3 způsoby, jak minimalizovat ztrátu půdní vlhkosti

Vlhká půda
Zdroj: www.prirodnizahrada.eu

Příchod teplého vegetačního období signalizuje velké věci, v neposlední řadě i příchod bujné hojnosti a bohaté úrody. Je úžasné být na pozemku v tričku místo zimního kabátu a věnovat se všem těm nezbytným, ale nesmírně příjemným pracím, které zajišťují příchod úrody. Zvýšené teplo však není bez problémů. Spolu s jasným sluncem a nízkou vlhkostí vzduchu zvyšuje odpařování půdní vlhkosti a ztrátu vody z rostlin. To klade zvýšený důraz na ochranu tohoto nejcennějšího zdroje. Naštěstí kroky, které podniknete nyní, vám ukážou způsoby, jak minimalizovat ztrátu půdní vlhkosti a ulehčí vám pozdější letní období. Teploty se totiž změní z tepla na horko a vám se pak může zdát, že se neustále honíte za udržením hydratace plodin.

1. Zlepšete zadržování vody přidáním organické hmoty

Zlatým pravidlem pro každého zahrádkáře je půdu vyživovat. Projevte jí lásku a ona se vám odmění větší a lepší úrodou! Jakékoliv půdě – od písčité půdy s volným odtokem až po těžkou jílovitou půdu – prospěje vydatné přidání dobře shnilé organické hmoty, která kromě šetrné výživy plodin výrazně zlepší schopnost půdy zadržovat vláhu.

Zdroj: www.growveg.co.uk

Záleží na tom, co přidáte, a co je v místě k dispozici. Některé organické půdní přídavky mají vyšší obsah živin než jiné. Zlepšovače půdy s vysokou až střední úrodností, jako je žížalí kompost nebo zahradní kompost, je nejlepší přidávat během vegetačního období. Živiny v nich obsažené rostoucí rostliny v tuto chvíli okamžitě přijmou. Přípravky pro zlepšení půdy s nízkou úrodností, jako je listová plíseň, lze přidávat kdykoli.

Mezi další půdní přídavky s nižší úrodností patří kompost ze středisek pro recyklaci zeleného odpadu, sláma, štěpka z kůry a drcené odřezky, které by se měly ponechat na povrchu půdy jako mulč. Dalšími půdními přídavky střední až vysoké úrodnosti jsou kompost z hub a některé z býložravých živočišných hnojiv (aplikované pouze v dobře vyhnilém stadiu).

Zdroj: www.growveg.co.uk

Nešetřete organickými látkami. Vrstvy až 10 cm hluboké dodají půdě skutečnou sílu. Zvýší její organický obsah, což zase zlepší její schopnost nasáknout a udržet půdní vlhkost a zároveň umožní jejímu přebytku volně odtékat – je to opravdu dokonalá zlatá hůl!

Mnoho zahrádkářů dává přednost zakopání organické hmoty. Snažte se udržet organickou hmotu v horních 20 cm půdy, protože zde se nacházejí kořeny vašich plodin. Pokud se věnujete bezorebnému zahradničení, přidávejte organickou hmotu málo a často a nechte ji na povrchu půdy, aby ji žížaly vyhrabaly za vás.

2. Zabraňte odpařování pomocí mulčování

Moudrý zahrádkář nejenže zlepšuje zadržování vody přidáváním organických látek, ale také zdvojnásobuje své úsilí o zadržení mokrých látek, jakmile je půda vlhká – o to se postará pořádný mulč.

Zdroj: www.growveg.co.uk

Mulče jsou materiály položené na povrch půdy, které potlačují plevel. Zpomalují také odpařování a v případě organických mulčů pomalu vyživují půdu a zlepšují její strukturu. Obvykle se používají organické mulče s nízkou úrodností, jako jsou výše uvedené mulče, a také posekaná tráva. V krátkodobém horizontu je primárním cílem potlačit plevel a udržet půdu, alespoň v létě, chladnou a vlhkou.

Vytvořením houbovité struktury pomáhají organické mulče půdě snáze absorbovat déšť, snižují odtok vody při silných deštích a zlepšují tak její schopnost obnovovat hladinu vláhy po období sucha. Mulč položte v tloušťce 2-10 cm a dbejte na to, abyste rostliny nezaplavovali.

3. Odstraňte plevel

Jedním z běžných způsobů, jak zachovávám půdní vlhkost, je odstranění plevele, zejména všech hluboko zakořeněných.

Čím více rostlin čerpá z půdní zásoby vláhy, tím rychleji půda vysychá. Odstraněním všech rostlin kromě těch, které se snažíte pěstovat, se půdní vlhkost udrží déle.

Jednoleté plevele a listy vytrvalých plevelů můžete nechat na povrchu půdy, aby na slunci seschly. Jejich ponecháním se efektivně vytvoří další mulč. Jedno upozornění: pokud je chladno a zataženo, některé plevele mají tendenci znovu zakořenit a vrátit se na začátek. Plevel ponechte na povrchu půdy pouze tehdy, pokud jste řádně přerušili kořeny nebo pokud je slunečné, horké nebo větrné počasí, které plevel vysuší. V opačném případě je vyhoďte na kompost. To, jak se zbavit plevelu, jsme pro vás podrobněji sepsali zde.

Zdroj: www.shutterstock.com

Jsem si jista, že někteří z vás budou mít stejně geniální nápady, jak zlepšit zadržování vlhkosti v půdě. Podělte se o své nápady, jak minimalizovat ztrátu půdní vlhkosti, níže a usnadněme život našim plodinám – i nám!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno