Kompostování v zimě: 7 tipů, jak si na jaře zajistit bohatý kompost

Kompost
Zdroj: Pinterest

V chladných měsících může být kompostování výzvou, ale s několika jednoduchými kroky můžete i v zimě udržet svou kompostní hromadu aktivní a efektivní. Velikost hromady hraje klíčovou roli, protože čím větší je, tím lépe si udržuje teplo. Abychom zajistili, že mikroorganismy neusnou, je důležité udržovat teplotu. V tomto článku vám přinášíme několik tipů na kompostování v zimě, od správné velikosti hromady až po dodržování rovnováhy mezi „zelenými“ a „hnědými“ materiály. Přečtěte si také, jak můžete přidat izolaci, jak efektivně rozkládat zbytky jídla a proč byste měli přestat otáčet hromadu při nízkých teplotách. S těmito tipy můžete snadno udržet kompostování i v zimním období.

1. Hromada

Čím větší hromada, tím lépe. Pokud se vám podaří nashromáždit velkou hromadu, je mnohem pravděpodobnější, že si udrží teplo i v chladných měsících. Klíčové je udržet teplo, aby mikroorganismy neusnuly. Doporučujeme vytvořit hromadu o rozměrech alespoň 1x1x1 metru.

Kompostování v zimě: 7 tipů, jak si na jaře zajistit bohatý kompost
Zdroj: www.gardenista.com

2. Rozklad zbytků

Protože se v zimě rozklad zpomaluje, věnujte zvýšenou péči rozkladu zbytků jídla, než je hodíte do kompostu. Rozsekáním banánových slupek, zeleného pórku a podobně se zvětší plocha, na které se mohou rozkladači živit.

3. Přidejte izolaci

Pro další udržení tepla můžete kolem vnější strany hromady přidat vrstvu přírodní izolace. Nastříhejte kousky lepenky, kterými vyložíte vnitřek koše, nebo jej obklopte silnou vrstvou listí (nebo pilin, slámy či dřevní štěpky, pokud k nim máte přístup).

Kompostování v zimě: 7 tipů, jak si na jaře zajistit bohatý kompost
Zdroj: www.gardenista.com

4. Zajistěte rovnováhu

I v zimních měsících je důležité dodržovat poměr „zelených“ (vlhkých materiálů, včetně kuchyňských zbytků) a „hnědých“ (suchých materiálů, listí, drceného papíru a lepenky). Udržujte oddělenou hromadu listí, kterou můžete přidat do své popelnice vždy, když do ní dáváte kuchyňské zbytky.

Zajistěte rovnováhu
Zdroj: www.gardenista.com

5. Neotáčejte ji

Při poklesu teplot byste měli přestat hromadu otáčet, protože tím přispíváte k tepelným ztrátám. Jakmile teplota v hromadě klesne pod 4 °C, není v ní velká mikrobiální aktivita, takže není třeba ji otáčet. Pokud však nastane teplé období, klidně hromadu obraťte, aby se provzdušnila. Pokud udržujete horkou hromadu kompostu (většina majitelů domů má „studenou“ hromadu), doporučuje se pokračovat v obracení hromady jednou týdně.

6. Zakryjte hromadu

Zakrytí hromady může také pomoci udržet teplo. Hromadu můžete zakrýt listím, lepenkou nebo slámou, abyste ji udrželi déle teplou, ale vyhněte se zakrytí aktivní hromady plastovou plachtou, aby mohla dýchat a přijímat vlhkost. Existují plstěné kryty na kompost, které si můžete koupit a které také dýchají lépe než plastové plachty. Pokud máte to štěstí, že máte zásobu zralého kompostu, můžete ho nechat přezimovat venku, ovšek zakryjte ho plachtou. Pokud tak neučiníte, déšť, sněhová přeháňka nebo sníh kompost spláchnou a vymyjí z něj živiny.

Kompostování v zimě: 7 tipů, jak si na jaře zajistit bohatý kompost
Zdroj: www.gardenista.com

7. Zvažte zadní dveře koše

Není vždy nutné chodit ven za špatného počasí, abyste mohli kompostovat. Místo toho můžete házet potravinový odpad do vnitřního boxu (anaerobní metoda kompostování), abyste se vyhnuli cestám na kompost, nepotřebujete kbelík. Využijte nízkých teplot a umístěte kbelík s potravinovým odpadem venku, nejlépe vedle zadních dveří. Pokud mrzne nebo se blíží mrazu, můžete zbytky jídla nechat v uzavřené nádobě několik týdnů nebo dokonce měsíců, dokud nebudete připraveni je vynést na hromadu.

Kompostování v zimě: 7 tipů, jak si na jaře zajistit bohatý kompost
Zdroj: www.gardenista.com

Závěrem lze konstatovat, že i v chladných měsících můžeme úspěšně praktikovat kompostování a tím přispět k udržitelnějšímu životnímu stylu. Správná velikost hromady, pečlivá péče o rozklad zbytků jídla a dodržování rovnováhy mezi „zelenými“ a „hnědými“ materiály jsou klíčové pro udržení aktivity mikroorganismů a efektivního procesu kompostování. Přidání izolace, přestání otáčet hromadu při nízkých teplotách a zakrytí kompostu jsou další tipy, které vám pomohou i v zimě udržet kompost v optimálním stavu. Takže neváhejte, i v zimě může být vaše kompostování úspěšné a příroda vám za to poděkuje!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno