Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.210.129 (?)
25.2.2007 15:07
Mám strarou hrušeň po sudetských Němcích, která nese skvělé ovoce. Nikde jsem neviděl podobný druh. Strom je starý a já bych rád zachránil, ale na vypěstování ze semínka už nejsem nejmladší. Mohl by mi někdo poradit, na jakou podnož by bylo nejlepší hrušku naroubovat? Nejraději polokmen. Díky moc. JP
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
            

Roubování


host - xxx.xxx.37.229 (?)
17.1.2007 12:48, počet návštěv: 441102
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kopulace je skutečně základ.Odvíjí se z ní další způsoby roubování.Nejen jabloní.Např. roubování do boku .,angrešt, rybíz.
Připojit reakci   
               

Roubování


host - xxx.xxx.1.251 (?)
21.1.2007 7:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kopulace je teoretický základ, ale v praxi nedává dobré výsledky. Podle mého názoru dochází při skládání roubu a podnože a jeho obvazování často  k pohybům roubu a podnože a tím k silnému poškození pletiv na styku a roub se ujímá málokdy. Taky i ujímající roub je mechanicky držen jen v podstatě tlakem lýka přes roub na podnož, takže vlivem třeba větru nebo dosednoucích ptáků na roub dochází k rozpojení srůstajícího roubu. Připomínám, že roub je na to citlivyý jeden rok, teprve když vyraší i druhý rok po roubování, dá se říct, že roubování bylo úspěšné.
Připojit reakci
                  

Roubování


host - xxx.xxx.166.20 (?)
21.1.2007 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak stímto bych moc nesouhlasil. Když uděláte roubování najaře, musí být do podzimu prodejný stromek. To znamená že přírůstky jsou značné. Už jsem toho narouboval mnoho, ale ptáků jsem se nikdy nebál. Vždy používám igelitovou pásku a pří určité zručnosti se s pletivy nic nestane.  Jo' to srny, ty dokáží nadělat škody.  Pokut se bojíte Káněte, udělejte mu bidélko.   VašekB
Připojit reakci
         

Roubování


host - xxx.xxx.58.114 (?)
9.4.2012 18:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes 9.4. jsem začal s roubováním jabloní za kůru - míza již pěkně proudí (vloni to bylo o týden později), střední Morava.

Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.210.129 (?)
25.2.2007 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám strarou hrušeň po sudetských Němcích, která nese skvělé ovoce. Nikde jsem neviděl podobný druh. Strom je starý a já bych rád zachránil, ale na vypěstování ze semínka už nejsem nejmladší. Mohl by mi někdo poradit, na jakou podnož by bylo nejlepší hrušku naroubovat? Nejraději polokmen. Díky moc. JP
Připojit reakci
         

Roubování


vyslouzil (17344)
25.2.2007 20:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ze semínka hrušku nevypěstrujete - tedy ne tu stejnou. Musí se naroubovat. Nejlépe požádejte nějakého zahrádkáře,který to umí. Ze staré hrušně uřízněte roub -co nejsilnější výhon vyrostlý v posledním roce. Naštěpovat se může  na kteroukoliv hrušeň,nejlépe mladou
Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.166.42 (?)
1.4.2008 14:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednotlivé varianty se liší tvarem spoje, společný je způsob ošetření spojovaného místa, který spočívá v upevnění spoje ovázáním lýkem, pryžovým úvazkem nebo PE páskou a zamazání ran štěpařským voskem nebo balzámem (i řezné plochy). V chladnějším období využijeme vosk tekutý. Dodržení hygieny práce = prevence proti přenosu viróz.
Řezy na podnožích i roubech mají být co nejpřesnější (tvary pro jednotlivé varianty vyplývají z obrázků). Pracujeme s dobře nabroušeným(!) roubovacím nožem. Pro srůst je důležitý těsný styk, aby vrstvy kambia (dělivého pletiva pod kůrou) v místě řezů k sobě těsně přiléhala. U dobře srůstných druhů mají přiléhat alespoň na jedné straně (obr.).
Z mnoha způsobů štěpování a jejich variant se pro okrasné dřeviny nejvíce používá:
Roubování
* kopulací - pro přibližně stejně silnou podnož i roub (obr.).
* na kozí nožku - silná podnož, slabý roub u opadavých listnáčů (obr.).
* do rozštěpu - obdoba kozí nožky, pro velmi tenké rouby a měkká dřeva (obr.).
* za kůru - pro velmi slabé rouby v plné míze, často pro přeroubování starších stromů a za kůru s klínovým řezem roubu - ve skleníku pro jemné výhony hůře a dlouho srůstajících druhů (obr.).
* postranním plátováním - nejčastěji pro jehličnaté silné rouby a listnáče roubované pod sklem (obr.).
Očkování na spící nebo bdící očko (pupen)
* T-řezem (nebo křížovým) - nejběžnější (obr.).
* třískové - v době, kdy je málo mízy, a prstencové - starší způsob pro použití v plné míze (obr.).
* nikolování - očkování, při kterém se mezi očko a podnož vkládá slabá destička třetí odrůdy pro překonání špatné srůstnosti (nesnášenlivosti odrůd).
Na bdící (rašící) očko se provádí v květnu až červnu, na spící v červenci až září (za druhé mízy). Spící očko má jen srůst - rašení v tomto roce je nežádoucí (nestačí vyzrát). Podnože mají být v plné míze, očka odebíráme z odřízlých vyzrálých letorostů, které ihned po odříznutí zbavíme listů.
Přikájení (ablaktace)
spočívá ve spojení rostlin s vlastními kořeny a odříznutím roubu od mateřské rostliny až po srůstu. Jedna z obou rostlin se proto většinou i s hrnkem zapustí do země poblíž místa spojení, vedle druhé volně rostoucí. V místě požadovaného srůstu na obou rostlinách seřízneme několik cm dlouhý proužek kůry, obě řezné plochy se k sobě přiloží a pevně sváží. Proti narušování srůstání (pohybem větví ve větru) se místo srůstu vyváže k pevnému kůlu (obr.).
Využívá se pro dřeviny s velmi slabými letorosty (Betula pendula 'Youngií').

Připojit reakci
      

Roubování


host - xxx.xxx.40.42 (?)
13.3.2019 7:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chci se pokusit o přeroubování odkopku hrušně. Hodně jsem toho přečetla, snad i porozuměla, jen jedno bych potřebovala objasnit. Na obrázcích, kde je upevňován roub lýkem to vypadá, že očka proti řezu jsou z ovinování vynechaná, ale při upevnění páskou je celý spoj omotán bez přerušení. Můžete mi prosím vysvětlit jaká je vlastně úloha těchto oček při roubování kopulací a při roubování za kůru, jak je to s tím upevněním a zamazáním štěpařským voskem?  Děkuji.       Jarča

Připojit reakci
         

Roubování


host - xxx.xxx.234.160 (?)
13.3.2019 8:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ocko moze byt aj trochu nad urovnou podpnika, tam kde uz nie je paska, ja to tak robim pri vrublovani za kôru
Připojit reakci
            

Roubování


vyslouzil (17344) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.3.2019 9:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vždycky je dobré, aby očko naproti řezu bylo volné, jeho rašení usnadní ujmutí a urychluje hojení. Ještě důležitější je však, aby byly řezné plochy bez přístupu vzduchu a nevyschly. Proto se při vázání lýkem rány zavoskují a při vázání hermetickou páskou raději zakryjí i pupeny. Platí to pro roubování kopulací i za kůru. Pokud se Vám podaří ovázat páskou roub tak, aby tažná očka naproti řezu na podnoži i roubu zůstala nezakrytá, bude to jen dobře (já se o to obvykle snažím). Když omotáte páskou celý roub i s nejvyšším očkem podnože a nejnižším očkem roubu, nic hrozného se nestane, roub se taky ujme, pokud byly rouby svěží, řezy čisté, rovné a ovázání pevné.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kanadská reneta alias kmínová1122.10.20196801
Určení odrůdy z Mac Intoshe 422.10.2019969
Identifikácia odrody422.10.2019152
Lze podsadit pod starou jabloň mladou jako náhradu?1322.10.2019841
Jadroviny 201910921.10.201916182
Kde ochutnat jablka - okolí Ústí nad Orlicí621.10.2019421
Jabloň Lucy10720.10.201972502
Zimní odrůda - vhodný výběr420.10.2019740
Spencer 4719.10.201947929
Klíčení jablka ze semene2019.10.20192266
Opál 6519.10.201936354
Cosmic crisp WA38 518.10.20191240
Semenáč ako podpník118.10.2019136
Car Alexander? 617.10.2019581
Prince je výborné, poroste mi tady?117.10.2019118
Delor 3317.10.201919051
Matčino1417.10.20193111
Dotaz na jabloň116.10.2019162
Kanzi 4116.10.201923661
Rada při výběru jabloně315.10.2019817
Beni Shogun 5815.10.201927443
Jabloň Felicita? 215.10.2019287
Zimní jabloně1615.10.20199845
Melrose 5815.10.201950358
Odrůda Admiral13415.10.201949631
Red Prince / Red Jonaprince4915.10.201951374
Meteor712.10.20194089
Jabloň Jonathan6211.10.201966497
Nadměrná násada plodů ovocných stromů499.10.201938265
Muškátová reneta 69.10.20195213
Jabloň Vanda288.10.201938156
-3,2°C a jablká na stromoch78.10.2019811
Fuji266.10.201913545
Jantar 345.10.201927629
Jarka195.10.201911814
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu335.10.201911446
Rozela 615.10.201952033
Kidd´s orange845.10.201962682
Florina764.10.201940997
Pinova324.10.201929112
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice19.10.2019
Co mi žere slepice18.10.2019
Co mi žere slepice17.10.2019
Chov pstruhov17.10.2019
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou17.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů