Podnož hrušně - kdoule



Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 157.1 (?)
26.10.2019 20:00

na jaké kdoulové podnoži byly ty hrušně

Bohužel, nemohu sloužit. Jak jsem říkal - naprostá většina prodejců takové detaily neuvádí, takže netuším. Mrknu se v pondělí doma ještě na štítky, ale nemyslím si, že by to nich bylo specifikováno...

K té plodnosti - reagoval jsem na p. Pooola, že bych si netroufl tak rezolutně tvrdit, že ta a ta kdoule plodí dřív, když mám praktické zkušenosti naprosto odlišné a vůbec neodpovídající tomu, co se uvádí o podnožích. Třeba je to dáno tím, že podle rozboru půdy je v ní více fosforu, což podporuje kvetení - že by to uspíšilo plodnost?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 157.1 (?), 26.10.2019 20:00

na jaké kdoulové podnoži byly ty hrušně

Bohužel, nemohu sloužit. Jak jsem říkal - naprostá většina prodejců takové detaily neuvádí, takže netuším. Mrknu se v pondělí doma ještě na štítky, ale nemyslím si, že by to nich bylo specifikováno...

K té plodnosti - reagoval jsem na p. Pooola, že bych si netroufl tak rezolutně tvrdit, že ta a ta kdoule plodí dřív, když mám praktické zkušenosti naprosto odlišné a vůbec neodpovídající tomu, co se uvádí o podnožích. Třeba je to dáno tím, že podle rozboru půdy je v ní více fosforu, což podporuje kvetení - že by to uspíšilo plodnost?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 26.10.2019 20:29

Prosím podívejte se mi na ty štítky, mě by to opravdu zajímalo a pokud to bylo solidní zahradnictví - školka, tak by to tam být mohlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Poool - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 115.144 (?), 28.10.2019 0:19

Paní Vlaďko, zahradu mám na Hané 220 m.n.m. Hruškám se tu klimaticky docela daří, tento rok jsem měl první úrodu Dicolorek (velmi chutné) a Bohemiku (včera otrhané, nehodnotím dokud nejsou v konzumní zralosti).
Nicméně nemůžu se zbavit dojmu, že pěstování hrušní je v posledních letech spíš sázka do loterie, s nejistým výsledkem. Hned první stromek (na semenáči) který jsem vysadil jsem musel vykopat, protože sazenice byla infikovaná nebezpečnou boulovitostí kořenů.
Kolegovi pro změnu celý stromeček zčernal. A dalšímu rostl tak mizerně, že se ho nakonec zbavil. Přiznám se, že když jsem před dvěma letama ten infikovaný stromek vykopal, hodně jsem zvažoval jestli v pěstování hrušek vůbec pokračovat. Na zahradě mám omezený prostor a je třeba ho co nejúčelněji využít.
Každopádně hrušky si u mě nakonec svoje místo obhájily. Jak jsem psal už dříve, udělal jsem dobrou zkušenost s podnoží BA29. A nyní jsem tedy přikoupil ještě dva stromky Eriky na BA29.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 28.10.2019 13:37

Moc děkuji za info. Vůbec mě netěší, že výsadba hrušně je taková sázka do loterie. Já už jsem se rozhodla pro podnož S1 a objednala jí. Budu holt průkopníkem této podnože. Tak uvidíme, co mi dorazí a jak to poroste. Ono je už jenom to zahradnictví sázka do loterie, taky mi může přijít jabloň. A nejsem si jistá, zda to v době vegetačního klidu jenom podle kůry poznám. Ale nemám se bát riskovat, tak jsem zariskovala.

Stejně jste mi ale s tou BA-29 zviklal. Tu mají k sehnání i tady, ale letos už nebude, když jsem se před týdnem informovala o podnoži, tak měly už poslední kus. Pokud bude na jaře, tak jí koupím a vysadím někde poblíž. Obě se pak pokusím naroubovat. No a za 2-3 roky uvidím jak která bude prospívat. Pokud poroste i S1, tak jí nechám a druhou zlikviduji, pokud poroste jenom BA-29, tak zlikviduji tu S1 a přesadím na její místo BA-29. Kdoule koření mělce, tak snad případné přesazení přežije a nepřijdu o obě. Pokud nebude prospívat ani jedna, tak mám asi smůlu. Je to sice trochu barbarství, ale pokud má tolik lidí s pěstováním hrušní špatné zkušenosti, a s podnoží S1 nemá zřejmě zkušenosti nikdo, tak to bude menší risk. Snad mě zde za tuhle myšlenku "neukamenují" (obrazně řečeno).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 185.161 (?), 26.10.2019 13:45
Máte pravdu, kdybychom například letos jahody i rajská jablka nezalévali alespoň dvakrát týdně, nebyla by úroda a i rostliny by zašly. Je pravda, že rajská není nutno v závěru sezóny zalévat, protože rostlina moc nemetabolizuje - je hlavně věšákem na plody. Ovšem jahodniky by neměly trpět suchem ani po sklizni, protože zakládají na květ v příští sezóně. Ale k té kdouloni: já, na lehké a vysýchavé půdě ve srážkovém stínu, jsem s hrušní na kdouloni (nevím jaké) neuspěla ve třech případech ze tří, a to i když stromky byly zalévané. Zkoušela jsem je proto, abychom se dříve dočkali úrody, ale aby úroda nebyla moc velká. Do mých podmínek prostě kdouloň nepasuje (přestože mi jabloně na méně vzrůstných podnožích celkem prosperují). Z.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.10.2019 14:09

kdybychom například letos jahody i rajská jablka nezalévali alespoň dvakrát týdně, nebyla by úroda a i rostliny by zašly.

Dobře, ale jak to víte? Zkoušela jste půl záhonu nezalévat a rostliny na něm zašly? Netvrdím, že nic nezaleju, ale v podstatě si myslím totéž, co Petr z H. A co se týče těch kdouloní, tak jednoznačně. Rozdíly ve vlastnostech jednotlivých kdouloňovitých podnoží jsou - ve srovnání s různými pěstitelskými podmínkami - zanedbatelně malé a nemá praktický smysl se jimi zabývat. Ostatně neznám jediného prodejce ovocné sadby, který by nabízel jednu odrůdu na více kdouloňových podnožích.
   Existují zahrádky, kde se v době sucha zalévat nesmí nebo v podstatě ani není čím. Nkterou zeleninu tak nešlo úspěšně vypěstovat. Rajčat se to ale rozhodně netýkalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 26.10.2019 16:17

Ono asi opravdu s tím zaléváním záleží hodně na místních podmínkách. U nás bylo letos hodně sucho koncem dubna, pak byl deštivý květen, ale v černu už zase nepršelo a byly dost horka, kdybych jahody 2 týdny nezalila, tak nemám co sklízet. Já nechávám jahody na záhoně tři roky, rozhodně je nelikviduju prvním rokem po výsadbě, druhý a třetí rok mají úrodu mnohem vyšší. Takže je zalévám i v červenci a srpnu, jakmile půda i pod listy vyschne. Vody mám dost, tři 300 litrové sudy do kterých je svedena voda z okapu celého domu, stačí jedna bouřka a mám je plné. Stačí mi to na zálivku na 3 týdny, když neprší delší dobu, tak už je problém, ale to je naštěstí i v mojí suché poloze jenom vyjímečně.

Co se týká rajčat, někdo je sází hlouběji, někdo zase míň hluboko šikmo do podélné rýhy  (nechá jenom špičku), ale zakopávat rajčata půl metru hluboko, to opravdu slyším poprvé. Rajčata mají rády kořeny ve vyhřáté půdě a to v polovině května v půlmetrové hloubce určitě nebude. A netvrďte mi prosím, že o pěstování nic nevím, přečetla jsem toho už dost, ale že by někdo sázel rajčata do takové hloubky, to jsem se opravdu nikde nedočetla.

Pro pana Vysloužila. Stále jste neprozradil, kde vlastně máte zahradu, abych to mohla aspoň trochu porovnat s tou mojí, když jste mi doporučován jako vzor pro odrůdy hrušní. Možná se Vám déšť tolik nevyhýbá, jako u nás, a je pravda, že ani já jsem nezkoušela půl záhonu jahod na zkoušku nezalévat, na to je mi jich líto. Stačí když jedu na dva týdny na dovolenou a požádám o zalévání švagra. Ten zajde zalít jenom když opravdu dlouho neprší (jsem ráda aspoň za to), a když se vrátím z dovolené, tak je to na těch jahodách znát. Uznávám, že to může být i menším množstvím humusu v půdě, pokusím se s tím do budoucna něco udělat. Už mám kompost plný listí s trochou trávy a země, tak snad z toho něco bude na příští sázení jahod. Přesto i v kvalitnější zemi budu jahody i rajčata v době sucha zalévat, rozhodně si nemyslím, že by jim to uškodilo. A té mladé broskvoni a případně nové mladé hrušni u tchána, kterou bude manžel zalévat zhruba dvakrát týdně (pokud bude sucho), tak to určitě také neuškodí.

Zpátky ke kdouloním. Vyzkouším a uvidím. Někomu prosperují a někomu ne, tak uvidíme, jak na tom bude ta moje u tchána. Ta Clappovo roste na semenáči opravdu moc bujně, tak velký strom nechci, ale odrůdu zachovat chci. Pokud se ujme a bude plodit, tak tu svou zlikviduji a zkusím třeba Konferenci na semenáči. Když jsem hrušeň sázela, tak jsem toho věděla ještě míň, než vím teď, no a podle toho taky vypadá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 27.10.2019 11:46

Sháníte něco a nevíte co to něco má být. Semenáč je velký. Víte jak by byl u vás velký? Jestli jej má soused, tak před čtyřiceti lety mohly být jiné typy semenáčů a nový může růst jinak. Takže nevíte. A teď z toho něčeho, co nevíte, zjišťujete jak bude něco velkého na S1, na BA 29...Ono mužské pokolení má zakódováno pomáhat zvláště ženám, Odpoví vám na cokoliv. Už vám to psali, zkuste a uvidíte. I velcí pěstitelé jdou do rizika, zda konkrétní podnož bude to pravé.

Možná zahradničíte 20let, ale dodávat organiku tekutým hnojivem, nebo zalévat mladou broskvoň každý druhý, třetí den, no, divím se, že to zvládne. Broskvoň za určitý čas něco vypaří, něco vyschne přes půdu. Tolik je potřeba dodat vody. Ostatní navíc, se musí vsáknout do okolí. Jestli je těžší půda, je zálivka navíc problém. Kolik asi může vypařt mladá, roční broskvoň za den? Litr? Spíše míň. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 27.10.2019 17:23

A z čeho soudíte, že nevím, jak je Clappovo na semenáči velká. Vím to moc dobře, mám ji na zahradě, sama jsem jí před dvaceti lety sázela (no sama vlastně ne, manžel mi pomohl). Pokud by jste si přečetl diskuzi pořádně, tak jsem to tu několikrát zmínila. A dost pochybuji, že před těmi 20 lety byl semenáč jiný, než je dnes, i když se přiznám, že zase tak podrobně to nastudované nemám. Měla bych? Leckdo se tady diví, že rozlišuji mezi jednotlivými podnožemi kdoule a podle vás bych měla rozlišovat i mezi semenáčem před 20 lety a dnes?

Taky nechápu, z čeho usuzujete, že nevím co chci. No asi máte takové všeobecné mínění o ženách, ono to z toho příspěvku dost vyplývá. Ale pokud budete opět pozorně číst, tak zjistíte, že už v úvodním zadání píšu, že bych ráda středně velkou hrušku. Tím je míněno, že nehledám nějaký vysokokmen do aleje, ani žádné malé vřeteno. Prostě něco co je u jabloně čtvrtkmen (vím že je to označení pro výšku kmene, ale prostě koruna tomu odpovídající).

Nevím, kolik mladá broskvoň vypaří listy vody, když je 35 stupňů ve stínu a ona je celý den na slunci, a vy to evidentně také nevíte. Ale kolik toho odpaří zem je lehce zjistitelné. No a když je ta zem suchá i v 10 cm (a to za ty 3 dny je) tak jí holt zaleju. Rozhodně si nemyslím, že by to té broskvoni uškodilo. Když přijde bouřka, nebo je deštivo, tak té vody dostane daleko víc. A co jsem tak nějak za těch 20 let odpozorovala, tak za deštivého a teplého počasí všechno pěkně bují, hlavně plevel. Kdežto za sucha a horka, tam kde nezalévám, tak i vytrvalý plevel schne. V lese usychají stromy. Přestože někteří považují zalévání za zbytečné, tak já mám vyzkoušeno, že na mojí zahradě rozhodně zbytečné není.

A že jsem nevěděla, že organichým hnojivem nedodám do půdy organiku. Občas se holt může stát, že něco člověk neví, vy jste se předpokládám taky nenarodil génius. A bohužel zrovna tohle se nikde moc vyčíst nedá. No tak už to vím, tak nechápu, proč to sem taháte.

Vlastně vůbec nechápu, proč jste psal tenhle příspěvek. Poradit jste evidentně neměl v úmyslu, tak proč vlastně? Zdělit mi, že nevím co chci. Já myslím, že to vím, ale nechci udělat chybu, jako před těmi 20 lety, a tak se snažím získat víc informací a rad od zkušenějším. Od těch, kteří jsou ochotní mi poradit a ne mi jenom předhazovat, že jsem někdy něco nevěděla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 27.10.2019 18:13

Někomu roste jabloň na semenáči tak, jak někomu jinému na M 106. A přitom je druhá podnož o dost slabší než první. Jak poroste hrušeň u tchána nevíte. Navíc Clappova to nebude. Bude to Erika. Už to psal Petr z H. hned v první radě. Velmi záleží na podmínkách. Tak jak by někdo mohl vědět, jestli vaše hrušeň u tchána bude mít třeba tři metry na S1, nebo musíte zvolit jinou kdouloňovou podnož?

Těch rad jste dostala spoustu. Vy je však nevnímáte a chcete hlavně vše řádně několikrát rozebrat.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika