Opravný řez Admirálu na M9



Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.140 (?)
9.4.2016 13:15

Rád přijímám pane Hlavatý a rovnou se omlouvám, že jsem jen na okamžik pochyboval o Vašich ovocnářských kvalitách.Musím smeknout před Vašimi stromečky a výpěstky.Péče z nich jen vyzařuje.Velice se mě líbila pasáž o hlíně.Jako by jste mě mluvil z duše.Je to báječný pocit pokud je zahrada upravená, na stromečcích visí úroda a člověk se může v podvečer kochat krásou a popíjet drink a přitom plánovat. Ten pocit se nedá koupit.Je sice trochu unavený ale spokojený.Kolikrát chodím ze zahrádky až po půlnoci.Kde je to dnes vidět, vzít do ruky hlínu a čichnout si k ní.Ta voní a proto si zaslouží aby se kní člověk při práci klaněl a pečoval o ni.Mnoho dalších pěstitelských úspěchů.Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 165.146 (?), 3.4.2016 21:32

Co se týče znásilňování stromů, je to zřejmě trošku podsouváno mému řešení.Velmi často tu čtu jednoduché řešení a vlastně nepěstování.Stačí vysadit nenáročnou odrůdu a zázrak je hotov.Bez práce.Já osobně žádnou takovou odrůdu neznám.Každá potřebuje základní péči pro kvalitní sklizeň.

Pro ukázku zde uveřejním jarní řez souseda, zastánce tzv. přirozeného růstu s nezájmem o udržovaci řez.Po 12 letech si vzpoměl.Tak se kochejte a přemýšlejte zda každoroční udržovací řez je znásilňování a nebo tato brutalita vůči stromkům.Poslední snímek je ukázka moji 16 let staré hrušně.A to je prosím směska tří odrůd.Čtvrtý je ve stádiu loňského prutu.Co myslíte, kdo znásilňuje? 

Zahradě zdar          Mičurin II (470 m)






Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?), 4.4.2016 7:52

Pán Polehla, ak reagujete na môj príspevok, tak sa hlboko mýlite - nemyslel som na Vás. Ak by Ste si to prečítali dôkladne, pochopili by Ste že som chcel povedať pravý opak toho čo mi vkladáte do úst ("nepěstování"). Ten príspevok o čiernej moruši je práve o tom, že stromček bol s láskou vypestovaný napriek jeho hendikepu (a vznikol obor na trpasličej nôžke). My niekedy niečo plánujeme a príroda nám do toho zasiahne. Pán Vinšálek to pochopil správne, Vy evidentne nie. Nechcem sa ale s Vami sváriť cez internet, je to dosť trápne a obťažuje to ostatných. Všetka česť - hrušku máte pekne vypestovanú. Čo sa týka fotiek zo susedovej záhrady, tak len toľko - ja som sa teda rozhodne NEPOKOCHAL, a pochybujem že niekto ďalší áno (ak škodoradosť nepovažujeme za kochanie). Je to zásah do súkromia Vášho suseda, podľa mňa už za hranicou etiky. Iste, pohľad na tie stromy je tristný, ale stavať si na tomto pomníček... Ešte na záver - ak nepoznáte strom o ktorý sa prakticky netreba starať, tak Vám dám jeden tip: Diospyros kaki. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 4.4.2016 11:29

To, co napsal pan Hlavatý o stromech 20.3. jako doušku (P.s.) ke svému příspěvku se mi moc líbí. Myslím si v podstatě totéž.
    Jenomže nemůžeme míchat dohromady dvě rozdílné věci: přírodní krásu stromů a tržní pěstování ovoce. Stejně jako nemůžeme srovnávat chov živých milých zvířat a výrobu masa. Ano, v minulosri měly tyto aktivity k sobě blízko. Ovoce se sklízelo z krásných stromů v sadech a kolem cest a domácí zvířata žila v jedné rodině s hospodářem. Ale doba je jiná. Chceme mít ovoce, jaké se líbí, maso a vejce v dostupném množství a ceně. Souznění člověka s přírodou nehledejme ve velkovýkrmně prasat ani v produkci ovoce, kde jahody se pěstují na stole a jablka na zastřešených drátech.
    Samozřejmě každý ovocný strom (snad s výjimkou broskvoně) lze pěstovat způsobem, kdy se o něj nemusíme příliš starat. Ovšem kvalita plodů tomu bude odpovídat. Ostatně zapomenuté sady po odsunutých Němcích jsou toho důkazem již 70 let. 
   Zasadíme-li třešeň na ptáčnici na mez úrodného pole (a ochrámíme-li ji před srnčím parožím), pak může optimálně růst a plodit po mnoho let bez lidského zásahu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?), 4.4.2016 12:32

Dovolím si v češtine: Nelze než souhlasit. Život je skrátka o kompromisoch. Veď som v tom P.S. aj napísal, že ako výrobca ovocia by som mal zrejme iný názor. Mne sa veľmi páčilo, ako Ste v jednom svojom príspevku napísali, že pre niekoho môže byť dostatočným uspokojením aj keď si oddýchne v tieni vysokokmeňa, ktorý v podstate nerodí. A daný človek môže byť spokojný aj s týmto.Aj keď mne osobne by iba toto nestačilo.  Každý sme iný, každý očakáva od záhradkárčenia možno iné veci, tak buďme tolerantní a nesnažme sa druhých prerobiť na svoj obraz. Možno je niekedy lepšie si zahryznúť do jazyka (alebo prstov) a nereagovať (aj to moje P.S. bolo príliš patetické...), ale z tých fotiek "od souseda" mi prišlo trochu smutno. A nebolo to len kvôli tým stromom.      S pozdravom: IH     

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 4.4.2016 23:08

z tých fotiek "od souseda" mi prišlo trochu smutno. A nebolo...

Rozumím. Taky jsem si myslel, že heslo: "Kdo nejde s námi, jde proti nám!" patří do učebnic dějepisu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 77.141 (?), 4.4.2016 12:16

Pane Hlavatý, není mojí chybou, že jste můj přízpěvek vzal na svou osobu.Chtěl jsem pouze ukázat rozdíl mezi udržovanými a neudržovanými stromy.Z výrazy typu rezistence, strupovitost,hořká pihovatost, nenáročnost pěstování se tu zachází způsobem který lidi mate a klame.Nemusím si nic dokazovat, za mě hovoří výsledky.Proto naprosto nechápu ten hnis vúči mé osobě.To také něco vypovídá o osobě z které vyšel.Zdejší elita Vás jistě ocení.Každá podpásovka dobrá, ke škodě všech začínajících ovocnářů prahnoucích o vědění a zákonitostech pěstování..Zahradě zdar     Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 186.98 (?), 4.4.2016 12:50

Pánové nehádejte se, kdybych tušil, jakou debatu rozpoutám... je vidět, že jste pro věc zapálení, ale někdy je tady těch sporů až příliš.

Podle mne je otázka řezu velmi složitá, neb neexistuje jeden správný způsob, nýbrž řada různých způsobů, jejichž rozdíly budou generovat velikost, množství plodů, vyzrání či budoucnost stromu. Opravdu dobře ořezaných stromů je u nás poskrovnu, vetšina "zahrádkářů" pěstuje buď dřevo, nebo hromady nekvalitního ovoce. Rozdíly se odvíjí rovněž od odrůdy, podnože, polohy, fyzického stavu jedince (rostliny i zahradníka). Já bych i tu pěknou hrušeň třeba řezal zase trochu jinak - každý máme jiné zkušenosti a představivost co z toho vznikne za 2-3 roky. Všem děkuji za názory. Daník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 9.4.2016 9:08

Nad odoslaním tohto príspevku som veľmi váhal, ale napokon v rámci môjho práva na odpoveď som sa rozhodol pre.        Pán Mičurin II ma vo svojom už vymazanom príspevku označil za "40-dňového učňa ktorý vyniká vo všeličom, ale v záhradkárčení to asi nebude". (Pre objektivitu dodávam, že vymazaný bol aj môj príspevok - a oprávnene). Predpokladám, že sa pri tomto hodnotení opieral o fakty a poznanie mojej práce, veď inak sa úroveň pestovateľa asi posúdiť nedá. Pre prípad, že by ešte chcel domodelovať môj profil záhradkára, dovoľujem si mu poskytnúť zopár údajov. Na fotkách vidno ako ma hodnotili tí, ktorí výsledky mojej práce (konkrétne jablká či hrušky) videli a držali v rukách. Členovia jednej z komisií sú uvedení na jednej z fotiek, o ich kredibilite asi pochybovať nemusíme. Inak súťaž je anonymná, jablká majú len číselné kódy a odtajnia sa až po určení poradia. Chcem zdôrazniť, že to čo je na tých fotkách v žiadnom prípade nepovažujem za cieľ či vrchol svojho záhradkárskeho snaženia. Tým vrcholom je pre mňa pohľad na pekné stromy a ich ovocie a predovšetkým radosť v očiach mojich príbuzných a priateľov, ak ich môžem nimi obdarovať. Necítim sa dobre na pódiu kde mi minister odovzdáva diplomy, ale milujem ten pocit keď máte ruky zababrané hlinou či voskom, alebo držíte nožnice v rukách.  Ešte k tomuto fóru. Keď som doň vstúpil, vedel som že sa nevyhnem ani konfliktom. Sme rôzni, každý po svojom reagujeme na pocit krivdy, nesieme so sebou svoje traumy z minulosti. Ostrá a šťavnatá diskusia mi neprekáža, práve naopak, v takej sa často zrodia dobré nápady. Pán Polehla opakovane použil výrazy "zdejší elita", "rovnocenní oponenti", "elita záhradkářú". Ja si ale nemyslím, že toto fórum je nejaké pieskovisko, kde sa malí chlapci pretekajú kto najďalej dopišá, ani súbojom o "vodcu svorky" či "internetového guru". Vážim si každého prispievateľa, aj začiatočník môže mať pozoruhodný nápad a ak je talentovaný, za pár rokov preskočí skostnatelého rutinéra. Je úplne úžasné, že záhradkár napr. z Košíc môže odfotiť svoj chorý stromček a niekto trebárs zo Západných Čiech mu poradí. O tomto mohli naši otcovia len snívať. Využívajme toto fórum na takéto veci, sporme sa, majme rôrne názory (veď keby sme všetci navzájom súhlasili, načo by také fórum bolo?). Ale skúsme sa držať v rámci slušnosti, a to platí aj pre mňa. Pán Polehla, teraz sa obrátim priamo na Vás: vážim si Vaše skúsenosti, z Vašich príspevkov je zrejmé, že (ako skonštatoval aj pán Vysloužil) svoju prácu ovládate skvele. Rešpektujem vaše ostrejšie reakcie, myslím si že Ste pre toto fórum veľkým prínosom (ako "enfant terrible" rozhodne nenudíte) a že prispievať neprestanete. Berte to ako podanie ruky, ktorú možno neprijmete, ale naozaj Vás prosím - akceptujte že Hlavatý, Vysloužil ani nikto iný nie sú Vaši nepriatelia. Teším sa na Vaše ďalšie príspevky.    IH










Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 9.4.2016 10:26

Pane Hlavatý, upřímně blahopřeji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.140 (?), 9.4.2016 13:15

Rád přijímám pane Hlavatý a rovnou se omlouvám, že jsem jen na okamžik pochyboval o Vašich ovocnářských kvalitách.Musím smeknout před Vašimi stromečky a výpěstky.Péče z nich jen vyzařuje.Velice se mě líbila pasáž o hlíně.Jako by jste mě mluvil z duše.Je to báječný pocit pokud je zahrada upravená, na stromečcích visí úroda a člověk se může v podvečer kochat krásou a popíjet drink a přitom plánovat. Ten pocit se nedá koupit.Je sice trochu unavený ale spokojený.Kolikrát chodím ze zahrádky až po půlnoci.Kde je to dnes vidět, vzít do ruky hlínu a čichnout si k ní.Ta voní a proto si zaslouží aby se kní člověk při práci klaněl a pečoval o ni.Mnoho dalších pěstitelských úspěchů.Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika