Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Kyselejší odrůdy na vaření

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16499) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Kyselejší odrůdy na vaření


sladeka (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
4.12.2017 15:43, počet návštěv: 1862
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den všem, rád bych si od fóra nechal doporučit nějakou vhodnou odrůdu na vaření. Standardní stolní jablka jsou převážně sladká s menším obsahem kyselinky a po vaření, pečení jsou zcela nevýrazná. Doporučí mi někdo nějakou dobrou odrůdu na štrůdl nebo knedlíky? Předem děkuji

A.S.

Připojit reakci   
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (467) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K těmto účelům je Bláhovo libovické perfektní.

Obrázky:

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


viktor111 (131) - xxx.xxx.168.28 (?)
4.12.2017 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravim ťa Kamil, mohol by si napisat ake mas skusenosti s touto odrodou?hodila by sa do extenzivneho sadu na vysokokmen, teraz som cital, že chut plodov je horsia a ze trpi chrastavitostou, ale ze dlho vydrzi v pivnici, dik

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Kamil Hasman (467) - xxx.xxx.15.36 (?)
4.12.2017 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť Bláhova libovického nemá cenu hodnotit z chladných oblastí. Jablka je třeba sklízet v polovině až koncem října, na skládce se musí rozvonět. Potom je chuť celkem příjemná, sladce nakyslá,  nejlepším zimním sortám se nevyrovná. U mě nestrupatí ani netrpí padlím. Bohatě plodí, mám tuto odrůdu ve tvaru polokmenu na A2, jablka jsou třistagramová i bez probírky. Ve sklepě vydrží do konce března. Stromek je přibližně z poloviny přeroubovám jinými odrůdami. Můj otec má rád kyselejší jablka a Bláhovo libovické mu chutná. Pro mě je to plodné hospodářské jablko, velké, průměrného vzhledu. Na zpracování velmi vhodné. Na soutěž o nejchutnější a nejkrásnější jablko bych s ním nešel (při vší úctě k mimořádné a nedoceněné práci pana Bláhy).

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


Ivan Hlavatý (3362) - xxx.xxx.234.108 (?)
4.12.2017 19:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A.S.: Zhodou okolností dnes sme niečo také ako varenie jabĺk robili (teda nie ja, u nás je to ženská práca, ja len dodávam materiál - preto ani neviem presne popísať postup a ako nazvať ten výsledný produkt - viď foto). Jablká sa pokrájajú na kúsky a potom sa istý čas varia a napokon sa to dá do zaváraninových fliaš. Používame to potom pri príprave niektorých jedál, ako napr. jablkový koláč alebo žemľovka. Čo sa týka odrody, väčšinou sa použije tá ktorá dala najväčšiu úrodu, tento rok je to Florina. Iste to nie je najvhodnejšia odroda na tento účel, ale výsledný produkt je celkom dobrý. Ako píše pán Hasman, najvhodnejšie sú zrejme odrody s obsahom kyseliniek, teda niečo na spôsob "cídrových" odrôd. A ešte ma "námatkou" napadá Boskoopské, to by sa asi hodilo tiež. Možno pridajú nejaké poznatky dámy 😃. IH
Obrázky:



Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1751) - xxx.xxx.57.2 (?)
4.12.2017 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám zkušenosti s Boskoopským a potvrzuji jeho všestranou kulinářskou (nejen) kvalitu.

Pozn.: Koukal jsem, co je v Anglii sadových ploch, které produkují jablka čistě pro kuchyňské zpracování. To snad jinde na kontinentu není.

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


sladeka (9) - xxx.xxx.241.49 (?)
5.12.2017 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za odpovědi, Boskoop je ještě snadno sehnatelný, tak ho zkusím a uvidíme. Asi i některé další staré odrůdy by byly vhodné a jsou z tohoto pohledu nedoceněné - málo kdo hodnotí jablko podle knedlíků a asi je to i škoda, protože některá jablka nebyla primárně ceněna jen podle chuti při přímé konzumaci.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16499) - xxx.xxx.11.60 (?)
5.12.2017 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin. 
   Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.

Připojit reakci
         

Kyselejší odrůdy na vaření


Mikeš13 (1751) - xxx.xxx.224.76 (?)
5.12.2017 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby jste náhodou narazil na odrůdu Bramley - je to údajně nejkvalitnější jablko pro kuchyňské zpracování, kdy si zachovává svou "bezkonkurenční" chuť a strukturu po uvaření.

Připojit reakci
            

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.184.133 (?)
5.12.2017 14:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jako jablko vhodné pro kuchyňské zpracování se na ostrovech cenila odrůda Newton Wonder. 

Připojit reakci
   

Kyselejší odrůdy na vaření


host - xxx.xxx.202.14 (?)
5.12.2017 15:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská. Je to vhodný kompot narychlo k obědu ochucený vhodným kořením.

Připojit reakci
      

Kyselejší odrůdy na vaření


vyslouzil (16499) - xxx.xxx.67.66 (?)
5.12.2017 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jediná zatím vyzkoušena odrůda jablek, která se při vaření nerozvaří je Jadernička moravská

Jenže vhodnost k pečení a vaření, to není jen o konzistenci dužiny. Když přinesete hospodyni na štrůdl ze sklepa 2 kila drobných jaderniček - ať si je oloupe a vykrájí, pošle Vás někam (nejspíš pro větší jablka). Ta moje tedy určitě.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Pocta Rubinole 9822.9.201835768
Odrůda Admiral4022.9.201819275
Merkur10922.9.201854574
Tmavá mutace Rubínu s názvem Dark Rubín3522.9.201828274
Určení odrůdy 621.9.2018279
Hľadám názov odrody súdkovitého tvaru 521.9.2018312
Odrůda jabloně Jonagored - pěstuje někdo?2721.9.201827349
Prosím o určení odrůdy 2120.9.20183244
Růžena Bláhová 420.9.2018231
Braeburn 1120.9.20183674
Topaz nepřekonaný 23920.9.201891739
Golden Delicious6320.9.201820980
Florina5120.9.201829064
Kanzi 2820.9.201814473
Otcovo 520.9.2018202
Táborita 420.9.2018168
Bláhovo libovické 420.9.2018164
Bláhova reneta 320.9.2018136
Dagmar II 120.9.2018114
Libovické zlaté 120.9.201868
Záměna kdoule 1020.9.2018311
Jan Říha 120.9.2018112
Rubinola - řezat či nechat být? 5620.9.201810001
Přesazení mladého stromku v době vegetace420.9.2018244
Elstar 2319.9.201816059
Bohemia nepřekonaná 9319.9.201870385
Oblíbený kvíz 619.9.2018336
Jonathan, Red Delicious, Boikovo, Sudetská4119.9.201827358
Sadzovitosť - ako s ňou bojovať419.9.2018237
Rubin 1118.9.20186318
HC2 - 1 117.9.2018109
Regal you 117.9.201885
Beforest 2717.9.201822482
Sklizeň jádrovin 20186916.9.20188096
Stará jabloň s ohromnými jablky1316.9.20189331
Honeycrunch 916.9.20181152
Odrůda jabloně do vyšších poloh5916.9.201849088
Boikovo obrovské2615.9.201821052
Určenie odrôd jabloní po dedovi 1015.9.20181232
Sunburst apple 114.9.2018117
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kloubní výživa pro koně21.9.2018
Kolik a jaké krmivo?20.9.2018
Kolik a jaké krmivo?20.9.2018
Kloubní výživa pro koně20.9.2018
Kolik a jaké krmivo?19.9.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů