Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Kyselejší odrůdy na vaření

Kyselejší odrůdy na vaření


Miloš Vysloužil (15643) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Kyselejší odrůdy na vaření


Aleš Sládek (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
4.12.2017 15:43, počet návštěv: 1293
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den všem, rád bych si od fóra nechal doporučit nějakou vhodnou odrůdu na vaření. Standardní stolní jablka jsou převážně sladká s menším obsahem kyselinky a po vaření, pečení jsou zcela nevýrazná. Doporučí mi někdo nějakou dobrou odrůdu na štrůdl nebo knedlíky? Předem děkuji

A.S.

Připojit reakci   
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (403) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těmto účelům je Bláhovo libovické perfektní.

Obrázky:

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


viktor viktor (116) - xxx.xxx.168.28 (?)
4.12.2017 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravim ťa Kamil, mohol by si napisat ake mas skusenosti s touto odrodou?hodila by sa do extenzivneho sadu na vysokokmen, teraz som cital, že chut plodov je horsia a ze trpi chrastavitostou, ale ze dlho vydrzi v pivnici, dik

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (403) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť Bláhova libovického nemá cenu hodnotit z chladných oblastí. Jablka je třeba sklízet v polovině až koncem října, na skládce se musí rozvonět. Potom je chuť celkem příjemná, sladce nakyslá,  nejlepším zimním sortám se nevyrovná. U mě nestrupatí ani netrpí padlím. Bohatě plodí, mám tuto odrůdu ve tvaru polokmenu na A2, jablka jsou třistagramová i bez probírky. Ve sklepě vydrží do konce března. Stromek je přibližně z poloviny přeroubovám jinými odrůdami. Můj otec má rád kyselejší jablka a Bláhovo libovické mu chutná. Pro mě je to plodné hospodářské jablko, velké, průměrného vzhledu. Na zpracování velmi vhodné. Na soutěž o nejchutnější a nejkrásnější jablko bych s ním nešel (při vší úctě k mimořádné a nedoceněné práci pana Bláhy).

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Ivan Hlavatý (2713) - xxx.xxx.234.108 (?)
4.12.2017 19:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A.S.: Zhodou okolností dnes sme niečo také ako varenie jabĺk robili (teda nie ja, u nás je to ženská práca, ja len dodávam materiál - preto ani neviem presne popísať postup a ako nazvať ten výsledný produkt - viď foto). Jablká sa pokrájajú na kúsky a potom sa istý čas varia a napokon sa to dá do zaváraninových fliaš. Používame to potom pri príprave niektorých jedál, ako napr. jablkový koláč alebo žemľovka. Čo sa týka odrody, väčšinou sa použije tá ktorá dala najväčšiu úrodu, tento rok je to Florina. Iste to nie je najvhodnejšia odroda na tento účel, ale výsledný produkt je celkom dobrý. Ako píše pán Hasman, najvhodnejšie sú zrejme odrody s obsahom kyseliniek, teda niečo na spôsob "cídrových" odrôd. A ešte ma "námatkou" napadá Boskoopské, to by sa asi hodilo tiež. Možno pridajú nejaké poznatky dámy 😃. IH
Obrázky:



Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1560) - xxx.xxx.57.2 (?)
4.12.2017 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenosti s Boskoopským a potvrzuji jeho všestranou kulinářskou (nejen) kvalitu.

Pozn.: Koukal jsem, co je v Anglii sadových ploch, které produkují jablka čistě pro kuchyňské zpracování. To snad jinde na kontinentu není.

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Aleš Sládek (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
5.12.2017 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za odpovědi, Boskoop je ještě snadno sehnatelný, tak ho zkusím a uvidíme. Asi i některé další staré odrůdy by byly vhodné a jsou z tohoto pohledu nedoceněné - málo kdo hodnotí jablko podle knedlíků a asi je to i škoda, protože některá jablka nebyla primárně ceněna jen podle chuti při přímé konzumaci.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Miloš Vysloužil (15643) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1560) - xxx.xxx.224.76 (?)
5.12.2017 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby jste náhodou narazil na odrůdu Bramley - je to údajně nejkvalitnější jablko pro kuchyňské zpracování, kdy si zachovává svou "bezkonkurenční" chuť a strukturu po uvaření.

Připojit reakci
            

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.184.133 (?)
5.12.2017 14:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jako jablko vhodné pro kuchyňské zpracování se na ostrovech cenila odrůda Newton Wonder. 

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.202.14 (?)
5.12.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská. Je to vhodný kompot narychlo k obědu ochucený vhodným kořením.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Miloš Vysloužil (15643) - xxx.xxx.67.66 (?)
5.12.2017 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská

Jenže vhodnost k pečení a vaření, to není jen o konzistenci dužiny. Když přinesete hospodyni na štrůdl ze sklepa 2 kila drobných jaderniček - ať si je oloupe a vykrájí, pošle Vás někam (nejspíš pro větší jablka). Ta moje tedy určitě.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zpustlý sad1020.2.2018966
Prořezání staré jabloně 4419.2.20184368
Admirál5419.2.201821614
Pôvod jednotlivých odrôd jabloní 3818.2.20187889
Vzrůstnost různých odrůd jabloní na M9517.2.2018425
Stará odroda jablone1317.2.20181054
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?3616.2.201829669
Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy7116.2.201827120
Fuji - červené mutace3015.2.201812210
Korene vs. stavby913.2.2018602
Novinky 313.2.2018862
Solivarské ušľachtilé513.2.20181161
Shalimar6213.2.201828179
Prosím o určení odrůdy 1813.2.20181785
Aké odrody jabloní?3212.2.20185340
Výchovný rez - pomoc začiatočníkom14912.2.201830396
Přiznejte letos pravdu s výnosem a odolností odrůd 1167.2.201817666
Rockit 16.2.2018267
Napadená kůra stromu 83.2.2018788
Chemická ochrana62.2.20183453
Vysadba Februar?122.2.2018911
5 TOP odrůd jabloní412.2.20186294
Sloupovité vs. zakrslé131.2.20181941
Red Prince / Red Jonaprince421.2.201837289
Rubigold 231.1.20181874
Výsledky organoleptického hodnocení jablek Lysice 2016 4831.1.201815197
Srovnání vzrůstnosti podnoží kdoule - M262430.1.20182028
Sladké alebo kyslé? 1329.1.20181745
Staré jabloně - zničená kůra, o co jde? 1628.1.20182325
Presazeni jablone 1126.1.20181171
Co si jeste poridit1925.1.20182787
Jabloň Lucy6623.1.201840146
Sad 1200 m.n.m 823.1.20181134
Gala Mitchgla 3020.1.20188489
Merkur9620.1.201846461
Zvonkové3820.1.201839618
Degustace jablek Valašské Meziříčí 1219.1.20181900
Hádanka 5918.1.20185953
Zoufalá nabídka odrůd jabloní6717.1.201836311
Jablka s dlouhou skladovatelností1316.1.20182537
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kolik kusů20.2.2018
Otevírání - zavíraní dvířek kurníku20.2.2018
Prodáváte králičí maso14.2.2018
Vykrvení králíka13.2.2018
Krmení ptáků12.2.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů