kdy postřik proti přezimujícim škůdcum



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 138.119 (?) 
16.3.2011 16:01
Vidíte pán Václav, možno si ani neuvedomujete, že si svoju dierkovitosť udržiavate svedomitým zimným "kompostovaním" chorého lístia. Cez víkend som chcel prehádzať tento zimný kompost, ale je to jedna zmrznutá hrča, do ktorej ani rýľ nezabodnete. Naozaj si myslíte, že sa spóry cez zimu detoxikovali? Začína jar a naklíčené spóry sa Vám budú parádne vznášať do korún jabloní a čerešní. Potom Vás to naozaj núti stále používať chémiu. Odborné popisy chorôb nikoho nezavádzajú, keď píšu, že by sa malo choré lístie zo záhradky odstrániť. Našťastie nemám také starosti, ale keby som mal tak choré stromy, neľutujem tých pár vriec chorého odpadu. Po rozdrvení vysávačom sa objem zmenší na 1/3. Lístie u mňa netvorí ani 1/10 celkového ročného množstva kompostu. Paľo P.S. Porovnávať organické fungicídy s pyretroidmi je neadekvátne. Napr. Biolit sa stále predáva. Prirovnanie k chirurgickému nástroju s natiahnutým prezervatívom už tu ktosi nedávno popisoval...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 16.3.2011 17:58

A kde jste, Paľo, vyčetl, že porovnávám pyretroidy s fungicidy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.87 (?), 16.3.2011 19:35
"Pane Novosad, doporučuji Vám v ovocné zahradě nepoužívat ani Karate, ani Decis, to jest syntetické pyretroidy i přírodní pyrethriny. Důvody zde byly v minulosti též diskutovány." Nesprávne som si, pán Václav, vysvetlil v minulosti diskutované dôvody. Prepáčte. Predpokladal som, že ste nahnevaný na môj odmietavý postoj k organickým fungicídom a takto nepriamo odpovedáte na môj dnešný diskusný príspevok. Pyrethroidy sa ešte v dosť veľkej miere používajú aj v poľnohospodárstve, ale postupne sa ruší ich registrácia a zakazuje predaj. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 161.61 (?), 17.3.2011 21:52
Panové, co se tady ještě nedovím.Takže rezistentní (odolné) odrůdy proti strupovitosti mají zároveň i zvýšenou odolnost proti obaleči.Toto je vrchol demagogie zdejších nekritických propagátorů rezistentních odrůd.Bohužel se tomu propůjčují i zahrádkářské měsíčníky. Důsledek této masáže je vidět v ovocných školkách a u prodejců - všude rezistenty a žádná klasika a výběr se stále zužuje pouze na ty správné odrůdy.Pánové, ovlivňujete na tomto webu asi 80% nezkušených zahrádkářů, kteří chtějí dobře míněné a zkušeností ověřené rady a ne propagandu.Bohužel od některých z Vás se většinou žádné praktické rady nedočkají, zato propagace a sebepředvádění opsaných odborných statí habaděj, často mimo téma dotazu.Takové rady nemají pro tyto lidi žádný význam.Rezistenti mají samozřejmě v zahrádkách svoji nezastupitelnou roli, ale ne všespasitelskou (i rezistentní odrůdy bez intenzivní péče kvalitní ovoce nedají).Některé vlastním a s čistým svědomím mohu doporučit RAJKU, ROZELU a ORION.Pak jsou tu ovšem zahrádkáři, kteří chtějí zkoušet nové věci a dokázat si, že to dokáží ale ti mají smůlu.Jejich sortiment a dostupnost se cíleně zužuje.Je to velmi smutný jev a komu prospívá není těžké uhádnout. - Mičurin II
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 18.3.2011 14:09

Já jsem vypozoroval, že některé odrůdy (alespoň na mé zahradě) jsou obalečem vyhledávány výrazně častěji než jiné. Nesouvisí to samozřejmě s rezistencí vůči strupovitosti a když, tak jen minimálně.
   Věřte, že dostupnost ovocné sadby se nezužuje. Naopak. Když jsem začínal, mohl jsem koupit Průsvitné, Golden, James Grieve, Spartan Idared a Starking. Odrůdy jako Baumanova r. Wealthy, Boskoopské, Breuhahnovo,  Blenheimská,  Sudetská r., které se množily pár let před tím, už nebyly k mání.
    Prostě školkaři produkují to o co je zájem (deformováni jsou poptávkou velkoodběratelů). Zahradnictví pak nabízejí odrůdy, které jdou na odbyt. Že vedou rezistenty, tomu se nelze divit. Zahrádkáři, co chtějí zkoušet nové věci, nemají smůlu, tedy pokud mají hlavu ruce a nůž. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.3.2011 16:15

Souhlasím s p. Vysloužilem, že dostupnost ovocné sadby je dostatečně široká. Nelze však spoléhat na to, že všechny odrůdy, o které má pěstitel zájem, koupí v zahradnictvích nacházející se v jeho okolí. Ono by to ani nebylo pro ty školkaře možné. Proto i já jsem nucen nakupovat výpěstky od Kroměříže až po západní Čechy.

Problémem je nakupování nejnovějších odrůd. Diskuse o tom zde také proběhla. Zejména se jedná o novinky ze šlechtitelské stanice Střížovice. Řešením zde není ani to naroubování, jak naznačuje p.Vysloužil. Normální, tedy oficielní cestou nejsou jejich rouby dostupné.

Aniž bych chtěl dělat reklamu, musím v této souvislosti pochválit Výzkumný šlechtitelský a ovocnářský ústav Holovousy. Ti jsou k drobným pěstitelům nesrovnatelně vstřícnější, i když jim to velké tržby nepřinese. Neměl jsem nikdy problém se získáním jejich nejnovějších odrůd (pouze na M9, což mi vyhovuje), ale i poměrně levných roubů jejich novinek. Samozřejmě, že to nesmí být ke komerčnímu využití.

Za ochotu a vstřícnost jsem tedy jako zahrádkář těm pracovnicím v Holovousích vděčný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 161.61 (?), 18.3.2011 22:37
Pánové, patřím do skupiny, co používají hlavu, ruce a nůž.Poté co jsem vysadil na doporučení odborných časopisů skoro samé rezistenty jsem zjistil, že 70% odrůd po ochutnání nejsou pro mě přijatelné (chutnala dosti podobně).Uvědomil jsem si, že tudy cesta nevede.Vykopal jsem těch 70% a začal se zajímat o doplnění sortimentu.Jsem zastánce, co odrůda to svoje osobitá chuť.Začal jsem studovat starší i nové pomologie a vytipoval jsem si odrůdy, která chci (hlavně ty starší a nedoporučované dnešními "odborníky" př. LOBO, SPENCER, JONATHAN, MOLLIES DELICIOUS, RED DELICIOUS, ELSTAR, SPARTAN,BANÁNOVÉ ZIMNÍ atd.)Po dlouhém pátrání jsem zjistil, kde seženu typové podnože a kvalitní rouby (neuznávám přeroubování starších stromků, chci čistou odrůdu).Touto cestou chci poděkovat p.Černé z Litoměřic za jeji vstřícnost a ochotu.Je to dosti nákladné a časově zdlouhavé.Nyní mám odrůdovou strukturu, která mě naprosto vyhovuje včetně pár rezistentů.Co odrůda, to chuťový originál.Co se týče dnešní odrůdové nabídky pro zahrádkáře, nemyslím si, že je ovlivněna velkoodběratelskou poptávkou.Podívejte se na stránky ovocnářské unie(SISPO),jsou tam doporučené odrůdy pro velkopěstitele.Zjistíte, že 50% odrůd a jejich mutace jsou naprosto jiné než se doporučuje zahrádkářům.I když jsem si přes půl republiky zajel až do Plzně, pro maloodběratele jsou prostě nedostupné(pokud nemáte známosti).Nic z tzv.světových tržních odrůd vám neprodají.Internetovým nabídkám nevěřím.ZÁVĚR - není dnes vůbec lehké pořídit si vysněnou skladbu odrůd, pokud nechcete použít rouby z neověřených zdrojů.Kde je potom ta svoboda dostupnosti.Jsou tu dvě kategorie :1.Velkopěstitelé - Vám vše podle přání, 2. Zahrádkáří - vše co vám vnutíme. - Mičurin II
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 19.3.2011 9:07

Pane Polehla, souhlasím s Vámi, že opatřit si všechny odrůdy, které by člověk na zahradě chtěl, dá fušku. Já jsem s odrůdovou přestavbou a zejména s jiným tvarováním stromků začal postupněněkdy od roku 1998 a ještě jsem neskončil. Mám něco přes 30 vřeten jabloní, z toho asi polovina jsou rezistenty. Ze siněji citlivých ke strupovitosti mám jen Jonagored, ze středně citlivých pak Rubín, Melrose a předpokládám, že k nim bude patřit i Andera a Benet. Ze slabě náchylných to je pak Desert, Delor, Diamant a Deliga. Zbytek odrůd jso pak ty s polní odolností ke strupovitosti.

Nikdy jsem se nesetkal s případem, že by mi někdo něco vnucoval.Že má každý člověk trochu jinou chuť a preferuje tedy různé odrůdy, to zde v diskusi bylo mnohokrát řečeno. Nevím, kteří "odborníci" Vám něco nedoporučovali.

Z těch odrůd, které uvádíte, mám zkušenosti jen s Jonathanem a Spartanem.S oběma jsem se rozloučil asi před 15 lety. Hlavní důvody byly tyto: u Jonathana naprosto nijaká chuť(v mých podmínkách) a jonathanová skvrnitost plodů při skladování, u Spartana to pak byla silná náchylnost ke strupovitosti, poměrně dost silná slupka a nakonec i to, že je to sládě.

Ale jestliže nějaká odrůda nechutná mně, nikdy bych si nedovolil někoho odrazovat od jejího pěstování.

Tu Vaši zkušenost s nákupem v Plzni mohu potvrdit, o tom už tady v diskusi také zaznělo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 161.61 (?), 20.3.2011 10:43
Pane Vinšálek, souhlasím v Vámi, že se nemá nikomu vnucovat konkrétní odrůdy, každý si musí sám vyzkoušet co mu chutná ale musí mít objektivní informace o všech odrůdách.Trvám na tom, že dostupnost starších odrůd a zahraničních novinek je záměrně tlumena a naopak jistá sorta někdy až nekriticky propagována.Zvláště v zahrádkářských časopisech jistými "odborníky",kteří propagují svoje zboží.Nebylo to nikdy myšleno na Vás.Naopak, Vaše příspěvky na této diskuzi čtu velmi pozorně, máte po odborné stránce co nabídnout. Nejvíce se zlobím na zahrádkářské časopisy, které zcela ignorují publikování světových odrůd a novinek.Jejich objektivní pomologie bych velice uvítal ale zřejmě je to jenom zbožné přání. Skoro vždy jsou použity jen jako příklady neduhů a nevalné chuti.Proč jsou jich tedy plné komerční sady, když jsou tak nekvalitní. - Mičurin II
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.156 (?), 19.3.2011 21:07
Nechce sa mi veriť, že toľko odrôd z toľkých stromov "čistých" odrôd stihnete spolu s rodinou skonzumovať. To už mi zaváňa veľkovýrobou. Máte pravdu, že každá odroda má svoje čaro. Aj Krasokvet je nenapodobiteľný a Spartan je napriek sladkosti neuveriteľne v chuti voňavý. Navyše má žiarivo bielu príťažlivú dužninu. Moderné veľkovýrobné nedostupné novinky, o ktorých ste písal, sú v prevážnej väčšine závislé na intenzívnej chemickej ochrane. Už som na fóre spomínal, že sme sa viacerí dohnačkovali z hypermarketových jabĺčok, napriek dôkladnému omytiu. Fungicídy sa pravdepodobne viažu aj na dužninu. Netúžim po tom, mať v záhradke takéto "skvelé" odrody. Jablone dajú dosť práce pri jarnom a letnom strihaní stromov a ošetrovaní proti voškám. Starosti s opakovanými postrekmi proti chrastavitosti a s voľbou pesticídov by mi zobrali radosť z pestovania. Ak máte malú záhradku s niekoľkými jabloňami, nevidím v prevrúblovaní nič nevýhodné. Aj Starkl predáva kontajnerované jablone s 2 sortami na jednom koreni. Výhoda je v rozšírení sortimentu o novinky. Časom totiž človek zistí, že ten ktorý rezistent je vhodnejší do vyšších polôh alebo opačne. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika