|
Uzení masa
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9
|
|
|
|
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 6.1.2020 17:23
Zdravím, nástřik masa solným roztokem je nejrychlejší způsob naložení.Místo v ledničce zabere jen na 2-3dny.Stačí 1-2dny a maso je po celém kusu naložené.
Z vakuování bych měl trochu obavy že se mi maso zkazí.Není ho jak zkontrolovat např.čichem.
Dříve když jsem nakládal do láku na 6-8týdnů, tak mi lák někdy vydržel celou dobu naložení a někdy jsem ho musel měnit.
rpstylle@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 87.2 (?), 8.1.2020 10:39
Maso nakládám na 20% soli a3 % cukru. Voda musí mít stejnou váhu jako váha masa. Je to vyčteno z technologie zpracování masa. Nálev vydrží při teplotě 4° bez toho, aby zahnivala i když se maso po celý měsíc otáčí. Do nálevu nedávám česnek a pokud bylo maso natreno česnekem se solí, před naložením ho umyju v 50° teplé vodě. Před územním dám maso do vřelé vody, ale jen na 2 minutky a věšim do uzaku. Udim na 80 dvě hodiny a pak dle tloušťky masa. Špek pak ještě max. 3hodiny. Jak se začne vlnit ven sním. Hned do studené vody a zchladit. Pak pověsit a v chlazení. U masa je to po těch dvou hodinách na 65 - 70 °. Udim ještě 6- 10 hodin. Dle potřeby. Zařiznu do nejtlustšiho kusu a znej vyřežu plátek na zkoušku. Pak zase do studené vody a vychladit. A
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 8.1.2020 18:06
Zdravím, já nastřikuji 24% solným roztokem.To je 240g soli na 1l vody.Takto udělaným solným roztokem nastříknu 10kg masa.Na kilo masa 1dcl roztoku.Nastříknuté maso již nezalévám lákem.
Maso rozvlažuji v teplé vodě 70-80C po dobu 45min.Než se rozehřeje a vysuší udírna, tak je na to času dost.
Také nevím proč máchat (chladit) maso ve studené vodě.Vytáhnu ho z uzáku a nechám pozvolna vychladnout na vzduchu.
rpstylle@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Ozzák - (8) - 209.40 (?), 8.1.2020 18:29
Já nenastřikuji, ale poctivě ho máchám 4-5 týdnů v solném láku 20%, každý týden uvařím nový lák, jinak mám stejný postup jako vy. Maso vytáhnu a nechám ho do druhého dne vychladnout ve skleníku. Pokaždé je maso jako dortíček a s vodou už nepříjde do styku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.234 (?), 8.1.2020 18:42
Taky nastrikuji 24% lak 1dcl/kg.Na digitálním teploměru nařídím 80 st. teplotu a prázdnou ji zahřívám asi 10 minut (je dřevěná) Jen než dam provázky na maso a oplachnu vodou. Pak to tam vložím a bez dýmu ohřivam asi 40 min. Stále na 80 st. Pak zapalim generátor a během 3 h sjedu na 65 st. Max udim 8 hod.
Topím jediné bukem (drť frakce 1-5)To se doma nedá udělat.Briza a jiné nepoužívám.Nic nechladim.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bocin - (10) - 195.133 (?), 8.1.2020 20:36
Také napřed maso vytažené z láku prohřeji v elektrické udírně vyhřáté na 80 st. C asi hodinku. Pak zapálím vyvíječ kouře a jedu dál standartně.
Chci se ale zeptat - ten Váš lák 24 proc. je dost silný. Za jak dlouho udíte? Není to přesolené? Je to pouze sůl + cukr, anebo je tam část Pragandy?
R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
< 6, 7, 8, 9
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|