Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách



KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 191.35 (?)
18.5.2011 20:46

Dnes jsem vyvěsil feromonový lapák na zjišťování letu obaleče jablečného. HK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 191.35 (?), 18.5.2011 20:46

Dnes jsem vyvěsil feromonový lapák na zjišťování letu obaleče jablečného. HK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 155.12 (?), 18.5.2011 21:56

Tož já sem vloni a předloni vyklátil všechny odrůdy jabloní háklivé na strupovitost, padlí jsem měl většinou na Idaredech, a nasadil odolnější rezistenty. Výsledek je v tomto okamžiku takový že mám padlí už skoro na všech stromech. Včera jsem stříkal (Zato) meruňku a broskvoně proti strupovitosti a tak jsem pro sichr vzal i jabloně s hrušněma. Raritou jsou patrně hrušně kde se dá na listech lehce najít min. šest různých napadení, kroucení, ožírání, černání, vadnutí atd. atd... Jen takovou perličku k révě, nejvíce napadené letorosty hálčivcem a vlnovníkem jsou tam kde jsem provedl v předjaří postřik Sulkou, nejen svět ale i zahrada se v ... obrací!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.5.2011 22:18

No právě, že značná část rezistentních odrůd je citlivá na padlí. Naštestí, i když to nemám do Hk příliš daleko, je u nás přeci jen chladněji, a tak padlí " zlobí "jen v některých letech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 131.40 (?), 18.5.2011 23:54
Dobrý večer Mirku! Nechcem ani uveriť, že máte takú smolu na viacerých plodinách, ale keď to popisujete, bude to pravda. Nebývam až tak ďaleko od Vás, klimatické podmienky máme dosť podobné, ale zatiaľ si nemôžem sťažovať. Sulkou som tiež striekal a na viniči po akarinóze ani stopa. Na broskyniach občas odtrhnem kučeravý lístok, na mladých výhonkoch hrušky aj blízkej jablone Orion trocha šarapatil akýsi cicavý hmyz. Zvädnuté čerňajúce konce letorastov odštípnem a je to vyriešené. Vošky mňa zatiaľ netrápia, natrel som pásky na kmeňoch Chemstopom. Načo striekať insekticídy a súčasne zabíjať prirodzených predátorov všetkých tých potvôrok, čo nám robia starosti? Striekal som zatiaľ okrem marcového Kuprikolu na broskyniach a aprílovej Sulky na viniči iba listovú výživu s mikroprvkami. Na malinách mi to nepomáha ozdraviť žlté listy, ale to sú proti Vaším problémom iba prkotiny. U rezistentných jabloní som ani teraz ani v minulosti múčnatku nezbadal, takže to s tou citlivosťou k oidiu nebude také hrozné. V minulosti som pestoval oveľa viac rezistentov, ale múčnatka bola iba na údajnom Angolde, u ktorého som sa úrody nedočkal, takže ktoviečo mi vtedy predali... Majte sa pekne a hlavu hore! Sezóna sa ešte len rozbieha. Nikto nevieme, čím príjemným nás ešte prekvapí... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 19.5.2011 7:30

Paľo (skorosousede ), zdravím Vás do krásného jarního rána. Abych se přiznal tak savý-žravý jsem na stromcích ještě letos nestříkal (buď fučelo, pršelo nebo jsem byl v práci), jen pár žduchů na mšice na malinách (na zkoušku). Stromky budu muset, proti těm potvorám co dělají dírky do mladých plodů, ošetřit. Násada plodů je velká ale počet napadených taky. Velkou část viny na těch problémech nese poloha mé zahrady blízko řeky, a navíc obehnání železničního koridoru několikametrovou protihlukovou betonovou stěnou (nad zahradkářskou kolonií!!!) umocnilo prohánění větru a tím i snížení teploty v chladných měsících. Abych ale jen nebrblal tak musím konstatovat že např. nemám letos problém s kadeřavostí, slimáci ještě nezaútočili a k mšicím nemají mravenci přístup díky lepidlu. Pomrzlá réva se zotavuje a na nových výhonech je vidět semtam i nějaký květ. Co se týče žlutých listů tak s tím bojuji na ostružinách, přihnojil jsem NPK (trochu se to vzpamatovalo) ale po posledních deštích zase návrat ke žluté. Tady ještě vyzkouším postřik hnojivem na list (s obsahem hořčíku a železa) a pro jistotu taky na révu. Na ostružinách u baráku mne trápí rez na ostružiníku, tam budu muset postřik aplikovat a pro příště letorosty více zakrátit. Mějte se hezky a ať se Vám i všem mičurinům daří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 191.35 (?), 20.5.2011 22:45

Ve feromonovém lapáku bylo včera uloveno 12 a dnes 5 obalečů. Připadá mi to letos nějak moc brzo. Mimo jiné vždy stříkám třešeň proti červivosti, když kvete černý bez, a to bylo cca na Medarda. Letos bez už kvete nyní. Prý už někde kvetou lípy. Lípa má kvést v červnu a na horách v červenci. To pak budou postřiky proti obaleči jablečnému taky dřív. Průměrně to je pro teplejší oblasti 5. až 20. června.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.218 (?), 28.5.2011 11:13

K těm lípám: v Praze na Uhelném trhu už krásně kvetou a nádherně voní. Škoda, že se lip vysazuje tak málo. To je samý platan a dub a bůhvíco ještě, ale lípy skoro nikde. A to je to náš národní symbol! Jinak si pamatuju, že o letních prázninách jsem pomáhala sestřenici z Klatovska sbírat povinně lipový květ, museli ho odevzdávat do školy. To bylo na začátku července! Takže všechno je urychleno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.218 (?), 28.5.2011 11:15

Ještě dodatek k tomu sběru lipového květu o prázninách: bylo to tak před 30 lety, když jsem byla na ZŠ :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 47.93 (?), 28.5.2011 14:19

zdravím všechny-nevíte někdo jak to vypadá s obaleči v okolí brna? díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 28.5.2011 22:26

Ano, letos je vše dříve.Velcí pěstitelé už dostali signál na nálety obaleče v okolí HK. Já jsem letos v klidu, protože všechny peckoviny sklidil mráz (vyjímkou je broskev ve tvaru U u zdi domu). Z jádrovin je jenom pár plodů asi na 5 vřetenech jabloní a hrušni Bohemica. Nejvíce plodů zůstalo na 4 leté odrůdě Sir Prize, což je pro mne dost překvapující.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika