Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Kyselejší odrůdy na vaření

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Kyselejší odrůdy na vaření


sladeka (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
4.12.2017 15:43, počet návštěv: 2189
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den všem, rád bych si od fóra nechal doporučit nějakou vhodnou odrůdu na vaření. Standardní stolní jablka jsou převážně sladká s menším obsahem kyselinky a po vaření, pečení jsou zcela nevýrazná. Doporučí mi někdo nějakou dobrou odrůdu na štrůdl nebo knedlíky? Předem děkuji

A.S.

Připojit reakci   
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (476) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těmto účelům je Bláhovo libovické perfektní.

Obrázky:

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


viktor111 (137) - xxx.xxx.168.28 (?)
4.12.2017 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravim ťa Kamil, mohol by si napisat ake mas skusenosti s touto odrodou?hodila by sa do extenzivneho sadu na vysokokmen, teraz som cital, že chut plodov je horsia a ze trpi chrastavitostou, ale ze dlho vydrzi v pivnici, dik

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (476) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť Bláhova libovického nemá cenu hodnotit z chladných oblastí. Jablka je třeba sklízet v polovině až koncem října, na skládce se musí rozvonět. Potom je chuť celkem příjemná, sladce nakyslá,  nejlepším zimním sortám se nevyrovná. U mě nestrupatí ani netrpí padlím. Bohatě plodí, mám tuto odrůdu ve tvaru polokmenu na A2, jablka jsou třistagramová i bez probírky. Ve sklepě vydrží do konce března. Stromek je přibližně z poloviny přeroubovám jinými odrůdami. Můj otec má rád kyselejší jablka a Bláhovo libovické mu chutná. Pro mě je to plodné hospodářské jablko, velké, průměrného vzhledu. Na zpracování velmi vhodné. Na soutěž o nejchutnější a nejkrásnější jablko bych s ním nešel (při vší úctě k mimořádné a nedoceněné práci pana Bláhy).

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.108 (?)
4.12.2017 19:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A.S.: Zhodou okolností dnes sme niečo také ako varenie jabĺk robili (teda nie ja, u nás je to ženská práca, ja len dodávam materiál - preto ani neviem presne popísať postup a ako nazvať ten výsledný produkt - viď foto). Jablká sa pokrájajú na kúsky a potom sa istý čas varia a napokon sa to dá do zaváraninových fliaš. Používame to potom pri príprave niektorých jedál, ako napr. jablkový koláč alebo žemľovka. Čo sa týka odrody, väčšinou sa použije tá ktorá dala najväčšiu úrodu, tento rok je to Florina. Iste to nie je najvhodnejšia odroda na tento účel, ale výsledný produkt je celkom dobrý. Ako píše pán Hasman, najvhodnejšie sú zrejme odrody s obsahom kyseliniek, teda niečo na spôsob "cídrových" odrôd. A ešte ma "námatkou" napadá Boskoopské, to by sa asi hodilo tiež. Možno pridajú nejaké poznatky dámy 😃. IH
Obrázky:



Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1797) - xxx.xxx.57.2 (?)
4.12.2017 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenosti s Boskoopským a potvrzuji jeho všestranou kulinářskou (nejen) kvalitu.

Pozn.: Koukal jsem, co je v Anglii sadových ploch, které produkují jablka čistě pro kuchyňské zpracování. To snad jinde na kontinentu není.

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


sladeka (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
5.12.2017 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za odpovědi, Boskoop je ještě snadno sehnatelný, tak ho zkusím a uvidíme. Asi i některé další staré odrůdy by byly vhodné a jsou z tohoto pohledu nedoceněné - málo kdo hodnotí jablko podle knedlíků a asi je to i škoda, protože některá jablka nebyla primárně ceněna jen podle chuti při přímé konzumaci.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1797) - xxx.xxx.224.76 (?)
5.12.2017 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby jste náhodou narazil na odrůdu Bramley - je to údajně nejkvalitnější jablko pro kuchyňské zpracování, kdy si zachovává svou "bezkonkurenční" chuť a strukturu po uvaření.

Připojit reakci
            

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.184.133 (?)
5.12.2017 14:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jako jablko vhodné pro kuchyňské zpracování se na ostrovech cenila odrůda Newton Wonder. 

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.202.14 (?)
5.12.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská. Je to vhodný kompot narychlo k obědu ochucený vhodným kořením.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.67.66 (?)
5.12.2017 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská

Jenže vhodnost k pečení a vaření, to není jen o konzistenci dužiny. Když přinesete hospodyni na štrůdl ze sklepa 2 kila drobných jaderniček - ať si je oloupe a vykrájí, pošle Vás někam (nejspíš pro větší jablka). Ta moje tedy určitě.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Lysice 20182818.12.20184321
Degustace Valmez prosinec 2018 518.12.2018678
Jabloň Lucy9718.12.201855380
Nepadá listí1017.12.20181102
Sklizeň jádrovin 201810115.12.201815097
Prosím o pomoc s určením odrůd 512.12.2018682
Určení jablka dle fota 5712.12.201822810
TOP odrody sezóny 20181712.12.20182503
Joya 311.12.2018494
Ktoré odrody sú vhodné na vypestovanie semenáčov?359.12.201821418
Opět prosím o určení odrůdy 109.12.2018898
Fuji - červené mutace579.12.201819322
Evelina 147.12.201817174
Vetrani sklepa, kolisani teploty a vliv na jablka75.12.2018737
Bude vůbec úroda ovoce v příštím roce?45.12.2018556
České sady po sklizni 2018 1428.11.20181932
Které jablko považujete nyní (v listopadu) za nejchutnější?2927.11.20184754
Sezona výsadby ovocný stromků začala8026.11.201812478
Mletý dolomitický vápenec a hnůj společně?3324.11.20183525
Holiday 1624.11.20182086
Trhliny a díry ve starých stromech722.11.2018858
Envy 521.11.20184432
Určení odrudy 920.11.2018997
Koru 219.11.2018412
Staré odrůdy1819.11.20184114
Bakteriální boulovitost kořenů 2218.11.20182175
Stará odrůda jabloně 618.11.2018949
Jarka1718.11.20188960
Vysadba stromku - kvetinacovy efekt617.11.2018728
Povrchové kořeny1115.11.20181419
Praskliny v kmenu 415.11.2018898
Kedy odstrániť pásku1914.11.20183646
Opál 4814.11.201820168
Honeycrunch 1114.11.20182105
Staré odrody z chorvadska len jablk 603 odrôd 512.11.2018903
Hádanka 7812.11.201812361
Co to mám na jablůňce? 811.11.2018829
Výstava jabĺk Teplička n.váhom 110.11.2018406
Jesenno - zimné práce11010.11.201834592
Poznáte túto odrodu? 410.11.2018665
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Záchůdek catgenie 120+13.12.2018
Koťátka versus blechy13.12.2018
Kolik a jaké krmivo?10.12.2018
Kolik a jaké krmivo?10.12.2018
Border kolie do bytu?23.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů