To, co napsal pan Hlavatý o stromech 20.3. jako doušku (P.s.) ke svému příspěvku se mi moc líbí. Myslím si v podstatě totéž.
Jenomže nemůžeme míchat dohromady dvě rozdílné věci: přírodní krásu stromů a tržní pěstování ovoce. Stejně jako nemůžeme srovnávat chov živých milých zvířat a výrobu masa. Ano, v minulosri měly tyto aktivity k sobě blízko. Ovoce se sklízelo z krásných stromů v sadech a kolem cest a domácí zvířata žila v jedné rodině s hospodářem. Ale doba je jiná. Chceme mít ovoce, jaké se líbí, maso a vejce v dostupném množství a ceně. Souznění člověka s přírodou nehledejme ve velkovýkrmně prasat ani v produkci ovoce, kde jahody se pěstují na stole a jablka na zastřešených drátech.
Samozřejmě každý ovocný strom (snad s výjimkou broskvoně) lze pěstovat způsobem, kdy se o něj nemusíme příliš starat. Ovšem kvalita plodů tomu bude odpovídat. Ostatně zapomenuté sady po odsunutých Němcích jsou toho důkazem již 70 let.
Zasadíme-li třešeň na ptáčnici na mez úrodného pole (a ochrámíme-li ji před srnčím parožím), pak může optimálně růst a plodit po mnoho let bez lidského zásahu.