Opravný řez Admirálu na M9



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 73.186 (?) 
15.3.2016 19:14, zobrazeno: 18317x

Loni jsem zasadil špičák s předčasným obrostem na M9 se záměrem vytvořit vřeteno nebo volný vřetenový zákrsek. Na doporučení prodejce jsem oproti svým zvyklostem nezakrátil terminál a vzniklo tohle. Předčasný obrost zůstal zkrnělý a nahoře vedle terminálu vyrazil silný výhon. Tem jsem ponechal, že převezme funkci vrcholu a původní terminál ohnul. Nyní přemýšlím o 3 variantách řezu:

  1. radikálně jít zpět do loňského dřeva - červené řezy a začít znovu vytvářet 2.patro a terminál. Spodní obrost snad více zesílí a vytvoří plnohodnotné větve, (možná až zbytečně nízko)
  2. Narovnat a zakrátit původní terminál, nový silný výhon odstranit - zelená
  3. založit nové patro z nového silného letorostu a ty dva boční ponechat ohnuté - ovšem pravděpodobně se vytvoří nové patro, které bude apikálně dominovat nad tím původním předčasným obrostem.

a teď babo raď, případně i chlapifrown


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 15.3.2016 20:50

Nejdřív si ujasněte, jak vysoký chcete kmínek a podle toho zvolte řez. Nejlogičtější mi přijde vytvoření nové korunky z 5 nejnižších pupenů kolmého letorostu (terminál a 4 ramena), ostatní postupně odstranit. Chcete-li ramena níž - z původního (nyní zakrnělého) předčasného obrostu, nezbude než říznout do 2letého dřeva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 73.186 (?), 15.3.2016 21:01

To je ta modrá varianta - jenže to by bylo 1.patro nejmíň metr vysoko, to jako polokmen na M9frown. Mě by vyhovovalo tak 0,8m aby to podjela sekačka a podešel pes.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 15.3.2016 21:42

Štíhlé vřeteno ani vřetenovitý zákrsek nemají žádná patra a výhony vyrůstají v libovolném místě kmínku.
Pokud půjde starý terminál dát opět do svislé polohy, učiňte tak a zakraťte ho. Ten nový odřízněte. Pokud tak nepůjde, odstraňte starý a ten nový zakraťte.
Ty delší výhony asi budou potřeba také zakrátit a hlavně vyvázat do vodorovné polohy. Jeden z nich se mi zdá být vůči kmínku příliš silný, možná by se měl úplně odstranit. Ostatní kratší výhony, pokud jsou zakončeny květními pupeny, zatím ponechte.

Další řez stromku by měl být veden tak, aby jeho obrys se zhruba podobal obrysu smrčku.
To nezakrácení terminálu po výsadbě byla chyba a asi bylo ponecháno více výhonů než 4-5.
Získávat zkušenosti s tvarováním vřetene zrovna u odrůdy Admirál není také nejrozumnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 16.3.2016 7:59

Ak môžem poradiť - spravil by som to čo Vám radí pán Vysloužil. Teda ponechať len najsilnejší kolmý terminál a na ňom vytvoriť novú korunu. Treba ho ale ponechať dostatočne dlhý (aspoň 5 púčikov), aby sa vytvorili nové postranné výhony (tie by bolo dobré od začiatku vyväzovať aby nerástli príliš kolmo), prípadne ešte vyslepiť niekoľko najvyšších očiek. To že kmeň bude vyššie by mi nevadilo, Admiral aj na M-9 rastie dobre. A metrový kmeň nie je až tak vysoký...    Tento postup ale samozrejme vyžaduje odstránenie všetkých výhonov ktoré vyrastajú nižšie, a tiež "stratíte" 1 rok. Z hľadiska dlhodobejšieho sa mi ale javí výhodnejší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 73.186 (?), 16.3.2016 18:51

Tak jsem to tak říznul, čas ukáže, jestli se dole podaří vytvořit nějaké smysluplné ovětvení, nebo bude začínat ve výšce 110cm nad zemí... polokmen na M9smiley


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 165.146 (?), 16.3.2016 20:43

Porušuji svůj slib ale nemohu se dívat co Vám zdejší "elita odborníků" doporučuje a proto reaguji.Chcete zachránit tvar vřetene a dle jejich rad je z toho náhle skoro polokmen.Neuvěřitelné, vzhledem k tomu co chcete a co Vám dovolí stísněný prostor.Máte dvě možnosti:

1-Udělat z toho ten polokmen dle zdejších rad.Po realizaci založení vyšší korunky zjistíte, že Vám v dolní částí budou také rašit letorosty.Přirozená reakce bude je ponechat a snížit tak kmínek.Co se ovšem nestane.Nově založený vršek Vám opět uteče a spodek zakrní.Za rok na tom budete stejně jak letos.Polokmen je pak neodvratný.

2- Moje řešení.Odstraňte čtyři slabé loňské letorosty v nejspodnější části kmínku.Celý vrchol (oba tzv. terminály)sestřihněte nad druhý čípek nad levou zbývající silnější větví(pod terminály) a tu také odstraňte.Vznikne špičák i když dvouletý.Mezi horním ponechaným čípkem (pupenem)  a ostraněným nejspodnějším obrostem je spousta čípků.Na ty nesahejte a to by v tom byl čert aby po takovém zmlazení při bůjném růstu Admirálu nevyrašil a nevytvořil obrost ve výšce, která Vám bude vyhovovat, Pak si můžete vřetýnko přímo vymazlit. - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 73.186 (?), 17.3.2016 22:31

Máte pravdu, že pokud zůstane tažná síla větve nahoře, spodní už výrazně nenarostou. Ještě půjdu na stromek kouknout, jak to do budoucna bude s výškou - jsou tam hned vedle maliny a rybíz, takže nízké větve kolem 60cm by nesmyslně zarostly do houští, je to místo taková z nouze ctnost. Na druhou stranu zakládat korunku M9 od 1m nahoru mi přijde komické. A nepopírám, že mě v případě, že ještě říznu, bude mrzet to kilo prvních jablekblush..na podzim už tam jedno bylosmiley i když se to nemá..ale vykládejte to stromku na M9. Nakonec co jsem odstřihl, hned letos naroubuju jinam. Trochu jsem jen na pochybnostech, jestli když říznu níže, vyroste dostatečný počet větví a nejen zase 2-3 pruty

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 18.3.2016 7:55

Ak chcete mať zo stromčeka štíhle vrreteno alebo vretenovitý zákrpok, tak skončite po tejto vete a ďalej nečítajte. Ak pokračujete, tak toto je len môj názor - a nie "počuli Ste slovo božie, Amen". Vaše foto nie je úplne prehľadné čo sa týka okolia, ale zdá sa mi že k plotu je pomerne dosť miesta od stromčeka. Blízko sú (zrejme) ríbezle, a ak by bola korunka nad nimi tak by to (zrejme) neprekážalo. Čo sa týka tej výšky kmienka na M-9, tak si nemyslím že sa vždy musíme kŕčovito pridŕžať nejakých učebnicových čísel a schém, napokon tu už prebehla na túto tému debata a nie vždy je tvar stromčeka zaškatuľkovateľný. Mám Florinu na M-9 o ktorej by nikto nepovedal že je to M-9, vyzerá ako štvrťkmeň až polokmeň a rodí skvele. Rozhodnite sa len podľa seba, tak aby to vyhovovalo najmä Vám. Prajem Vám veľa úspechov s Admiralom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 18.3.2016 8:15

Admirál není James Grieve, je to bujně rostoucí triploid, metr vysokého kmínku na M9 bych se vůbec nebál - už s ohledem na ty blízké rybízy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika