mnozí to s úspěchem praktikují. Nechci jej zatracovat. Kdybych měl a zapnul (vzhledem k množství roubů) další ledničku, rouby zabalil, vlhčil, ošetřiil fungicidem a pravidelně kontroloval, věřím, že by vydržely. Ale říkám si - proč?
   Omlouvám se za tón minulého příspěvku, byl jsem hůře naladěn.

Mrkvu ponechanú cez zimu som odskúšal. Na 100% bola na jar na kašu. O tom nepochybujte
Nezlobte se, opět pochybuji. Mrkev, když vysejete, tak v tom samém roce nevykvete. Pokud se má rostlina rozmnožit, potřebuje k tomu květy a semena.
Mrkev je dvouletá rostlina, která první rok svého života vytváří přízemní růžici listů a v mohutném hlavním kořeni shromažďuje živiny. Druhý rok vyžene lodyhu s okoličnatým květenstvím. (wikipedia).
   Pokud by vše shnilo, jak píšete, mrkev jako rostlinný druh by vymřela. Buďto tedy žijete za polárním kruhem nebo jste to neodzkoušel.

P.s. Cibule je taky dvouletka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 5.12.2013 11:05

Pokud ovšem nejsme výrobci, samozásobitelé osiva, sadby,málokdo pěstuje kořenovou, nebo cibulovou zeneninu jako dvouletou, většinou ji sklidíme prvním rokem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.12.2013 11:29

důvěřuj ale ověřuj - zdroji bylo v době vytvoření 16 let a je to snůška různých Ctrl+C a Ctrl+V... pastinák je stejně dvouletý jako mrkev a ostatní miříkovité. Nepoškozené kořeny přezimují a běžně se skladují i v promrzajících krechtech. Je jen otázka, při jaké mínusové teplotě ztrácí konzumní jakost a při jaké mínusové teplotě ztrácejí vegetační schopnost. A tyto teploty jsou odrůdově rozdílné. Například letní pór zesklovatí při -2°C zatímco zimní pór až při -11°C.

Konzumní jakost může být jak reverzibilní (zesklovatění cibule) tak ireverzibilní (zesládnutí brambor). Konzumní jakost nezajímá hlodavce a klidně vyhledávají zeleninu, kde mráz přemněnil škroby na jednodušší cukry.

Vraťme se k tématu. Jeden známý mi na otázku, proč skladuje rouby v ledničce odpověděl, že venku by mu zmrzly. Optal jsem se ho, proč tedy nezmrznou na větvích, když tam je mráz větší než u domu nebo v jámě (v pařníku). Odpovědí bylo dlouhé "Aháááááá" a od té doby nemá problém se skladováním roubů. Pochopil že mráz roubům neškodí tak jako sucho (i v ledničce může být příliš sucho, pokud balíte skladované neprodyšně (viz nenačnutý jogurt a mléko uzevřené šroubovacím uzávěrem). V ledniče taky může být příliš teplo, když v rámci úspornosti spotřebiče chladíte jen na -6°C. Na záhoně u pana Vysloužila je podle mého názoru průměrná denní teplota stejná nebo nižší než v ledničce a teplota zastíněné půdy (zahrabaná část roubu) do května nevyleze nad 8°C cca do května. Jeho způsob sice nepoužívám, ale nebál bych se, že mi dá rouby narašené nebo zaschlé třeba po odkvětu jabloní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 5.12.2013 11:47

Předpokládám,že zesklovatění cibule asi není vratný proces.

Stran teploty vidím velký problém v rapídně narůstající teplotní křivce, která na jaře v některé slunečné dny prudce stoupá-hlavně po popledni.Suma denních teplot může být celkově nižší(noční mrazy,chladna), než v konstantně laděné chladničce, kde je 24hod.teplota stálá-v tom vidím velkou výhodu.

Stromky uchované přes zimu ve skleniku začínají z jara velmi brzy pučet.Stačí k tomu několik málo denních minut s max.tepl.ve skleníku v době špičky 25°C přes poledne,po poledni(celkem dvě hod),bez cirkulace vzduchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.12.2013 12:28

denní maxima u ustřiženého roubu nestimulují kořeny k tlaku mízy protože roub je nemá. A nedostatku vláhy se brání oddálením nástupu rašení = v denních maximech nevidím problém, stejně jako v mínusových teplotách (jednou jsem dostal rouby i kyblíkem vody ve které zamrzly a byly tam týden, než si paní vzpoměla, že mi je ještě nedovezla (tedy týden, průměrně -5, z 3/4 délky roubu ve vodě/ledu) a přesto se ujaly a rostly. od té doby věřím že optimum je -2°C a 80% rv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 5.12.2013 12:50

Pupeny na výhonu nepotřebují k počátečnímu rozvíjení se tlak mízy z kořenů,viz předčasně rozvíjející se rouby v ledničce, nebo rouby volně zabalené ve sklepě, nařezané barborky,nebo už zmíněný nezakořeněný stromek ve skleníku(stromek nějaké zásoby v kořenech sice má).Pokud má výhon minimum zásobních látek pro rozvoj, vlkost v pletivech,startovním výstřelem rozvíjení pupenů se stává pouze překročení meze aktívních teplot.

Stává se,že po zimě přijde velmi teplé jaro.Pokud si nedáme pozor,a nechali jsme ukolébat minulými úspěchy se založenými rouby venku v půdě,může se stát,že přijdeme a rouby budou vyrašeny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika