Melrose a Gloster



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?) 
29.3.2013 21:06

Gloster má jemnější slupku, nazelenalou dužninu, podle doby konzumu více či méně kyselin. Podle mě je daleko lepší než to druhé jablko s tuhou nahořklou slupkou i s aromatem do hořka. Teď na konci března už bude Gloster nejspíše za vrcholem, u druhé odrůdy nevím, kdy je optimum. Přijde mi pořád stejně fádně sladké. Ale jak tu na múj nedávný pohled na odrůdy typu Starking, Starkrimson odpovídali pěstitelé z jiných míst, prý to může být jablko více než jen poživatelné, ale i dobré. Škoda, že je Gloster takový strupáč a že trpí houbovkami, které se do něj dostávají přes jádřinec.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 29.3.2013 21:22

Je to již více než 10 let co vzpomínám na dědovi jabloně (305 mnm) a hlavně odrůdu Gloster a Starkrimson, v životě jsem neochutnal chutnější, šťavnatější, křupavější a krásnější jablka. Bohužel děda již má na onom místě jezírko a tak mi nezbyde než si vysadit Gloster sám.

Ještě lehce odbočím-která odrůda je hodně odolná proti slun.úpalu (mnohé ovoce je u mě spálené),díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 8.11.2013 20:37

Když se řekne Starkrimson vybaví se mi velmi chutná jablka ve školní jídelně, s nazelenalou voňavou dužinou.V té době jsem název ještě neznal, utkvěla mně velmi v paměti svou chutí, a tou nazelenalou dužinou.Která jiná odrůda má nazelenalou dužinu?Což naplat asi potřebuje postřiky proti strupovitosti, nepořídil jsem si ji.

Když se řekne Gloster vybaví se mi, že ji někdo kritizoval pro častou hnilobu jadřince.Velmi vzhledné plody, a plodnost.Tedy jak se říká "navrch huj, ve vnitř fuj.Nepěstuji proto se mohu mýlit.

Když se řekne Melrose vybaví se mi v paměti slova jednoho pěstitele "Těžké, hutné,a chutné jablko.Měl jsem na její pořízení zálusk, ale odradily mě některé její fotografie.Naproti tomu fotografie pana Vlastimila jsou velmi lákavé, a je vidět, že jsou pěstována s láskou, a je jedno, jestli jsou marketová, tržní,nebo patří mezi "staré odrůdy"-ostatně to označení nepochází ode mně, ale mně ani neuráží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 8.11.2013 20:49

Melrose u mně trpěl Ca-deficientní skvrnitostí, Starkrimson strupovitostí a chuť byla taková zvláštní, nahořklá, ale ne špatná. Gloster /aspoň si myslím, že to byl/ jsme česali se školou a hodně se otlačoval. Prý šel rovnou do moštu. Bylo to někde u nádrže Rozkoš před mnoha lety.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 145.37 (?), 8.11.2013 20:55

Ja si myslím, pane Rosťo, že je trochu nešťastné, rozdelovať jablká na trhové(marketové) a na tie ostatné, pestované v záhradkách či pre potechu. Vpodstate každá odroda má šancu sa stať marketovou, pokiaľ sa nájde niekto, kto si ňou vysadí celý sad a po vyrastnutí a nástupu do rodivosti podpíše s predávajúcim kontrakt. Čo keby sme rozdelovali jablká na tie veľmi chutné až špicové a tie chuťovo priemerné. 100 ľudí má 100 chutí, ale predsa len sa väčšina degustátorov nakoniec prikláňa k niektorým sortám viac, k iným menej.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 1.2.2014 18:54

Až teď jsem se dostal k ochutnávce mnohokrát probírané odrůdy Melrose (Jonathan x Red Delicious). A protože byl minulý rok příznivý pro zvýraznění aromatických chutí v plodech, tak musím smeknout i před těmito plody Melrose, co tady mám. Jak známo, tak v těchto příznivých letech se zvýrazní (je patrná) v Melrose typická příchuť odrůdy Red Delicious. Jelikož se jedná o křížení s Jonathanem, tak se u Melrose nejedná v žádném případě o přehnaně sladké jablko. Je to něco podobného jako u Glosteru, kde se výrazná sladkost snížila přikřížením Zvonkového. Chuť těchto Melrose sice nedosahuje takové plnosti a výrazu chuti, jako je tomu například u minuloročních mutací Jonagoldu, ovšem chuť těchto plodů Melrose je minimálně velmi dobrá, ne-li lepší. Touto kvalitou by letos jistě předčila Idared a zvláště když se jedná o stejně dlouho skladovatelné jablko, jako je Idared. Dalo by se snad i říci, že minuloroční Melrose celkem snadno v chuti překonává i mnou chválený Jonalord. Minuloroční Melrose = výborná pochoutka i pro náročnější konzumenty. yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 2.2.2014 20:51

Nu, chuť Melroze jsem vždy považoval a považuji za lepší, než býval Idared. Chuť Glostra nebyla u mne nic moc, zato vzhledově to u mne byla špičková odrůda.
Idared i Gloster jsem však dávno zrušil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 3.2.2014 19:31

Podle mě je Melrose chuťově poněkud nevyrovnaná odrůda. Alespoň pokud jde o různou kvalitu každoročně kupovaných plodů z různých zdrojů. Kupříkladu i z toho nejbližšího z blízkého ovocného sadu. V horších letech vykazuje celkem průměrnou chuť, snad možná i pod úrovní Idaredu, avšak v dobrých letech je chutná a aromatická, jako například letos. Plody jsem zakoupil ze stejného zdroje jako mutace Jonagoldu. Zatímco tyto mutace byly krásně celočervené, tak Melrose byl proti nim zbarvený prachbídně. Ani jsem jej nechtěl kupovat a proto mě teď překvapuje jeho velmi dobrá, aromatická, lahodná chuť. Pokud jde o Gloster tak na něj mám v posledních letech štěstí. A překvapivě se jedná o plody od českých pěstitelů. U Melrose se uvádí, že má větší nároky na stanoviště a vyžaduje teplejší klimatické podmínky. Své by k tomu jistě mohl říci i pan Vysloužil, který právě díky tomu od pěstování Melrose upustil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 30.1.2015 12:43

Nevím o žádné rozšířené odrůdě, která by doplnila tyto dva zástupce kříženců typu RED DELICIOUS. Plody těchto dvou odrůd, pocházející od pěstitele z Jičínska jsou v současné době v této kvalitě: MELROSE - samozřejmě stále velmi pevná a šťavnatá dužnina, což je hodně důležité. Chuť prázdnější, navinulá, málo aromatická. GLOSTER - dužnina méně pevná, chuť navinulá, ale výrazně aromatická přesně v duchu odrůd typu Red Delicious, tedy řádnásmiley Obě odrůdy působí dojmem snížené sladkosti, ale mnohem více je to rušivé u prázdnějšího Melrose. U Glosteru o snížení sladkosti německým šlechtitelům šlo, viz. kniha Příběhy slavných odrůd, jako náhradu za příliš sladký Starkrimson Delicious. Jak je známo, tak u Melrose je kvalita plodů proměnlivá v závislosti na klimatických podmínkách. Trvanlivost jeho plodů je ovšem obdivuhodná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 30.1.2015 12:53

K tomu se připojuje loňský teplotně nevydařený podzim. Většina odrůd náročnějších na délku vegetační doby a teplejší klima nedozrála do optimální sladkosti, mnohde ani v dobrých polohách.  Melrose je jedna z takových odrůd. Třebaže jsem plody z posledního roku nechutnal, myslím, že to bude i jejich problém. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika