kdy postřik proti přezimujícim škůdcum



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?) 
16.4.2011 20:40

Pane Palo,  Vy neustále v diskusi mícháte jablka se švestkama, proložená bramborama. Nezlobte se, ale, bohužel, je to tak.

Spojovat děti nemocné rakovinou s postřiky jabloní fungicidy zavání demagogií. Je vidět, že o této problematice příliš mnoho nevite.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 138.203 (?), 17.4.2011 8:24
Pane Václave, ak ste si vysvetlil moje skúsenosti so spoločným pestovaním vnímavých a rezistentných jabloní ako škodlivé, je to iba Vaša dedukcia. Je správne, keď sa na fóre pochválime aj s tým, čo sa nepodarilo. Pomáha to ostatným, aby neurobili tú istú chybu. Zakiaľ som mal v záhradke iba rezistentné odrody, boli jablká aj listy čisté a zdravé, radosť sa pozerať. Prisadené vnímavé odrody ako keby v momente pritiahli chrastavitosť do záhradky. Moja skúsenosť tedy je: Ak nechcem používať chémiu u jabloní, pri výsadbe nekupovať ani jeden stromček vysoko vnímavej odrody. Ak niečomu podľa Vás nerozumiem, potom je to snaha niektorých "striekačov", stále niečim oblievať povrch rastlín, keď ničím, tak aspoň močovinou. A v tomto im, ako sledujem Vaše chemické rady, úspešne pomáhate. Stačí Vám prečítať si ochrannú lehotu na obale a je všetko vyriešené. Že nakoniec reziduá spláchne dážď do Vašej či susedovej studne alebo ich rastliny natiahnu späť do pletív, to Vás tiež netrápi. Ich minimálna koncentrácia svedčí o ich maximálnej razantnosti. Našťastie máme možnosť výberu. Mnohí z nás si vyberú rozumnejšiu, zdravšiu, perspektívnejšiu a hlavne ohľaduplnejšiu cestu pestovania svôjho ovocia v záhradke. Verím, že takých záhradkárov stále pribúda. Zrejme ani Vy si neuvedomujete, že ste so svojou ortodoxnou chemizáciou súčasťou ekosystému. Nedávate šancu prírodným mechanismom, eko-prípravkom na našom trhu alebo jednoduchému fyzikálnemu zásahu. Aby ste lepšie pochopil: Prečo napr. striekať jabloň proti padlí, keď stačí ostrihať zasiahnuté konce konárkov? Prečo striekať broskyne organickými fungicídmi, keď stačí dvojmocná meď alebo Sulka? Prečo striekať organickými akaricídmi, keď stačí namnožiť v záhradke dravého roztoča? Predáva sa veľa iného užitočného dravého hmyzu. O slniečkach požierajúcich vošky na jabloniach som už písal. A znovu dokola: Prečo musím sadiť vnímavé jablone a potom od jara do leta X-krát striekať proti chrastavitosti, keď sa dá vybrať z celého radu chutných rezistentov? Toto nie je miešanie hrušiek a sliviek, ale kombinácia pozorovania prírody, rozumu a ohľaduplnosti. Vaša voľba sú chemické delá, aby ste bez ohľadu na okolie zachránil svoje jabĺčka. (Pripomína mi to rozprávku Zničte krtka! Pozrite si ju.) Moja voľba je používať chémiu iba v krajnom prípade. Takže, ako mi to nedávno napísal p.Vlastimil, "Moju voľbu nekomentujte!" Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 138.203 (?), 17.4.2011 8:41
Dovolím si pane Václave ešte jednu žiadosť: Ak nechcem diskutovať v demagogickom duchu a dávate mi najavo, ako som negramotný v otázke "neškodnosti fungicídov", zoznámte čitateľskú verejnosť o Vašich vedomostiach na túto tému. Nedávno tu jeden diskutujúci písal o fungicídnom prípravku, ktorý pri reakcii s vonkajším prostredím vytvára rakovinotvorné látky. Ja som tiež držal v ruke (v OBI) fungicíd, kde sa o kancerogénnom účinku písalo na obale. Myslíte si, že je vplyv moderných fungicídov a ich rozkladných produktov na zdravie človeka je tak dobre zmapovaný ako vplyv insekticídov? Radi sa poučíme. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.4.2011 21:18

Pane Palo. Nikdy jsem nekomentoval Vaši volbu nepoužívat fungicidy na zahradě. To je skutečně jenom Vaše volba.

Ale už jsem musel reagovat na některé Vaše nesourodé příspěvky, kde mícháte dohromady věci, které spolu nesouvisejí, nebo které nebyly předchozím diskutujícím ani vysloveny (a nešlo jenom o pesticidy).

Také já nejsem žádný " Chemický Alí ". Jenom používám svůj rozum, přitom také pozoruji přírodu, a to po celý svůj život. A také vím, co si k přírodě mohu dovolit a co ne. A přednášet zde rozhodně nehodlám, nejsem ten typ. Dobrou noc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.180 (?), 18.4.2011 17:00
Pane Václave, ja viem, že ste dokonalý a neomylný. Len byste to nemusel tak neomalene dávať najavo. Každý občas niečomu nerozumieme. Verejná diskúsia je podľa mňa k tomu, aby sa človek poučil, alebo odovzdal informácie či skúsenosti ostatným. Prezentoval som tu viacrazu svôj prístup k pestovaniu v prídomovej záhradke-taký, aby som nemusel po odtrhnutí plodu rozmýšľať, kedy, čím a čo som poslednýkrát striekal. Nechávam na čitateľov, či sa im môj systém páči, alebo nie. Ak nepestujete pod jabloňami nič a striekate fungicídmi Vaše goldeny, starkingy, jonatány, renety či parmény, je to tiež Vaša voľba, čo ale neznamená, že je to tak správne. Nezabúdajte prosím pri Vašich chemických receptúrach, že listy ovocných stromov nemajú inú možnosť vstrebania systémových fungicídov ako cez prieduchy mikroskopických rozmerov. Ak nevytvoríte z roztoku chemickej látky aerosol, naprostá väčšina chémie stečie do pôdy bez účinku. Myslíte, že väčšina záhradkárov používa pri ošetrení proti chrastavitosti motorové rosiče? Je mi jasné, že používanie fungicídov u veľkopestovateľov neovplyvníme, ale prečo si tieto látky s nedostatočne prevereným zdravotným dosahom ťahať aj do vlastnej záhradky? Alebo si myslíte, že narastajúce prípady nádorových ochorení, najmä u detí, nemajú nič spoločné s chemizáciou poľnohospodárstva? Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 134.38 (?), 18.4.2011 9:31

Dobrý deň, pán Paľo, trocha odbočím od témy. Píšete, že ste odskúšali celý rad rezistentov a pri RD pestujete tie (pre Vás) najchutnejšie. Môžete mi prosím napísať ktoré to sú? Mám totiž ešte miesto pre pár ovocných stromov. O mnohých rezistentoch sa hovorí, že nemajú práve najlepšiu chuť a úplným "prepadákom" by som sa chcel vyhnúť. Doteraz sme pestovali staršie a na chrastavitosť náchylné odrody. Zároveň by som chcel poprosiť aj ostatných diskutujúcich na názory ohľadom pestovaných rezistentov. Tu na fóre je niekoľko vlákien, kde sa píše o naj odrodách, ale koľko ľudí, toľko názorov. Dosť často kupujem jablká na ochutnanie v supermarketoch, chuť je však na jedno kopyto, sortiment úzky. Na troch od drobných pestovateľoch je to o niečo lepšie, nie vždy však natrafím na jablká, kde by bolo napísané, o akú odrodu sa presne jedná. Vďaka a pekný deň!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.180 (?), 18.4.2011 16:36
Dobrý deň! Neviem, v akej oblasti bývate a či sa Vám budú dariť aj teplomilnejšie rezistenty, napr. Florina. Pestujem jablone na stene v smere sever-juh, Záhorie 206 m.n.m. Pre Florinu je to okrajová oblasť, pre Rajku zas moc teplá. Chuťovo špica je Topaz. Včera som dovrúbľoval aj Red Topaz, ktorý sa môže vďaka skoršiemu vyfarbeniu zberať o cca 2 týždne skôr, čím sa predĺži skladovateľnosť. Melódia má ako jedna z mála kyselkavejšiu chuť. Odporúčam aj Angold. Pestujem tiež Orion, ale zatial málo rodí, neviem prečo. Sírius mal vlani prvé jabĺčko, ale na jar boli kvety zle opylené, uvidím v tomto roku. Z tolerantných odrôd pestujem Pinovu. Je extrémne pravidelne a nadmerne úrodná, potrebuje prebierku plodov. Chuťou pripomína Coxovu renetu. Dá sa kúpiť aj v supermarketoch. Väčšina odrôd predávaných v marketoch, aj novinky, sú vnímavé k chrastavitosti. Preto sú veľakrát ošetrované fungicídmi. O chemickom ošetrení proti skládkovým hubovým chorobám škoda písať... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 134.38 (?), 19.4.2011 9:01

Vďaka za odpoveď. Bývam na strednom Považí, takže trochu nepriaznivejšie podmienky oproti Záhoriu. Tou Florinou ste ma nepotešili, sadil som ju tento rok, ak je pre ňu u Vás okrajová oblasť, uvidím, ako sa jej bude dariť. Sadil som aj Pinovu, Topaz a Melódiu. Rajka, Angold a Sírius sú celkom dobré tipy, už mi ich odporúčali viacerí. Hovorí sa, že koľko ľudí, toľko chutí. Každý preferuje niečo iné a čo chutí jednému nemusí druhému. Keď má však viacero ľudí dobré skúsenosti s určitou odrodou a pravidelne sa v rôznych súťažiach umiestňuje na dobrých miestach, asi sa oplatí vyskúšať... Nech sa Vám darí!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 19.4.2011 10:25

Neberte to tak doslova, nemyslím si, že existuje oblast, kde je pro Florinu příliš zima a pro Rajku naopak příliš teplo. 
  Jsou i rozdíly v jednotlivých letech.  V teplejších rocích ty náročnější odrůdy vyzrají lépe a těm odolnějším se zkrátí skladovatelnost. Naopak v chladnějších budou ty náročné odrůdy možná méně sladké a víc si pochutnáte na těch odolnějších.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 134.38 (?), 19.4.2011 18:27

Áno máte pravdu. Ako som už napísal, uvidím, ako sa jej bude dariť. Stromčeky majú celkom dobrú polohu, celý deň by na ne malo viac-menej svietiť slnko. Skúsil som preto zasadiť napr. aj Fuji o ktorom som sa na fóre dočítal, že potrebuje práve teplejšie oblasti. Myslím, že podobne na tom bude aj Braeburn. (nepoznám nikoho, kto by ich v okolí pestoval a mal praktické skúsenosti).

V inom vlákne ste pán Vysloužil raz písali, že Vám kedysi chutili jonatánky, coxovky, kalvil... a že keby Vám niekto dávno dobre poradil, nemuseli ste s nimi stratiť toľko času. Ako ste to mysleli? Kvôli náchylnosti na choroby? Majte sa a pekný večer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika