Melrose a Gloster



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?) 
19.10.2011 12:06

Prakticky doslova souhlasím s tím, co pan 153.9 napsal.
   Náš vztah ke starým odrůdám je podobný vztahu milovníka aut třeba k Tatře 603. Když otevře kapotu a sedne si za volant, srdce mu zaplesá.  Ale na cestování do práce si ji nepořídí.
   Přidám malou historku. Před pár lety mě navštívil bývalý spolužák, zahradničením absolutně nedotčený. Postavil dům ve Žďáru nad Sázavou a když viděl moji provizorní školku, poprosil mě o 4 jablůňky postupně dozrávající a otužilé pro vysočinu. Vybral jsem mu letní Red Melbu, podzimní Wealthy red, raně zimní Rosanu a pozdní Angold.  Letos jsem jej navštívil pro změnu já, stromky poprvé slušně zaplodily.  Z krásných plodů Rosany a Angoldu (dokonce i z chuti) byl nadšený, obdivovali je sousedé z širokého okolí. Ovšem nad Melbou i Wealthy kroutil hlavou, co jsem mu to věnoval za šunty - malé, strupaté, nic moc chuti. Přitom to byly v mládí moje zamilované odrůdy! Dodnes je považuji za chutnější než zbylé dva rezistenty.  Překvapilo mě, jak moc se prodává vzhled a jak ovlivní i chuťové vjemy, na druhé straně jak možná nekriticky vnímáme dojmy z dětství a mládí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 36.153 (?), 1.3.2016 20:40

dobrý den, i já mám taková Melrose jablka z 550 m n m nestříkám, nic nedělám jen nechávám růst a je to vizitka moderní doby, která nedokáže zajistit dobrá jablka do správné polohy, aspoň že existují stará jablka jako antonovka, která plodí bez přičinění kvalitní dobrá, a ne jen sladká jablka tak akorát do supermarketu, a to ještě bláhovo libovické, tak to nemá chybu, žádná červivost, a která dnešní jablka jsou bez červivosti bez postřiku? hm? a šampion do 500 metrů? jižní chráněný svah v kamenité půdě na vegetativních podnožích? promiňte, ale vegetativní podnože jsou tak akorát pro sadaře na 15 let možná 20 a pro rychlí zisk, ale ne pro extenzivní pěstování, dnešní doba je zcela bez chuti, fádní, a ostatně melrose mi bylo doporučeno ovocnou školkou do 550 metrů, dnes už vím, že je pozdně zimní a na podnoži A2, sice dozraje, ale mít plody o váze 120 gramů, promiňtě, to je na kompost, kam se hrabou staré odrůdy, která dnes už nejsou téměř k sehnání. Omluvte tuto averzi, ale bohužel je to tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.216 (?), 28.11.2011 22:27

Chci se zeptat pana Vlastimila na letošní chuť jeho výstavních Glostrů (fotky v příspěvku Co právě sklízíte). Já jsem odkázaný jen na ty kupované. Jsou taky krásné, velké, pěkně vybarvené, chuť mi zatím silně připomíná odrůdu Angold. Sice osvěžující, navinulá, přesto bych čekal ještě něco lepšího. Jedl jsem v minulosti ještě daleko horší Glostry, takže to vůbec není kritika. Takže jak jste dopadl Vy pane Vlastimile a ostatní pěstitelé?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 28.11.2011 22:51

Letošní Glostery byly pěknější než jiné roky. Chuť zatím nelze posoudit, ale podle chuti sklízených plodů bude asi jenom průměrná



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.216 (?), 30.11.2011 18:25

Taky moc pěkné fotky pane Miloši. Mně se tahle jablka moc líbí, ale asi nejenom mně. Největší radost mně ale udělal pan Vlastimil, když zde umístil fotky Cherry Cox i Lobo. Cherry Cox bych si snad dal zarámovat a pověsit na zeď. Fotek novějších odrůd je dost, ale fotek téhle staré delikatesy moc není. Škoda, že nemůžem ochutnat Vaše krásné Spencery. Panu Milošovi bych chtěl ještě jednou poděkovat za to, že mně daroval pár Bláhovek, vím, že je tady měl někde vyfoceny, ale teď přesně nevím kde jsou. Musím se po nich podívat. Jinak to byla radost pro chuťové buňky, jak říká pan Vlastimil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 12.3.2012 11:08

Vím, že zde k odrůdě Gloster 69 panuje jistá averze díky neuspokojivé kvalitě plodů. Já opět musím tvrdit něco jiného. Zakoupil jsem v únoru balíček malých (110-120g) glosterů pocházejících z jistého zemědělského družstva na Hané a byl jsem s nimi spokojen. Mírně nasládlá a mírně aromatická chuť by mě nadchnout neměla, ale přesto mně u této odrůdy vyhovuje a je uspokojující a příjemná. Jak vidno, dokáže to i z českých podmínek. Mé očekávání balíček malých Glosterů beze zbytku splnil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 12.3.2012 14:29

Ochutnyl jsem ty plody z obrázků nahoře, řekl bych, že jsou o něcdo lepší než v minulých letech - asi ten teplý podzim.  Ale žádná sláva to není. I Melrose jsou letos lepší než jindy.
  Kvalitu jablek poznám podle toho, jak rychle zmizly díky synovým chuťovým buňkám ze sklepa. Suverénní byly Goldstary, Luny, docela rychle jdou i Rubinoly a Otavy. Rubíny nelze počítat, těch bylo tolik, že úbytek nebyl poznat, Taktéž Topaz.
   Propadákem roku byl Blaník. Krásné plody přezrály a zmoučnatěly. Možná chtěly podtrhnout. Taky Kids Orange zůstal za kvalitou minulých let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 12.3.2012 16:28

Na Melrose jsem nikde v obchodech zatím nenarazil. Buď jsem se špatně díval, nebo byly letos nedostatkové zboží, anebo přestaly být pro prodejce populární.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Tomáš M. - (15) - 49.2 (?), 16.10.2015 10:24

Zajímavé je, že u známých roste Gloster (ovšem mimo zahradu), jehož plody jsou bez jakýchkoli postřiků prakticky bez strupovitosti, zato trpí hořkou skvrnitostí a každé druhé jablko je červavé. A navíc ani zdravá jablka nemají nijak dlouhou dobu skladovatelnosti, protože trpí hnilobou jádřinců. Chuťově ale ty plody v podzimním a ranně zimním období špatné nejsou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 161.61 (?), 19.10.2011 21:45
Zdravím všechny.Vstoupil jsem na tuto diskuzi potřebou znovu oživit a zviditelnit starší (tehdy světové tržní odrůdy)nedávných let.Myslím, že si to zaslouží.Dnešní tiskoviny jim nedávají prostor.Možná je místy obhajuji až moc ohnivě a emocionálně ale ruku na srdce, máte i VY všichni pocit že jste je hodnotily vždy objektivně?Jsou moje srdeční záležitost a pokud jsem to někdy přepískl tak se dotčeným omlouvám.Myslím si, že při nových výsadbách nebo rekonstrukcích výsadby není vůbec naškodu vysadit 2÷3 odrůdy náročnějších odrůd.Rozhodně obohatí chuťový rozsah zahrady.Já se také nevyhýbám rezistentům, mám je vysázené a o dalším uvažuji, budu ovšem velice pečlivě vybírat, zvláště s ohledem na rodiče.Při silném tlaku houbových chorob (minulého roku) je jejich rezistence k nezaplacení.Druhým důvodem vstupu je v rozsahu mých spíše praktických zkušeností přijít i s radou.To se mě zatím moc nedaří.Skoro bez odezvy.Zřejmě zdůrazňuji moc slovo "práce".To lidé neradí slyší, ale jiné cesty ke kvalitě není.Držím se hesla:"Jakou péči přírodě (stromkům) dáš, to se ti vrátí ale nečekej že to bude vždy" - Mičurin II
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika