 |
Klobásy opět nakyslé, 18.3.2021 Zdravím, udírnu vyhřívejte tak dlouho, dokud se nezbavíte veškeré vlhkosti uvnitř uzáku.Já to provádím v zimním období cca 1,5hod.Na teploměru mám i 100-110C.Při rozehřívání (vysušování) uzáku se používá obyčejné dřevo, např.smrk.Dřeva se spálí... celý příspěvek > |
 |
Klobásy opět nakyslé, 14.3.2021 Zdravím, nevím jak jste udila.Udírna musí být před vložením masa, klobás,dokonale vyhřátá (vysušená).Topeniště má určitě rošt, který do topenště udírny nepatří.Kouřovod (roura od kamen) se může ochlazovat, dehtovat.Při tak krátkém kouřovodu cca 1m... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Uzení masa, 21.1.2021 Zdravím, zkusil bych vyměnit teploměr.Může být špatný jak píše Jezevec.Jestli při uzení z masa kape hodně omastku, tak v žádném případě neudíte na 40 ani na 60C.Pokud udíte na 60C a poté na 40C, tak maso nemůže být upečené.Za 8 hodin nemám vyuzené... celý příspěvek > |
 |
Nakládání a vakuování masa na uzení, 5.11.2020 Zdravím, já maso napichuji na plechu co se dává do trouby. Při napichování z masa nějaký ten solný roztok vyteče. Když mám maso napíchané a uložené v nádobě, tak k němu naleji roztok který mi vytek na plech. Dám plastové prkénko a zatížím žulovou... celý příspěvek > |
 |
Průměr komínu k udírně, 27.9.2020 Zdravím, udírna s takovým odvodem kouře není jen má, je jich hodně.Udírna nemusí mít tah jako kotel.Některé udírny nemají vůbec komínek.Přebytečný kouř odchází škvírama mezi prkny.Když uděláte otvor v co nejvyšším místě ve štítu, tak je to bez... celý příspěvek > |
 |
Nakládání a vakuování masa na uzení, 12.7.2020 Naložené maso musí být potopené v láku, jinak se bude kazit.Proto to zatížení.Také při zatížení se z láku vytlačí přebytečný vzduch který vněm je.
rpstylle@seznam.cz |
 |
Teploměr do udírny, 15.5.2020 Zdravím, pokud je káblík na stropě, tak teploměr měří teplotu u stropu kde je největší.Teploměr u udírny by měl být ve středu uzeného masa.rpstylle@seznam.cz |
 |
Jak uchovávat klobásy?, 8.4.2020 Zdravím, klobásy můžete vyhodit.Já osobně bych je nejed ani po omytí.Ta místnost s plísní dole na stěnách není vhodná k sušení klobás.Lepší je půda kde proudí vzduch.rpstylle@seznam.cz |
 |
Šunka bez rychlosolí, 6.2.2020 Zdravím, žádné vařené kůže, žádný prát.Jen dílo pořádně promíchat, po částech přidávat ledovou vodu.Až se voda do masa zapracuje, přidat opět trochu.Na kilo masa 1dcl vody.Růžovou barvu šunky jde docílit lžičkou cukru.Šunku dělám z plece,... celý příspěvek > |
 |
Šunka bez rychlosolí, 6.2.2020 Pro pána 205.234.Když jsem začínal s uzením na moravě před 35.roky, tak žádná praganda nebyla.Nakládalo se maso na uzení, na klobásy, dělala se šunka, nakládal se česnek, zelenina atd.Vše do normální soli.Již řadu roků žiji v Krkonoších a dělám to... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Šunka bez rychlosolí, 5.2.2020 Zdravím pána 205.234.
Podle Vašeho názoru je šunka když se použije praganda? Šunka z obyčejné soli není šunkou? Podle Vás je to vepřovka? Když udělám šunku z krůtího nebo kuřecího masa opět bez pragandy, bude to také vepřovka? Nebo jí dáte jiný... celý příspěvek > |
 |
Šunka bez rychlosolí, 5.2.2020  Zdravím, včera jsem dodělal domácí šunku.Je vyrobena z vepřové plece, bez rychlosoli a bez prátu.Jen maso nakrájené na kostky, sůl,cukr a voda.Dobře promíchat v lepivou hmotu, dát do šunkovaru a druhý den uvařit ve vodě 75-80C cca 2 hod.Krásně drží,... celý příspěvek > |
 |
Stavba udírny (skříně) a příslušenství, 3.2.2020  Zdravím, já osobně bych udělal střechu sedlovou.Ve štítu v nejvyšším místě udělat otvor s takovým šupákem.Když budete mít komín směrem vzhůru, tak vám bude kondenzát kapat na maso.
Dno mám betonovou desku na které je ze 4ks příčkovek vyzděný sokl... celý příspěvek > |
 |
Množství dřeva na jednu várku?, 1.2.2020 Zdravím, ty odřezky jsou jen nějaká slabá prkénka?Pokud ano tak budou hořet jak papír a bude docela složité uhlídat teplotu v uzáku.
Kouřovod by nějaký spád mít měl.Čím méně pravých uhlů na kouřovodu, tím lépe.Já mám kouřovod dlouhý 1500mm s... celý příspěvek > |
 |
Množství dřeva na jednu várku?, 31.1.2020 Zdravím, to se nedá tak jednoduše říci.Záleží z jakého materiálu je udírna (dřevěná, zděná).Udírna se musí před vložením masa rozehřát a vysušit.U dřevěné je to o hodně dříve jak u zděné.Zděná po roztopení a rozehřátí lépe drží teplotu.Se zděnou... celý příspěvek > |
 |