Zázvor – zázračná rostlina, která prospívá zdraví

Zázvor – zázračná rostlina která prospívá zdraví. Zjistěte, jak zasadit, pěstovat a pečovat o zázvor. Zázvor je při pěstování na domácí zahrádce mimořádně chutný. Navíc ho zasadíte jednou a sklízíte po několik let! Toto lahodné koření se skvěle hodí nejen do receptů, ale má také léčivé účinky. Zjistěte, jak zasadit, pěstovat a sklízet kořen zázvoru. V tomto článku se dozvíte vše, co zázvor, tato zázračná rostlina poskytuje.

O Zázvoru

Zázvor je kvetoucí rostlina, která roste pomocí mohutných rozrůstajících se kořenů zvaných oddenky. Je to vytrvalá bylina, kterou lze pěstovat venku pokud teploty neklesají pod 0 °C. My ji naštěstí můžeme pěstovat v nádobách nebo oddenky před mrazem vykopat. Díky svým účinkům, které prospívají zdraví, je zázvor často označován jako zázračná rostlina.

Statná rostlina, několik porostů zázvoru bude vypadat dobře i na vaší terase nebo v zahradě. Dosahuje výšky 3 až 4 metry a trs oddenků se obvykle rozprostře 1 až 2 metry do šířky. Nadzemní část rostliny vypadá jako tráva s hustými stébly a nejčastěji se používají právě podzemní oddenky. Květy mají světle žluté okvětní lístky s fialovými okraji.

Zázvor pěstovaný na domácí zahrádce v má tenčí slupku a je aromatičtější než zralé kořeny s tlustou slupkou, které jsou k dostání v obchodě s potravinami. Kvůli tenčí slupce není třeba domácí zázvor před použitím loupat.

Původ zázvoru

Zázvor je tropická rostlina pocházející z horkých rovníkových oblastí Asie a má dlouhou historii v asijské kuchyni a bylinné medicíně (nejméně 4 400 let!). Ve středověku se se zázvorem draze obchodovalo po Hedvábné stezce; ve 14. století měla libra zázvoru stejnou cenu jako celá ovce. Zázvor byl prvním cizokrajným kořením pěstovaným v „Novém světě“ (v roce 1585).

Zázvoru se bude dařit tím lépe, čím více se přiblížíte jeho tropické přírodní domovině. Teplota v rozmezí od 21 do 32 °C, vlhkost, bohatá a hlinitá půda a mírně zastíněná půda dělají zázvoru největší radost. Při výsadbě by měl být chráněn před silnými větry. Zázvor také nesnáší stojatou vodu nebo úplné vyschnutí.

Zázvoru se velmi dobře daří ve skleníku nebo zimní zahradě. Vysaďte ho pod přístřešek vyšší plodiny, například skleníkových rajčat, aby si odpočinul od intenzivního slunce.

Zázvor lze také dobře pěstovat ve velkých nádobách a obzvláště vhodný je do pěstebních pytlů. Oddenky rostou spíše do šířky než do hloubky, takže je zapotřebí nádoba s velkým průměrem – pro jednu rostlinu alespoň 12 palců široká.

Ať už v zemi nebo v nádobě, zázvor miluje půdu bohatou na organické látky. Pro rostliny v nádobách je vhodné bezorebné médium na bázi rašeliny a dřevní kůry s příměsí písku. V zemi přidejte hodně kompostu. Dobrou volbou jsou také organická hnojiva a odlitky žížal.

Zázvor - zázračná rostlina, která prospívá zdraví
Zdroj: Istockphoto.com

Kdy zasadit zázvor

Zázvor sázejte na jaře, jakmile noční teploty překročí 13 °C (55 °F). Pro přímou výsadbu oddenků na zahradě by měla být teplota půdy vyšší než 24 °C (75 °F). V mnoha oblastech Severní Ameriky je to v polovině jara.

Zázvor dozrává přibližně 8 až 10 měsíců, ačkoli oddenky lze sklízet kdykoli poté, co se začnou tvořit. Chcete-li maximalizovat dobu pěstování, můžete zázvor předpěstovat také v místnosti koncem zimy.

Jak zasadit zázvor

Chcete-li si zázvor vypěstovat sami, zakupte si čerstvé oddenky zázvoru v rostlinné školce nebo u semenářské firmy. Zázvor z obchodu s potravinami je často ošetřen inhibitorem klíčení, takže pokud vyzkoušíte zázvor z obchodu s potravinami, zvolte zázvor v bio kvalitě. Nebo zkuste kořeny zázvoru zakoupeného v obchodě před výsadbou namočit na 24 hodin do vody a vodu zlikvidovat. Hledejte pevné, velké, pumpovité oddenky, které nejsou scvrklé nebo plesnivé; na svou velikost by měly být těžké.

Stejně jako brambory mají oddenky zázvoru očka nebo pupeny a oddenky lze sázet celé nebo rozřezané na kousky, každý s pupenem. I když můžete nakrájet kousky o velikosti pouhého centimetru nebo dvou, čím větší oddenek, tím rychleji poroste a tím větší bude rostlina, což později přinese větší úrodu. Pokud máte místo pouze pro jednu nebo dvě rostliny, použijte větší oddenek a několik pupenů.

Předpěstování zázvoru v místnosti:

  1. Připravte si misku s vlhkým kompostem hlubokou několik centimetrů.
  2. Oddenky zázvoru nakrájejte nebo nalámejte na kousky velikosti, kterou chcete zasadit, a zajistěte, aby každý z nich měl alespoň jeden pupen. Pokud necháte zázvor jeden den ležet na pultě, aby se prořezal, zabráníte tím hnilobě kořenů.
  3. Položte kousky zázvoru pupeny nahoru na povrch a poté je zasypte dalšími 1-2 centimetry kompostu a zpevněte kolem kořenů. Zalévejte tak dlouho, dokud nebudou vlhké, ale ne rozmočené.
  4. Přikryjte kopulí proti vlhkosti a umístěte na teplé místo. Vyhřívací podložka pod nimi může urychlit klíčení.
  5. Když z oddenků vyrazí zelené klíčky, umístěte je pod světlo.
  6. Přesaďte je do samostatných nádob a pokračujte v růstu, dokud nebudou připraveny k výsadbě venku.

Zázvor vysazujte ven následujícím způsobem:

  1. Do záhonu zapracujte kompost a zkypřete půdu.
  2. Pro oddenky vykopejte 6 palců hluboký příkop a položte do něj oddenky.

Zázvor vysazujte venku takto:

  1. Do záhonu zapracujte kompost a zkypřete půdu.
  2. Pro oddenky vykopejte příkop hluboký 6 cm a oddenky položte očima vzhůru do příkopu asi 8-12 cm od sebe. Přikryjte je centimetrem zeminy.
  3. U naklíčených rostlin je nezapomeňte nejprve otužit. Poté je zasaďte stejně jako oddenky do příkopu, ale zasaďte je spolu s původním oddenkem 2-3 palce hluboko.
  4. Dobře zalévejte.
  5. Jakmile jsou výhonky několik centimetrů vysoké, použijte mulč, aby půda u povrchu nevysychala a potlačila plevel. Dvoucentimetrová vrstva přírodního mulče udělá velký rozdíl.
  6. Pokud je přes léto uchováváte v nádobách, umístěte zázvor ven, když jsou noci teplejší, nebo je přesouvejte sem a tam, dokud nepřijdou letní dny. Budete mít výhodu, že je budete moci přesouvat, aby se přizpůsobily měnícímu se slunečnímu světlu v průběhu léta.

PĚSTOVÁNÍ

Při čekání na vyklíčení zázvoru šetřete se zálivkou, jinak by mohl oddenek uhnít.

Jakmile však zázvor začne růst, potřebuje pravidelnou zálivku, protože je ve svém původním klimatu zvyklý na pravidelné dešťové přeháňky.

Zalévání plánujte na ráno. Půda by měla být rovnoměrně a mírně vlhká a neměla by vysychat. Zázvoru bude vyhovovat více vody než mnoha jiným zahradním rostlinám – za teplého počasí každý den. Mějte však na paměti, že zázvor nemá rád dlouhodobé setrvávání v mokré půdě.

 Jak zázvor roste, trochu zasypte příkop a zakryjte nové růžové oddenky jako brambory. Nebojte se, pokud se vám to vymkne z rukou. Není to nezbytně nutné, ale podpoří to růst dalších oddenků. 

Kolem zázvoru mulčujte, abyste omezili výskyt plevele a podpořili zdravé půdní podmínky. Přečtěte si více informací o používání mulče.

Zázvoru může prospět dodatečné přikrmování. Můžete namíchat pomalu se uvolňující hnojivo nebo občas použít tekutou výživu z mořských řas během vegetačního období.

Veškerý plevel vytrhávejte ručně. Nechcete přece poškodit chutné oddenky.

SKLADOVÁNÍ

Koncem léta začne zázvor zpomalovat růst a nevytvářet nové listy. Poté je možné sklízet kdykoli.

Před sklizní si můžete kousek zázvoru opatrně prohrábnout kolem báze a kousek odlomit nebo uříznout. Celá sklizeň může trvat 8 až 10 měsíců, ale pokud do vašeho vegetačního období zasáhne podzim, můžete sklízet i dříve.

Vytrhněte celou rostlinu, oddenky i všechny rostliny. Pomůže uvolnění spodku zahradními vidlemi, ale buďte opatrní.

Odstřihněte vrcholky a zázvor omyjte od nečistot. Slupky jsou křehké, takže se s nimi příliš nemazlete.

Případné poškozené kořeny použijte jako první. Doma vypěstovaný zázvor se neskladuje tak dlouho jako zázvor koupený v obchodě se silnější slupkou.

Odlomte pořádný kus zázvorového kořene, abyste ho mohli přesadit a pokračovat v pěstování pro další úrodu. Tímto způsobem můžete zázvor udržovat po neomezenou dobu.

Skladování zázvoru

Čerstvý zázvor skladujte vždy v lednici v papírovém sáčku v zásuvce na drobné potraviny; neskladujte jej těsně v igelitu, protože by to podporovalo vznik plísní. Čerstvý zázvor můžete skladovat neoloupaný v chladničce až 3 týdny a oloupaný v mrazničce až 6 měsíců.

Pokud máte zázvoru příliš mnoho, můžete ho zmrazit (na kousky); po zmražení se zázvor lépe strouhá a můžete z něj vyjmout jen kousek po kousku.

Čerstvě nastrouhaný zázvor můžete zmrazit v kostkách ledu; nastrouhejte ho pomocí mikrostrouhačky nebo zpracujte v mixéru na požadovanou konzistenci. Do receptů přidávejte zmrazený.

Nebo můžete kořen zázvoru nakrájet na tenké plátky, usušit ho do křupava a pomocí mlýnku na koření si vyrobit vlastní mletý zázvor. Sušený kořen zázvoru by měl být vždy uložen ve spíži.

Přezimování zázvoru

Jakmile se ochladí, přeneste zázvor v květináči dovnitř; tato tropická rostlina se při teplotě pod 5 °C změní na kaši, Umístěte ji na slunný nebo alespoň světlý okenní parapet. Chraňte před vysychajícími radiátory.

Květináč umístěte do misky nebo talíře naplněného oblázky a vodou, protože zázvor má rád vlhkost a nemůže vyschnout. Jakmile se na jaře prodlouží denní světlo, měl by zázvor vyslat čerstvé výhonky, a jakmile přestanou hrozit mrazy, můžete rostlinu přemístit zpět do skleníku nebo ven, pokud máte krásné teplé léto.

TIPY A TRIKY

Zázvor má účinné látky zvané gingeroly a účinně snižuje nevolnost. Ve východní medicíně (a kuchyni) je základem již tisíce let. Okusování krystalizovaného zázvoru je chutným způsobem léčby.

Zázvor si doma usušte a sami rozemelte, ale pozor – sušený zázvor je mnohem silenjší než čerstvý.

CHOROBY

  • Bakteriální vadnutí
  • Hniloba oddenku způsobená Pythium spp.

Zázvor – zázračná rostlina k vaření

Zázvor je běžné kuchyňské koření, které se používá do čajů, zázvorového piva, zázvorového moštu, perníku a zázvorových chlebíčků. Je to také léčivá složka, která se nachází v kapslích, půdách, extraktech a tinkturách.

Čerstvý zázvor může být strouhaný, krájený nebo mletý, stejně jako krystalický, kandovaný a nakládaný. Práškový sušený zázvor je forma, která se nejčastěji používá při pečení.

V receptech, kde se požaduje „knoflík“ zázvoru, se obvykle myslí dvoucentimetrový kousek, zatímco „palec“ zázvoru obvykle znamená centimetrový kousek.

Při loupání zázvoru používejte lžíci, nikoli nůž, abyste oškrábali vnější slupku.

Zázvor přidávejte na začátku vaření, abyste získali jemnější chuť, nebo ke konci vaření, abyste získali ostřejší chuť.

Čerstvý zázvor nakládejte tak, že oloupaný čerstvý zázvor jednoduše nakrájíte na tenké plátky (pomocí škrabky na zeleninu) a vložíte do stejných dílů octa a cukru (nebo podle chuti). Uchovávejte v chladničce až 2 měsíce.

V tomto článku jste se dozvěděli spoustu zajímavých tipů a informací o zázvoru. Zázvor je opravdu zázračná rostlina, která by neměla chybět v žádné domácnosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno