Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Kyselejší odrůdy na vaření

Kyselejší odrůdy na vaření


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Kyselejší odrůdy na vaření


Aleš Sládek (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
4.12.2017 15:43, počet návštěv: 938
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den všem, rád bych si od fóra nechal doporučit nějakou vhodnou odrůdu na vaření. Standardní stolní jablka jsou převážně sladká s menším obsahem kyselinky a po vaření, pečení jsou zcela nevýrazná. Doporučí mi někdo nějakou dobrou odrůdu na štrůdl nebo knedlíky? Předem děkuji

A.S.

Připojit reakci   
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (327) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těmto účelům je Bláhovo libovické perfektní.

Obrázky:

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


viktor viktor (106) - xxx.xxx.168.28 (?)
4.12.2017 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravim ťa Kamil, mohol by si napisat ake mas skusenosti s touto odrodou?hodila by sa do extenzivneho sadu na vysokokmen, teraz som cital, že chut plodov je horsia a ze trpi chrastavitostou, ale ze dlho vydrzi v pivnici, dik

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (327) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť Bláhova libovického nemá cenu hodnotit z chladných oblastí. Jablka je třeba sklízet v polovině až koncem října, na skládce se musí rozvonět. Potom je chuť celkem příjemná, sladce nakyslá,  nejlepším zimním sortám se nevyrovná. U mě nestrupatí ani netrpí padlím. Bohatě plodí, mám tuto odrůdu ve tvaru polokmenu na A2, jablka jsou třistagramová i bez probírky. Ve sklepě vydrží do konce března. Stromek je přibližně z poloviny přeroubovám jinými odrůdami. Můj otec má rád kyselejší jablka a Bláhovo libovické mu chutná. Pro mě je to plodné hospodářské jablko, velké, průměrného vzhledu. Na zpracování velmi vhodné. Na soutěž o nejchutnější a nejkrásnější jablko bych s ním nešel (při vší úctě k mimořádné a nedoceněné práci pana Bláhy).

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Ivan Hlavatý (2486) - xxx.xxx.234.108 (?)
4.12.2017 19:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A.S.: Zhodou okolností dnes sme niečo také ako varenie jabĺk robili (teda nie ja, u nás je to ženská práca, ja len dodávam materiál - preto ani neviem presne popísať postup a ako nazvať ten výsledný produkt - viď foto). Jablká sa pokrájajú na kúsky a potom sa istý čas varia a napokon sa to dá do zaváraninových fliaš. Používame to potom pri príprave niektorých jedál, ako napr. jablkový koláč alebo žemľovka. Čo sa týka odrody, väčšinou sa použije tá ktorá dala najväčšiu úrodu, tento rok je to Florina. Iste to nie je najvhodnejšia odroda na tento účel, ale výsledný produkt je celkom dobrý. Ako píše pán Hasman, najvhodnejšie sú zrejme odrody s obsahom kyseliniek, teda niečo na spôsob "cídrových" odrôd. A ešte ma "námatkou" napadá Boskoopské, to by sa asi hodilo tiež. Možno pridajú nejaké poznatky dámy 😃. IH
Obrázky:



Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1529) - xxx.xxx.57.2 (?)
4.12.2017 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenosti s Boskoopským a potvrzuji jeho všestranou kulinářskou (nejen) kvalitu.

Pozn.: Koukal jsem, co je v Anglii sadových ploch, které produkují jablka čistě pro kuchyňské zpracování. To snad jinde na kontinentu není.

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Aleš Sládek (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
5.12.2017 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za odpovědi, Boskoop je ještě snadno sehnatelný, tak ho zkusím a uvidíme. Asi i některé další staré odrůdy by byly vhodné a jsou z tohoto pohledu nedoceněné - málo kdo hodnotí jablko podle knedlíků a asi je to i škoda, protože některá jablka nebyla primárně ceněna jen podle chuti při přímé konzumaci.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1529) - xxx.xxx.224.76 (?)
5.12.2017 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby jste náhodou narazil na odrůdu Bramley - je to údajně nejkvalitnější jablko pro kuchyňské zpracování, kdy si zachovává svou "bezkonkurenční" chuť a strukturu po uvaření.

Připojit reakci
            

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.184.133 (?)
5.12.2017 14:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jako jablko vhodné pro kuchyňské zpracování se na ostrovech cenila odrůda Newton Wonder. 

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.202.14 (?)
5.12.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská. Je to vhodný kompot narychlo k obědu ochucený vhodným kořením.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.67.66 (?)
5.12.2017 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská

Jenže vhodnost k pečení a vaření, to není jen o konzistenci dužiny. Když přinesete hospodyni na štrůdl ze sklepa 2 kila drobných jaderniček - ať si je oloupe a vykrájí, pošle Vás někam (nejspíš pro větší jablka). Ta moje tedy určitě.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka jablek1611.12.20171206
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?9411.12.201719210
Karviná ochutnávka jabľk 910.12.20171126
Topaz nepřekonaný 20310.12.201770293
Chopin 59.12.2017628
Staré odrůdy1129.12.201726106
Choroba plodů odrůdy Jonathan 97.12.20176991
Natírání kmenu vápnem1977.12.2017153643
Sladké řepy z hypermarketů177.12.20171274
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu275.12.20172016
Lidská moč jako dusíkaté hnojivo k ovocným stromům665.12.20175156
Melodie na M9165.12.20173293
Přiznejte letos pravdu s výnosem a odolností odrůd 945.12.201711923
Kyselejší odrůdy na vaření125.12.2017939
Konec pesticidů pro zahrádkáře?1914.12.201782653
Pravokořenné stromy1294.12.201750713
Moučnatost jabloní194.12.20171421
Jaká bude Resista? 364.12.201721338
5 TOP odrůd jabloní354.12.20173016
Kolik ovoce denně sníte?472.12.20173863
Postřik na mšice402.12.201768552
Rubinola 181.12.20173338
Jablůňka rekordmanka528.11.2017678
Mm106 verzus m7727.11.20172120
Mnozenie mm1062127.11.20174028
Jablon Empire2327.11.20172311
Aké odrody jabloní?527.11.20171491
Co je to za odrudu jablek 4425.11.20175223
Padání jablek, hniloba425.11.20174293
Enterprise3224.11.201726681
Prosím o radu jakou jabloň do mrazové kotliny624.11.2017773
Delor 2821.11.201711906
Natyra 321.11.2017416
Sparjon 1121.11.2017981
Spalord 621.11.20174698
Jabloň Lucy6120.11.201736859
Jmelí7119.11.201735161
Goldstar 2517.11.20172018
Heliodor 9714.11.201759211
Sirius4214.11.201715136
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Pomoc při začátcích chovu slepic8.12.2017
Pomoc při začátcích chovu slepic7.12.2017
Pomoc při začátcích chovu slepic7.12.2017
Chov divokého králíka4.12.2017
Pomoc při začátcích chovu slepic4.12.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů