Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Jabloně > Kyselejší odrůdy na vaření

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16046) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Kyselejší odrůdy na vaření


sladeka (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
4.12.2017 15:43, počet návštěv: 1552
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den všem, rád bych si od fóra nechal doporučit nějakou vhodnou odrůdu na vaření. Standardní stolní jablka jsou převážně sladká s menším obsahem kyselinky a po vaření, pečení jsou zcela nevýrazná. Doporučí mi někdo nějakou dobrou odrůdu na štrůdl nebo knedlíky? Předem děkuji

A.S.

Připojit reakci   
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (414) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těmto účelům je Bláhovo libovické perfektní.

Obrázky:

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


viktor111 (126) - xxx.xxx.168.28 (?)
4.12.2017 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravim ťa Kamil, mohol by si napisat ake mas skusenosti s touto odrodou?hodila by sa do extenzivneho sadu na vysokokmen, teraz som cital, že chut plodov je horsia a ze trpi chrastavitostou, ale ze dlho vydrzi v pivnici, dik

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (414) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť Bláhova libovického nemá cenu hodnotit z chladných oblastí. Jablka je třeba sklízet v polovině až koncem října, na skládce se musí rozvonět. Potom je chuť celkem příjemná, sladce nakyslá,  nejlepším zimním sortám se nevyrovná. U mě nestrupatí ani netrpí padlím. Bohatě plodí, mám tuto odrůdu ve tvaru polokmenu na A2, jablka jsou třistagramová i bez probírky. Ve sklepě vydrží do konce března. Stromek je přibližně z poloviny přeroubovám jinými odrůdami. Můj otec má rád kyselejší jablka a Bláhovo libovické mu chutná. Pro mě je to plodné hospodářské jablko, velké, průměrného vzhledu. Na zpracování velmi vhodné. Na soutěž o nejchutnější a nejkrásnější jablko bych s ním nešel (při vší úctě k mimořádné a nedoceněné práci pana Bláhy).

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Ivan Hlavatý (3064) - xxx.xxx.234.108 (?)
4.12.2017 19:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A.S.: Zhodou okolností dnes sme niečo také ako varenie jabĺk robili (teda nie ja, u nás je to ženská práca, ja len dodávam materiál - preto ani neviem presne popísať postup a ako nazvať ten výsledný produkt - viď foto). Jablká sa pokrájajú na kúsky a potom sa istý čas varia a napokon sa to dá do zaváraninových fliaš. Používame to potom pri príprave niektorých jedál, ako napr. jablkový koláč alebo žemľovka. Čo sa týka odrody, väčšinou sa použije tá ktorá dala najväčšiu úrodu, tento rok je to Florina. Iste to nie je najvhodnejšia odroda na tento účel, ale výsledný produkt je celkom dobrý. Ako píše pán Hasman, najvhodnejšie sú zrejme odrody s obsahom kyseliniek, teda niečo na spôsob "cídrových" odrôd. A ešte ma "námatkou" napadá Boskoopské, to by sa asi hodilo tiež. Možno pridajú nejaké poznatky dámy 😃. IH
Obrázky:



Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1633) - xxx.xxx.57.2 (?)
4.12.2017 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenosti s Boskoopským a potvrzuji jeho všestranou kulinářskou (nejen) kvalitu.

Pozn.: Koukal jsem, co je v Anglii sadových ploch, které produkují jablka čistě pro kuchyňské zpracování. To snad jinde na kontinentu není.

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


sladeka (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
5.12.2017 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za odpovědi, Boskoop je ještě snadno sehnatelný, tak ho zkusím a uvidíme. Asi i některé další staré odrůdy by byly vhodné a jsou z tohoto pohledu nedoceněné - málo kdo hodnotí jablko podle knedlíků a asi je to i škoda, protože některá jablka nebyla primárně ceněna jen podle chuti při přímé konzumaci.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16046) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1633) - xxx.xxx.224.76 (?)
5.12.2017 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby jste náhodou narazil na odrůdu Bramley - je to údajně nejkvalitnější jablko pro kuchyňské zpracování, kdy si zachovává svou "bezkonkurenční" chuť a strukturu po uvaření.

Připojit reakci
            

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.184.133 (?)
5.12.2017 14:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jako jablko vhodné pro kuchyňské zpracování se na ostrovech cenila odrůda Newton Wonder. 

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.202.14 (?)
5.12.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská. Je to vhodný kompot narychlo k obědu ochucený vhodným kořením.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16046) - xxx.xxx.67.66 (?)
5.12.2017 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská

Jenže vhodnost k pečení a vaření, to není jen o konzistenci dužiny. Když přinesete hospodyni na štrůdl ze sklepa 2 kila drobných jaderniček - ať si je oloupe a vykrájí, pošle Vás někam (nejspíš pro větší jablka). Ta moje tedy určitě.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Opravný řez - založení nové korunky 117.6.201887
Florina4117.6.201825911
Napadená jablka - jaká nemoc? 217.6.2018146
Jablka v červnu3717.6.201814484
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, pilatka a obaleči na jádrovinách 2018 12115.6.201818329
Ingrid Marie815.6.20184713
Jablone na skladovanie - doporucene odrody1514.6.20182831
Konec pesticidů pro zahrádkáře?21414.6.201891488
Listy jabloně - pokroucené, křehké, děravé, olámané 713.6.2018479
Už je čas dělat probírku plodů?412.6.2018343
Kedy odstrániť pásku1511.6.20181317
Jabloň - sežrané listy - příčina 911.6.2018710
Rubinola - řezat či nechat být? 489.6.20186967
Goldstar 309.6.20183628
Roubování3049.6.2018378270
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?397.6.201831322
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?1046.6.201825434
Natírání kmenu vápnem2026.6.2018167264
Prebierka plodov 573.6.20189954
Nemoc nejen jabloní 22.6.2018299
Vlky1130.5.20181009
Skvrny na listech - co je to za nemoc? 129.5.2018251
Špatně obrážející špičák629.5.2018879
Pozdně zimní rezistentní odrůdy - hodnocení8628.5.2018105380
Zasychání koncových větví jabloně - je to spála? 1128.5.20181455
Admirál5725.5.201825839
Roubování ze stromu na strom2424.5.201822140
Dazzle apple 123.5.2018175
Předčasné opadávání plodů - jablek před dozráním1623.5.201817191
Vodou proti voškám823.5.20189379
Kolik plodů nechat?319.5.2018568
Cosmic crisp WA38 116.5.2018205
Klamita jménem jmelí střední Morava1516.5.20183195
Lemonade apple 116.5.2018204
Dendrosan steparsky vosk516.5.20181692
Zlý rast stromu po výsadbe, vyradiť? ešte ponechať? 316.5.2018507
Gala Mitchgla 3116.5.20189873
Lilla Seemik315.5.2018437
Výsledky roubování 2017 - horké jaro2914.5.20184632
Rubinola praklina na kmenu 514.5.2018522
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Opuchnute viecka17.6.2018
Opuchnute viecka17.6.2018
Opuchnute viecka17.6.2018
Kloubní výživa pro koně15.6.2018
Kdy nasadit dovezená vejce?14.6.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů