rád bych oživil toto téma,
moštuju hlavně přebytky, od JG až po zimní odrůdy - těch mám nejvíc, ale jak začnou převažovat zimní odrůdy tak se mi zdá, že je mošt stále sladší (převažuje idared, florina). Možná by byl vhodnější na pálení, ale pro mne je mošt ideální pokud má dost kyselinek.
Můžete mi doporučit, hodit pár tipů na odrůdu vhodnou na mošt, rezistence je mi fuk, ale hlavne ať má kyselinky a ideálně:
a) aby moc nehnila a nepadala
b) postupná sklizen není na závadu
c) sklizen může být od září do řijna, ale idealne aby se to dalo moštovat od pulky září do pulky října
d) větší jablka jsou vyhodou, na které netrvám, úrodná odrůda je vyhodnou (matičino mám ze sousedství na semenáči, plodí ob rok a úrodné se mi moc nezda)
mám prostor na korunu cca 4m, tedy nejaky obrovsky semenáč nepřipadá v úvahu. Co jsem našel a možná by mohlo splnit moje očekávání:
boskopské červené, spartan (možná bude taky sladké?), panenské (netuším co od toho čekat), topaz, parména zlata?
budu rád za vaše zkušenosti a poznatky.